Féltestvérem, akit sosem láttam követelhet-e jogosan vagyont, értéket, örökséget, eltartást?
Ha pl apukátok közös, akkor neki is joga van az örökléshez apukád vagyontárgyaiból. Kivéve a fentebb írt esetben, amikor az öröklésből ki van zárva. Bár, az én mostohatestvéreim ezt is megcáfolták, mert a végrendelet szerint minden anyámra maradt volna, házastársi viszony miatt, de a bíróság úgy határozott, hogy végül 70%-a az övék lett.
Ennyit erről.
(Hozzáteszem, nem a pénzre pályázott anyám, hanem ketten csinálták a vállalkozást is, abból lett mindenük. Engem meg abszolúte hidegen hagy az örökösödés a családban, nem ebből akarok magamnak lakást stb. szerezni.)
A most változott törvényi szabályozás alapján a vagyon fele a házastársé, a másik fele megoszlik a vér szerinti gyerekek között.
Ha nincs házastárs, akkor csak a gyerekek között oszlik meg.
Kizárni örökségből (kivéve, ha mondjuk az örökös az elhunyt életére tört) teljesen nem lehet a vér szerinti gyerekeket, úgynevezett köteles rész jár nekik, ez tudtommal 25%.
A vér szerinti szülőtől az örökség ugyanúgy jár neki, mint neked is. Függetlenül attól, hogy ismerted-e, veletek élt-e, stb.
A többi követelést (vagyon, érték) nem értem pontosan... Eltartást?? Természetesen a szülőnek van tartási kötelezettsége felé nézve is, de nem vagyok biztos benne, hogy erről beszélsz...
Kedves 4. Válaszoló: amiről beszélsz, az még csak tervezet, amit nem is biztos, hogy elfogadnak, de, ha az meg is történik, akkor sem lép azonnal hatályba. Az új Ptk-ról van szó, amit kb. 10 éve írnak már, és hetente új hírek röppennek fel arról, hogy mi lesz benne.
A jelenleg hatályos szabályozás ugyanaz, ami eddig is volt: elsősorban a vér szerinti leszármazók örökölnek egymás között fejenként egyenlő arányban, a házastárs pedig mindenre özvegyi haszonélvezeti jogot örököl.
apád/anyád ugyanolyan gyereke mint te.
Természetesen jár neki az örökségből
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!