Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mit tegyek, ha úgy érzem a...

Mit tegyek, ha úgy érzem a tesóm jobb nálam?

Figyelt kérdés

Úgy kb mindenben. Ő a szebb, a szorgalmasabb, a jobb tanuló, a szófogadóbb és rendesebb gyerek. Én se vagyok egy botrányos, fura rossz gyerek, de azért mégis rosszabbnak és kevesebbnek érzem magam. Régen nagyon jóban voltunk, és most se rossz a kapcsolatunk, de van úgy(rosszabb napjaimon) hogy egyszerűen képtelen vagyok mellette lenni, mert kevésnek érzem magam, és ezt így nehezen viselem el. Így lesarkítva egy irigy, féltékeny embernek tűnhetek, aki nem bírja elviselni, ha valaki jobb nála, de higyjétek el, nem erről van szó. A barátaim között is vannak olyanok, akik szebbek és jobbak, de az mégsem zavar, sőt örülök nekik. De tesóknál ez szerintem máshogy van. Ez amúgy nem újdonság nálam, már egészen kicsi koromban is kevés önbizalmam és rossz önértékelésem volt, csak akkor valahogy más volt a helyzet, Jól kijöttünk egymással és folyton együtt játszottunk a tesómmal. Folyamatosan azon vagyok, hogy normális legyen az énképem, de eddig egyik se vált be hosszú távon, és ha mellette vagyok, kevésnek és rossznak érzem magam. Mit tegyek szerintetek, hogy ne érezzem magam ilyen rosszul, hogyan növeljem az önbizalmamat? És mit gondoltok erről az egész helyzetről?

(3 év van köztünk, ő az idősebb, ha ez számít valamit)

2022. márc. 8. 13:42
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
44%
Azt hogy szakadj le a tesódról es az allando összehasonlitgatasrol. Sot, masokkal se hadonlitgasd magad. Mindenki egyedi es mindenki masban tehetseges. Találd meg a sajat utadat, mert az az egyetlen amiben erolkodes nelkul is jo lehetsz.
2022. márc. 8. 13:55
 2/15 anonim ***** válasza:
74%
Én azt gondolom, hogy valóban lehet, hogy gyengébb vagy nála sokmindenben, és azt is gondolom, hogy és akkor mi van? Pl. amikor rájöttem, hogy sokkal hülyébb vagyok, mint az átlag, megdöbbenés után keseregtem rajta persze, de annak annyi a megoldása, hogy nekem fél óra helyett másfelet kell tanulnom ugyanahhoz. A lényeg, hogy a napfényre kilépve mindketten ugyanúgy tudjuk, az okosabb is és én is. Ezt a gondolatot megsegítettem magamnak azzal, hogy ezer dolgot fel tudok sorolni amiben gyengébb vagyok mint más. Pl. nem tudok olyan gyorsan futni, mint a futó vb versenyzői, nem éneklek úgy mint az operaénekesnők és ha ezért nem ekézem magam, mert nem számít, akkor azért se ekézzem, ami meg számít. Olyan, kész, ugorjunk. Mint írtam, alkalmazkodok az állapotomhoz. Aztán amellett, hogy sötét vagyok mint az éjszaka, ronda is mint a bűn, hogy a feketeségnél maradjak: lemegyek a bányába és feljön a szén. Na ez az amit viszont nem tudok úgy kezelni, mint a gyengeelméjűségemet. Mert a külső ugye több összetevős, és nekem minden külső jegyem rusnya, na az már sok. De mára már elfogadtam valahol ezt is, mivel én magam semmilyen negatív véleménnyel nem vagyok más csúnya emberekről a külső hiányosságaik miatt. Így elengedtem amennyire tudtam. Viszonylag keveset nézek tükörbe, akkor átfutom a ronda pontokat, szörnyülködök keveset és fordulok is ki a tükör elől. Azt mérd föl, hogy ha tesód nincs a környezetedben akkor is egy nulla vagy-e, mert az úgy nehezebb, tehát ha mindenki mellett is nulla vagy. Nézd meg az előbb írtam, mindenkinél butább és rusnyábbnak lenni az a játék haladó verziója. Ha nálatok csak tesód túl jó, akkor tesóddal van "gond", tehát ő lóg ki túlságosan, csak ő felfelé. Tehát te csak mellette vagy háttérben azt szerintem egyszerű logikával levezetni és kezelni, ráadásul azt felülírja a szeretet. Ami meg nálad meg is van úgy érzem. Tehát szereted tesódat bármilyen is, ez csak egy plusz szál, hogy ő jó mindenben.
2022. márc. 8. 14:04
 3/15 anonim ***** válasza:
88%
Biztos van olyan amiben te jobb vagy, és nem mindenkinek tetszhet ő jobban mint te mert mindenkinek más az ízlése. Pl millió embernek tetszik Mila Kunis vagy Gal Gadot de nekem egyikőjük sem
2022. márc. 8. 14:06
 4/15 anonim ***** válasza:
71%

Meggyőződésem, hogy szorgalommal és kitartással kb. majdnem minden téren elérhető egy 'átlagos, közepes szint' bárki számára.

Ha ronda vagy, az pl. javítható egy előnyös sminkkel, előnyös ruházattal, és tudatos étkezéssel és rendszeres sportolással az alkat is javítható.

Ha nem vagy különösebben jó mondjuk matekból, akkor megfelelő segítséggel, energiával, motivációval ebből is legalább átlagos teljesítmény nyújtható.

