Mit lehetne kezdeni öcsémmel?
17 éves és baromira igénytelen. (Elvileg) nem depressziós, mi is azt hittük, szimplán csak neki teljesen rendben van, ha max heti 2× fürdik és a szobájában állnak hónapok óta a penészes edények. Konkrétan 2 teljes étkészletünk van, azokból most mind bent rohad a szobájában. Van még 1-2 másmilyen tányérunk, amik nem szettben vannak, azok is kezdenek eltünedezni. Ha esetleg nagy ritkán hosszú könyörgés után kihozza a mosatlanját csak beáztatja hideg vízbe, majd fél óra után elmossa, úgy, hogy kaja maradékos marad, mert rá van száradva. Ha én vagy anya nem járunk arra és áztatjuk be domesztoszos vízbe az a lépés is kimarad.
Konkrétan már nincs gusztusom az itthoni tányérokból és bögrékből enni-inni, vettem mindenből 1-1 darabot a Tescoban, én a tiszta étkészletet dugdosom a szekrényben, öcsém a retkes edényeket. Van nem egy olyan tányérunk, amit már hónapok óta nem láttunk.
Már csináltam olyat többször is, hogy bementem a szobájába amikor nem volt itthon, hogy elmoshassak pár tányért, de azóta kulcsra zárja az ajtót mert szerinte loptam tőle (persze nem tudta megmondani, hogy mit). Én hiába mondok neki bármit csak lökdösődik, de volt már olyan, hogy meg is ütött, anyámat végig sem hallgatja csak kiabál vele, majd becsapja az ajtót. Pszichológushoz jár, de vele sem hajlandó értelmesen kommunikálni.
Ezen kívül állandóan lóg suliból, valószínűleg hamarosan ki is fogják csapni. Mit tudnék tenni, hogy elviselhetőbb legyen a helyzet?
Mielőtt jönnétek azzal, (mint a hasonló kérdések alatt állandóan) hogy költözzek el, sajnos nem tudok. Jelenleg állást keresek, így is a spórolt pénzemből fizetek bele a rezsibe, nincs pénzem egy szobát kivenni illetve anyám sem hagynám szívesen kettesben öcsémmel.
Ez több mint apa nélkül kamaszodik a gyerek.
Mit csinál bent a szobájában?
Játszik, tvzik?
WiFi kikapcsol, amíg ki nem takarít.
Első lépésben. Hatásosabb, mint gondolnád.
Először is köszönöm szépen a válaszokat! Megmutattam a kérdést és a válaszokat anyukámnak is, ma leül vele beszélni, ha tesóm hazaér.
Igazából szerintem azért lett ilyen kezelhetetlen, mert kicsi korától kezdve minden meg volt neki engedve. Sokat volt kórházban (ilyen 1-2 évesen), ezért amit csak akart megkapott, később is. Apám is ilyen igénytelen ember volt, úgy volt vele, hogy majd anya feltakarít utána. Mióta elváltak az apánk gyakorlatilag sz.rik a fejünkre, ahogy 18 lettem letiltott mindenhonnan és nem fizette a gyerektartást, hiába tanultam. (Az volt az indoka, hogy azért nem fizeti, mert nem tartom vele a kapcsolatot 🥹). Öcsémmel évente 2× ha beszél, akkor is max annyit, hogy "szia, mizu, semmi", nem tudunk róla semmit évek óta.
A kulcsra zárás pedig alapvetően nem volt nálunk jellemző. A konyhánk ajtaját nem lehetett becsukni rendesen, ezért zártuk amikor főztünk, hogy ne legyen kajaszag, a kulcsot is innen csórta el, hogy azzal zárja a szobáját. A szobában evést is ő "találta fel", főként éjjel jön ki kajálni, először ez fel sem tűnt nekünk.
Azért írtam, hogy elvileg nem depressziós, mert már több pszichológushoz és pszichiáterhez is elvittük, mind azt mondta, hogy nincs komolyabb baja. Most majd elvisszük egy másik dokihoz is, de ehhez sem fűzök sok reményt.
A wifit nem tudjuk lekapcsolni, mert az ő szobájában van a tápegység, amikor az áramot lőttük le, csak simán átment egy haverjához kockulni.
Igazából magához képest meglepően normális volt. Végre kihozta a tányérokat is, úgyhogy ez már haladás 🥹
Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a továbbiakban
Vegyetek neki papír, műanyag tányérokat vagy valami külön mintásat és mondjátok meg, hogy ezeket használhatja, mert ti nem szeretnétek utána enni.
Tényleg segítség 18 évesen kirakni, mert valószínűleg számára kevésbé vagytok fontosak mint nektek ő. (Általában családon belül a nők ragaszkodóbbak).
Engem is fenyegettek, hogy lehet menni 18 évesen... aztán máig minden héten jön a telefon anyámtól, hogy jól vagyok e, nem kell e segíteni valamiben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!