Nálunk úgy hozta az élet, hogy többgenerációs afféle "családi birtokunk" volt, azaz nagy telek, rajta két ház, egy kétlakásos és egy egylakásos, a tesóm, szüleink és az én részemre, ráadásul a megélhetés is közös, családi válallkozásból volt. Nagyon piciben, de olyan Dallas-os "Ewing család"-os életünk volt. Apánk sajnos elég sok narcoid és mérgező aspektust mutatott, de amikor anyánk meghalt, akkor elszabadult a "pokol", különösen amikor később a céget elvitte a válság és még el is adósodtunk. Apámk örökké csesztetett bennünket, a húgom a párjával el is költözött, engem elhagyott a párom (részben ezek miatt is) és ott maradtam ebben a helyzetben apámmal. Nem mondom, hogy nullhuszonnégyben rossz lett volna a kapcsolatunk, sőt, sokszor jól elbeszélgettünk, de nagyon telepedett, örökké kihasználta a z időmet, ugyanakkor mindig kritizált, tipikusan az a belső önbizalomhiányos ember volt, akinek kifelé nagy az arca, de közben a lelke méléyn semmire sem tartja magát és a gyerekében is az utált önmagát látja és ott aprítja, ahol tudja. Mindenbe beleokoskodott, uralkodott, dirigált, sokat konfliktált.
Mivel a lakhatás és a pénzügyi helyzet nem könnyítette meg az esetles elköltözésemet és közben apám egészségi állapota is leromlott, így maradtam.
Én azt a módozatot vezettem be, hogy akárhányszor hazamentem munkából, bementem hozzá az ő lakrészébe, megöleltem, két puszi és kérdeztem hogy van. Meséltettem, beszéltettem stb. Amikor elkezdett azért kritizálni, hogy mindenhová kocsival megyek, miközben ő ingyen tömegközlekedik, adtam neki feladatokat. Elküldtem a belvárosba beszerezni magamnak cuccokat, sokszor kérdeztem tőle olyanokat, aminek a megválaszolása kutatómunkát igényelt, aztán ha mentem vásárolni, elvittem magammal kocsival, hogy ő beszerezzen magának mindent stb. Tehát picit játszma jelleggel, de mindig elébe mentem a toxikus bántalmazásainak. Mire elment közülünk, nagyon sokat javult a kapcsolatunk. Érdekes, hogy a tesóm elmondása szerint sok sok elvarratlan szál van, amiket nem tudott apánkkal megoldani, nekem, hogy mellette maradtam élete végéig, úgy ment el, hogy bennem nem maradt sok ilyen.
Persze minden élethelyzetfüggő, de nem nehéz egy toxikus szülőt sem kicsitt jobb irányba terelni. Rengeteg energia és kudarcélmény, de ha kitartó az ember, nem reménytelen.
Egy felnőtt emberen mit akarsz nevelni?
Ő ilyen, pont, kész. Amit tehetsz: elköltözöl, és minimalizálod vagy teljesen megszünteted a kapcsolatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!