Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Oroksegi vita csaladon belul?

Oroksegi vita csaladon belul?

Figyelt kérdés

Meghalt egy kozeli hozzatartozonk, az utobbi par evben en voltam vele nap mint nap es segitettem a mindennapokban. Testverem kulfoldon el ( ausztria) ket eve nem is latta, de egy evben egyszer telefonaltak.

Holnap lesz a hagyateki, es kiderult hogy ram hagyta az ingatlanat.

Szuleinknek elmondtam, teljesen kibuktak, ok ugy gondoltak hogy oket nem hagyja ki, de azt nem hogy nem fele fele aranyban oroklunk, es most botrany lett miszerint en fizessem ki a testveremet stb.

Az oroksegi papir alapjan ezzel szerette volna honoralni a mindennapi segitsegemet.

Szerintetek ilyen esetben csaladon belul er annyit az anyagiassag hogy engedjek vagy tartsam a vegakarathoz magam es vegyem ugy mint egy “fizetest” legyek nyugodt es tiszta lehet a lelkiismeretem?

Evekkel ezelott irodott ez a jogi papir.

2021. jún. 9. 16:07
1 2 3 4 5
 31/42 Andizsuzsi ***** válasza:
70%

"Arra csak igenyt lehet tartani, es birosagon dontik el annak jogosultsagat. Nem automatikusan kotelezo a kifizetes."

Magyarországon biztosan nem.

Ptk

"7:75. § [Kötelesrészre jogosultak]

Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát és szülőjét, ha az öröklés megnyílásakor az örökhagyó törvényes örököse vagy végintézkedés hiányában az lenne.

7:82. § [A kötelesrész mértéke]

(1) Kötelesrész címén a kötelesrészre jogosultat annak harmada illeti meg, ami neki – a kötelesrész alapja szerint számítva – mint törvényes örökösnek jutna."

Kötelesrészre akkor nem jogosult az örökös, ha őt az örökhagyó kitagadta, de annak nagyon komoly kritériumai vannak. Azt, hogy etikátlan-e kérni a kötelest részt, nem fogja bíróság vizsgálni, mert ez jogi és nem etikai kérdés.

2021. jún. 9. 18:50
 32/42 anonim ***** válasza:
96%

Családon belül nagyon kellemetlenek az ilyen ügyek. Ha viszont engedsz a keselyűknek, akkor röhögnek a markukba, hogy te voltál a gondozó balek, és mérget vehetsz rá, hogy ha pénzhez jutnak, akkor is fel fogják emlegetni életük végéig, hogy te milyen érdemtelenül jutottál az örökséghez. Ezért szerintem az a tárgyilagosan járható út (érzelmeket félretéve), ha a dolgok mennek a maguk hivatalos útján. A közjegyző majd határoz, anyád pedig ha akar, akkor bírósághoz fordul. Ha a te helyedben lennék, akkor szenvtelenül, azaz érzelmek nélkül állnék hozzá a dologhoz és megpróbálnék kellő távolságot is tartani a a rokonaimtól.

Megjegyzem, én is voltam hasonló helyzetben, amikor a szüleink meghaltak. Én csak akkor döbbentem rá, hogy a lakásukat odaköltözésükkor az öcsém nevére vették meg és az öcsém az ő halálukkor 30-40 milliós lakáshoz jutott. Az én saját családom tett ugyan némi megjegyzést irányomban, de úgy voltam vele, hogy mivel sem az öcsém, sem én nem voltunk földönfutók, én nem megyek bele semmiféle pénzügyi perpatvarba, hagytam az egészet.

2021. jún. 9. 18:54
 33/42 anonim ***** válasza:
92%

Tartsd tiszteletben az elhunyt rokonod vegakaratat!

Ha szerinte is jart volna valami a tobbieknek, akkor oket is bevette volna!

Tartsd meg amit neked adtak, meghozza 100%-ban! Ne engedj az erzelmi zsarolasnak! Ha pedig ez miatt megharagszanak, vagy ne adj Isten megszakitjak veled a kapcsolatot, akkor annyit is ernek!

2021. jún. 9. 21:23
 34/42 anonim ***** válasza:
90%
Belekötni nem tudnak, max a családi viszony láthatja kárát.
2021. jún. 9. 21:59
 35/42 anonim ***** válasza:
26%
Én a 3 válaszoló vagyok Hagyatéki tárgyalás után be perelnek,ami évekig elhúzódhat és borsos költséget fizethetsz egy ere szakosodott jogásznak,
2021. jún. 10. 05:53
 36/42 anonim ***** válasza:
29%

#35 a vegen ugyis a vesztes fel perkal ki mindent!

Mellesleg eselyuk nincs, mert a Kerdezo gondozta az elhunytat. Ha a kerdezo lenne az Ausztriaban elo testver, akkor meg talan, de igy...eselytelen.

2021. jún. 10. 08:16
 37/42 anonim ***** válasza:
76%

36!

A köteles rész még mindig jár, úgyhogy bizony, van esélyük, pláne hogy biztosan ők nyerik a pert.

2021. jún. 10. 08:18
 38/42 anonim ***** válasza:
93%
#36, éppenhogy a testvérnek nem jár köteles rész, ne beszélj zöldeket. És a gondozás sem jelent előnyt az öröklésnél, ahhoz eltartási szerződésre lenne szükség, nem végrendeletre.
2021. jún. 10. 08:51
 39/42 anonim ***** válasza:
0%
36! Hol irja azt, hogy nagyszulorol van szo?
2021. jún. 10. 11:59
 40/42 anonim ***** válasza:
100%
A 24. válaszában.
2021. jún. 10. 12:52
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!