Elúszhat az örökségem?
Kezdem ott hogy sosem voltunk igazán jó testvérek. Különbözünk....nagyon.
A történet ott kezdődik hogy nővérem hazahozott egy fickót. Senkinek nem volt szimpatikus, őt kivéve.Mi akkor albérletben laktunk. Ki okoskodták hogy vesznek nekünk egy házat, ennek fejében mondjak le az apai örökségről (kádár kocka). akkori áron (2001) kb.10 millió.
Tudtam hogy annyit nem tudunk férjemmel összegyűjteni hogy kikerüljünk albérletből, belementem. Hamarjában talát is egy házat vidéken. Hát nem volt palota. Azt mondta, sógor segít. Kőműves. Okosba szerez anyagot, kipofozza. Úgy alakult hogy nem a saját elképzelésünk alapján szeretett volna dolgozni így össze vesztünk. Ott maradtunk egy szétbombázott házban.Kevés megtakarításunkból befejeztük úgy ahogy, lakhatóvá tettük.
Apósom, még velük lakott de rövid időn belül kiderült hogy nővéremen kivül senki nem tud együtt élni sógorral, igy apukám kimenekült hozzánk.Bár romlott az egészségi állapota már de örültünk hogy ott ahol tud segit és a nyugdij sem jött rosszul a házhoz.
Közben aláirattak nővéremék vele egy adásvételit ami arról szól hogy testvéremre ls párjára iratják a házat de őt haszonélvezőként tüntették fel. Erről nem tudtunk, papa meg azt sem tudta mit ir alá.
Egyszer emlitették hogy átveszik ők apukámat és persze a nyugdíját, igy gyorsan gyámság alá vettem. Sajnos apukám állapota anyyira leromlott hogy ápolásira kellett jönnöm vele. Nagyon kevés pénzért. De ott voltam vele mert szüksége volt rám. Két gyerek mellett is úgy érzem megálltam a helyem.
Fontos anyukám. Ő nagyon tudálékos nő, mindenbe beleszólt mindig így eltávolodtunk egymástól. Ráadásul akkortájt italozott rendesen. Nem nagyon szeretett sosem én nem erőltettem. Párom pláne.
15 évig nem is beszéltünk.
Történt hogy tavaly novemberben meghalt mamám így anyukám egyedül maradt.
Sajnos decemberben apukám is elment. Nővéremék semmit nem adtak a temetésbe. Gondoltuk azért mert nálunk lakott és főleg a nyugdíj is ide jött, miért segitenének. Mi nem tettük szóvá le van sz..va címszóval.
Így azt gondoljuk ha apukámnak temetésébe nem segítettek akkor anyám halála után a temetést nekik kell rendezni mert akkor kvittek lennénk.
Egyébként többször próbáltam kibékülni anyámmal legutóbb Januárban szerettem volna újra kiépíteni a kapcsolatot már csak azért is mert úgy gondoltam egyedül van talán szükséges. Hát elutasított. Nem tudok mit tenni.Lehet elkéstem, már mindegy.De míg apukámnak a leirt okok miatt semmije nem volt (hagyatéki sem kellett), addig anyámnak ott van egy ház.
Öröklési szabályok szerint kettőnké testvéremmel.(ha csak nem csinált végrendeletet).Az érdekelne hogy megtámadhatják-e az miatt hogy nem tartottam vele a kapcsolatot, illetve a temetést is rájuk hárítom majd(ezt még nem tudják).
Nem, nem tartom a markom. Nem várom anyám halálát. Eddig is meg voltam nelkülük ezután is meglennénk a családommal. Csak érdekelne a véleményetek hogy mit gondoltok erről? Mit és hol rontottam el? Jót és rosszat is várok. (Jó, nagyon durva savazás nem kell)
De most tényleg ismeretlenektől várod a megoldást kettőtök problémájára...??
Menjetek el egy békebíróhoz... :)
Édesanyád után a kötelező rész jár halála esetén. Kivéve, ha érdemtelennek minősülsz. A jog egyértelműen fogalmaz, hogy mi számít érdemtelenségnek, ezt könnyen meg tudod nézni.
Fogalmam sincs, hogy édesanyád írt-e végakaratot, vagy elajándékozta-e a másik lányának a házát. Végakarat esetén is jár a kötelező rész, ajándékozásnál már nem.
Az, hogy ki fizeti ki a temetést az öröklésben nem számít. Ez inkább etikai és morális kérdés.
Mi az hogy nem volt hagyateki az apadnak? A hagyatekin lehet jekezni ha te fizetted a temetest hogy igenyt tartasz a felere. Nekem 16.an volt szinten apam miatt, tesom fizette es raiskerdezett a jegyző. En nyilvan mondtam hogy fizetem a felet es meg is allapodtunk ebben. A jegyző nyilvan tudta hogy a tesom fizette hisz o vitte be a szamlakat amit csatolni kellett.
Szinten hihetetlen resz hogy alairattak vele egy papirt amikor nem volt beszamithato. Siman megtamadhato.
"Mi az hogy nem volt hagyateki az apadnak?"
Tavaly halt meg apám, kb 25 évvel ezelőtt láttam, jött a levél, hogy állítsam össze a hagyatékot. Megírtam, hogy a nevén kívül semmit nem tudok, áthúzva vissza kellett küldeni a cuccost. Tesómnak is küldtek, ő is visszaküldte üresen. Erre kaptunk papírt, hogy mivel nyilatkoztunk, hogy nincs hagyaték (pontosabban, hogy nem tudunk róla), nem lesz tárgyalás se.
Azt sem tudom, ki temettette el, de ott volt a papíron, hogy a számlát, ha van, csatolni kell.
A síremlék csináltatására kizárólag az jogosult, aki eltemettette az elhunytat. Erre van rendelet.
A síron végzendő komolyabb munkálatokra kizárólag az eltemettető jogosult. Tehát ő szabja meg, legyen-e síremlék és az milyen legyen, milyen költségen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!