Miért alap, hogy az anyuka nővére legyen a keresztanya?
Tudom, vannak ettől komolyabb problémák is az életben, de ezen gondolkoztam a minap.
Született egy hónapja bátyámnak kisfia, és véletlenül tudtam meg, hogy sógornőm húga lesz a keresztszülő. Fel sem merült, hogy akár én is lehetnék. Egyetlen pillanatig sem. Eddigi életemben nem is gondoltam erre, mert teljesen esélytelen volt. Most is csak ennek a hírnek a kapcsán jutott eszembe, hogy akár lehetnék keresztanya, de csupán csak nagynéni leszek. És csak egyszeres.
Nem mondom, hogy nem esik rosszul, túllépek rajta mihamarabb, anélkül, hogy ezt egyáltalán szóba hoznám.
Közben végig gondoltam az ismerőseinket, kivétel nélkül mindenhol az anya családjából vannak a keresztszülők, és úgy általában mindenben előtérbe vannak helyezve.
Miért?
Csupan csak nagyneni? Keresztanya lehet a szomszed Gizi is, akivel aztan ha osszevesznek, ugrik az egesz, mig te eleted vegeig nagyneni leszel.
En alapbol nem ertem ezt a keresztszuloseget, nem is vagyok vallasos, sem istenhivo. Ferjem fianak a sogornom a keresztanyja, a mi gyerekunknek nem lesz keresztszuloje, en nem hiszek ebben. A szoros kotelekben annal inkabb, mindegy, hogy versegi vagy nem az.
Egy gyereknek nem csak egy keresztanyja lehet. Az én unokaöcsémnek is 2 pár keresztszülője van.
Amúgy ez a keresztszülőség inkább a vallásosabb embereknek kellene, h számítson. Akik nem azok, nem is értem miért erőltetik. Az én gyerekemnek nem lesz. Full képmutatás lenne a részemről, mivel egyáltalán nem vagyok vallásos.
Barátnőmnél van nővér keresztszülő, mondom, elgondolkodtam, erről jutott eszembe a kérdés.
Igazatok van, nagynéni leszek életem végéig.
Ráadásul én már nem vagyok istenhívő, a gyerekünket sem kereszteltük meg.
Én is képmutatásnak tartom, ha nem hithű keresztények tartanak keresztelőt.
A keresztszülőségnek elméletileg az lenne a lényege, hogy amennyiben a szülőkkel történik valami, akkor a keresztszülő gondozza tovább a gyereket. Persze ezt a magyar jog nem veszi figyelembe, pedig akkor lenne értelme, ha a szülők elhalálozása esetén elsődlegesen a keresztszülők körülményeit vizsgálnák meg és csak akkor adnák másnak a gyereket, ha ott nem megfelelőek.
Egyébként nem mindenhol van ez, hogy a keresztszülő mindenképp testvér. Persze sok helyen van ilyen, de nem törvényszerű, például apámnak az unokatestvére a keresztapja (meg kell jegyezni, hogy van köztük 20 év korkülönbség), apám meg a legjobb barátja lányának a keresztapja (mégcsak nem is rokonok). Akkor anyám keresztszülei a nagyapám bátyja és a felesége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!