Oroksegi vita csaladon belul?
Meghalt egy kozeli hozzatartozonk, az utobbi par evben en voltam vele nap mint nap es segitettem a mindennapokban. Testverem kulfoldon el ( ausztria) ket eve nem is latta, de egy evben egyszer telefonaltak.
Holnap lesz a hagyateki, es kiderult hogy ram hagyta az ingatlanat.
Szuleinknek elmondtam, teljesen kibuktak, ok ugy gondoltak hogy oket nem hagyja ki, de azt nem hogy nem fele fele aranyban oroklunk, es most botrany lett miszerint en fizessem ki a testveremet stb.
Az oroksegi papir alapjan ezzel szerette volna honoralni a mindennapi segitsegemet.
Szerintetek ilyen esetben csaladon belul er annyit az anyagiassag hogy engedjek vagy tartsam a vegakarathoz magam es vegyem ugy mint egy “fizetest” legyek nyugodt es tiszta lehet a lelkiismeretem?
Evekkel ezelott irodott ez a jogi papir.
Hát, engem nem érdekelne. Az, hogy külföldről nem tudta ápolni, látogatni főleg ebben a helyzetben az érthető. De gyakrabban hívhatta volna akár.
Egyébként ki ez a rokon, és a szüleidnek milyen volt a kapcsolata vele?
Az egyetlen undorító dolog a történetben az, hogy az ember nem hagyhatja arra a vagyonát, akire akarja, mert belepofázik az állam.
Kötelesrész annak, aki rád se nyitja az ajtó? Megazanyád. Előbb adom el mindenem, veszem ki kápéban és adom annak a kezébe, akinek szánom.
Neked ez egy indulópont lenne most az életedben. Szüleid valószínűleg több évtizedig élni fognak még, felesleges még arra gondolni, hogy tőlük örökölsz. Ha a testvéred lesz.arta a rokondat, és te ápoltad évek óta, ne járjon neki semmi.
Plusz ausztriában él, feltehetően nincsenek nagyon anyagi gondjai.
Azért a családodnak is van bőr a képén! Komolyan, ilyen derül ki, hogy sok ember mennyire gusztustalan, lelketlen, önző lény!
A dédszüleimnél is ez volt... A nagymamám látogatta, gondozta, pelenkázta őket az utolsó éveikben is! A gyereknevelés mellett még őket is gondozta egész életükben!
A testvérei már korán elköltöztek.
Évente, jó, ha egyszer ránéztek az öregekre, de mégis ők dörömböltek először az örökségért, mikor a dédi meghalt... Közben élték a boldog kis világukat, míg a mama gondozta őket, mikor már súlyos betegek voltak... Egyiknek sem jutott eszébe, hogy a mama érdemelte volna az egész örökséget...
Ilyenkor nincs mit tenni! Ki kell fizetni a "drága" rokonokat!
Egyszer beszéltem egy jogásszal. Ő mondta, hogyha egyvalakire hagyják az örökséget, akkoris megtámadhatják a rokonok a végrendeletet, és fizetni kell az egyedüli örökösnek. Igaz, ilyenkor úgy van, hogy például rajtad kívül van még 3 örökös. De, mivel rádhagyta az elhunyt az örökséget, így nem harmadrész, csak kilenced rész jár nekik!
Ennél sincs undorítóbb, mint, amikor az ember a saját családjával szembeszáll a bíróságon örökség miatt...
Nem feltétlenül kell, hogy nagyszülő legyen.
Ha pl. egy férjezetlen, gyermektelen nagynéni, akkor meg a kérdező szülei nem tudnak mit tenni, mert ha anyjának pl. testvére volt az örökhagyó, de a kérdezőre hagyta végrendelettel, akkor ez van, el kell fogadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!