Miért alap, hogy az anyuka nővére legyen a keresztanya?
Tudom, vannak ettől komolyabb problémák is az életben, de ezen gondolkoztam a minap.
Született egy hónapja bátyámnak kisfia, és véletlenül tudtam meg, hogy sógornőm húga lesz a keresztszülő. Fel sem merült, hogy akár én is lehetnék. Egyetlen pillanatig sem. Eddigi életemben nem is gondoltam erre, mert teljesen esélytelen volt. Most is csak ennek a hírnek a kapcsán jutott eszembe, hogy akár lehetnék keresztanya, de csupán csak nagynéni leszek. És csak egyszeres.
Nem mondom, hogy nem esik rosszul, túllépek rajta mihamarabb, anélkül, hogy ezt egyáltalán szóba hoznám.
Közben végig gondoltam az ismerőseinket, kivétel nélkül mindenhol az anya családjából vannak a keresztszülők, és úgy általában mindenben előtérbe vannak helyezve.
Miért?
Nem alap.
A mi gyerekeinknek még csak nem is rokonok a keresztszüleik.
Nekünk is van keresztlányunk, ők sem rokonok.
Ismerősi körben is inkább barátokat választanak
Szerintem családi szokás kérdése. Nálunk pl mindig az idősebbik női testvér lett a keresztanya, neki a férje a keresztapa, de ez ezer helyen nem így van.
Mi például nem vagyunk jóban a nővéremmel, ő a legjobb barátnőjét kérte fel a gyerek keresztanyjának, ami nekem tök rendben van, mert ha engem kért volna, se vállalom el. Az én lányomnak pedig az egyik unokatesóm a keresztanyja, meg se fordult a fejemben, hogy a nővérem kérjem fel.
Nálunk az apai tesók a keresztszülők, pedig anyai ágon is van testvér és jóban vannak.
Lehet ő idősebb nálad?
#6 Még jó, hogy nem veszi figyelembe. Szerencsére egyelőre már (és még) szekuláris államban élünk, ahol mindenféle vallási dolgoknak semmi jelentősége jogi szempontból.
De egyébként a megnyugtatásodra: olyat viszont nagyon is ismer a magyar jog, hogy meg lehet nevezni valakit, mint leendő gyámot, ha a szülőkkel történne valami. Ilyen esetben, ha ezt megadják a szülők, akkor figyelembe veszik, ha egyébként alkalmas az illető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!