Szerintem ahelyett, hogy azt nézed, a testvéred miben több, inkább próbáld ettől függetlenül látni magadat. Meglátni magadban az értékeket, és kitartóan küzd, hogy olyan éren fejlődj, amely számodra fontos. Ha szükséges, kérj segítséget. Ha úgy látod, h adott dologban testvéred jobb, akkor ismerd el és kérd meg, hogy segítsen. Tehát próbálj meg nem irigykedni, hanem elismerni őt és megkérni, hogy segítsen. Egyfajta lehetőség is ez, hogy a közeledben van olyan, aki az adott dologban jobb, kitaposta az utat, így neked már nem kell 'utat tördnöd', megkérheted, hogy mutassa meg és vezessen végig a saját kitaposott ösvényén.

2022. márc. 8. 14:18
 5/15 anonim ***** válasza:
57%

Nem mindenki egyforma.

De ha valaki több nálad, az arra is "való", hogy tanuljál tőle, és téged is fölemeljen. Mi tart vissza attól, hogy te is jobb akarjál lenni?

2022. márc. 8. 14:52
 6/15 anonim ***** válasza:
79%

Mindenkinek van valami, amiben nagyon jó, csak vannak, akik halálukig sem jönnek rá, hogy mi az.

A szépség relatív dolog. Van egy lány, aki nem szeretett menni, és nem is nagyon járt el a barátnőivel szórakozóhelyekre, mert (tény, hogy nem az a klasszikus szépség, szeplős, és egyébként is különleges arca van) úgy gondolta, hogy csúnyácska a többiekhez képest. Aztán egyszer mégis elment velük. Mikor megláttam nem tudtam se köpni, se nyelni, a lélegzetem elakadt...

2022. márc. 8. 15:17
 7/15 A kérdező kommentje:

Kedves 4-es!

Másokra nem irigykedek, elismerem a teljesítményüket, sőt örülök annak akit elértek, és tanulok is tőlük. De valahogy tesóm esetében ez nem megy. Lehet, hogy ilyen esetben nem is csak velem van a gond?

2022. márc. 8. 15:22
 8/15 anonim ***** válasza:
Én ugyanígy érzek a testvéremmel kapcsolatban, viszont ennek szerintem az az oka, hogy mindenki hozzá hasonlítgatott egész életemben. Teljesen máshogyan nézünk ki, teljesen más a személyiségünk is és eleve két külön ember vagyunk, szóval elég sok mindenbe bele tudtak kapaszkodni az emberek, családtagok, ismerősök, tanárok. Még mindig van aki a testvérem nevén szólít… illetve ahogyan te is leírtad, gyakorlatilag minden pozitív tulajdonság a testvéremet illeti, mert ő a kedves, ő a szép, ő az okos, ő a segítőkész, ő az ügyes stb., én pedig a csúnya, a buta, a lusta, a bunkó stb. Gyerekkoromtól kezdve ezt hallgatom a környezetemtől és ma már sokkal reálisabb énképpel rendelkezem (hiszen mikor már felnőttem én is kaptam külső visszajelzéseket, reakciókat, objektív véleményeket, a valós teljesítményemre, tudásomra, viselkedésemre stb.), de még mindig nem sikerült ezen teljes mértékben túllépnem. Mindig próbáltam arra koncentrálni, amit valóban tudok, amit elértem, amiért megdicsértek, ami sikerélményt jelentett stb., és a lehető leginkább elkülöníteni magam a testvéremtől. Viszont egyszerűen fáj, hogy mennyi éven keresztül rombolták az önbizalmam és ennek eredményét is nagyon nehéz elviselni (hogy mennyi gátlás, félelem, szorongás, teljesítménykényszer, megfelelési kényszer stb. van bennem), illetve sokáig az is bántott, hogy soha semmit nem tudnék tenni, hogy ezeknek az embereknek megfeleljek és a testvéremhez hasonlóan bármilyen szempontból elismerjenek engem. Hiába tudtam és tudom, hogy erről nem a testvérem tehet (bár azt gondolom ő sem mindig kezelte ezt a legjobban), mégsem tudom őt teljesen kizárni ebből és haragszom rá, irigykedtem is rá sokáig. Szóval arra akarok kilyukadni, hogy nálunk például mindig megvolt ez az ellentét, folyamatosan összehasonlítgattak minket és szerintem emiatt alakultak ki bennem ezek az érzések. Ha nálatok is volt erre példa, akkor ez is lehet egy magyarázat.
2022. márc. 8. 16:23
 9/15 A kérdező kommentje:
Kedves 8as! Látom, hasonló a helyzetünk. Elég sokat hasonlítgattak a tesómhoz, lehet, hogy emiatt alakult ki bennem is, hogy ő a mérce amit el kell érnem. Főleg a szüleink hasonlítgattak, ők egészen burkoltan, ellenben a tanárok nyíltan. A tesóm részéről is jött pár megjegyzés, például hogy nagy az orrom. Ez volt kb 8 éves koromban, azóta utálom az orrom, hiába próbáltam elfoadni, nem sikerült még most sem. Sajnálom hogy te is ilyen helyzetben vagy, senkinek nem kívánom, de örülök, hogy valaki megért 😊
2022. márc. 8. 17:18
 10/15 anonim ***** válasza:
Magadnak felelj meg, ne másnak.
2022. márc. 9. 04:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!