Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mit csináljak? Hogyan reagálja...

Mit csináljak? Hogyan reagáljak erre a szitura?

Figyelt kérdés

Van egy 8 éves húgom, elég nagy köztünk a korkülönbség, így születése óta nagyon sokat vagyok vele, mivel anyunk egyedülálló.

Én idén kezdtem az egyetemet, direkt közeli egyetemre mentem, hogy itthon be tudjak segíteni, pedig Bp-re szerettem volna menni. Nagyon sokszor volt olyan, hogy a barátaimmal lógtam volna szívesebben, de nem mentem, mert rá kellett vigyáznom, vagy vittem őt is magammal, ha olyan volt a program. Most is, hogy online volt sulija, egész nap velem volt itthon, én figyeltem rá, ha kellett segítettem neki, tanultam vele, én főztem rá, amellett, hogy nekem is óráim voltak. Normális esetben meg én hozom-viszem suliba, majd én tanulok vele délután, szünetekben, mint jelenleg, mindig velem van itthon. Én sose hánytorgattam ezt fel se neki, se anyunknak és mindig próbálom a szituációból a legjobbat kihozni, de most úgy érzem elszakadt nálam a cérna. Anyunk egész nap dolgozik, így az egész gyereknevelés rám marad, ha rosszat csinál nekem kell leszidnom, hisz ha én ráhagyom, akkor sose fogja megtanulni. (Pl. hogy rakja a tányérját kaja után a mosogatóba) Ilyenkor persze mindig szemtelen velem, amivel csak azt éri el, hogy mérges leszek rá. De anyunkkal vagy akárki mással nem tudna így beszélni soha, ha ott van valaki, akkor sose csinálja ezt, így nem hisz nekem soha senki, ezért pont velem csinálja ezt, aki szinte 0-24ben vele van. Már annyi mindent próbáltam, de egyszerűen nem tudok hatni rá. Próbáltam vele szigorú lenni, próbáltam azt, hogy elküldtem a szobájába büntiként, vagy leültettem matekozni. De eltelik egy óra és elfelejti az egészet, utána megbeszéljük hogy mi miért volt, megígéri, hogy többet nem csinálja ezt, de másnap csinálja újra...

Anyunk nem nagyon szokott rászólni, merthogy nap közben nem látja és ha haza jön nem akar vele veszekedni, de így a húgomnak meg csak az jön le, hogy én vagyok a szemét, aki terrorban tartja, mert befogom alsónemüket teregetni, vagy megcsináltatom vele a háziját.

Ma is volt egy hasonló incidens és miután anya haza jött, megint kezdődött az utyulu-putyulu, és mondtam neki, hogy ez nagyon nem okés, mert ma is tökre szemtelen volt velem egész nap. Erre húgom persze kifakadt, hogy én folyton csak gonoszkodok vele és nem hagyom békén sose. Szerinte én ezeket azért csinálom, mert én utálom őt. És ez nagyon rosszul esett, mert ez nem igaz, és ha nem szeretném, nem tennék meg ennyi mindent érte. Ha megnézem a baráti társaságomat, senki nem foglalkozik ennyit a testvérével, (igaz nem is ilyen nagy köztük a korkülönbség,) és sokkal könnyebb dolguk van abból a szempontból, hogy nem kell egy gyereket pesztrálniuk. Kicsit később visszamentem hozzá és megkérdeztem, hogy komolyan gondolta-e azt, hogy én utálom őt, és félve de azt mondta, hogy igen. Persze elmondtam neki, hogy ez nem így van, de nem hiszem, hogy annyira felfogta volna amit mondok vagy nem is tudom. Nagyon szarul esett, hogy ezt mondta, biztos nem is a legjobban reagáltam rá. Most már alszik, de reggel kéne beszéljek vele. Szerintetek mit tegyek? Mit mondjak neki?

2021. ápr. 1. 22:09
 1/6 anonim ***** válasza:
81%
Hát nem tudom... Szerintem ez gyermekkori sajátosság. Azon csapódik le, akivel van egész nap. Nem gondolja komolyan az utalatot. Neki sem lehet könnyű hogy anyukája helyett te vagy vele, te neveled. Igy reagalja le. Nagyon aranyos vagy és nagy segítség anyukádnak. De lehet kompromisszumot kellene kotnotok valahogy, hogy többet tudjon tesóddal lenni, te is kicsit szabadabb lehess. Holnap csak erősítsd meg hogy nagyon szereted, lehet neki nem móka, de jó embert szeretnél faragni belőle és csak segítesz hogy szuper ügyes felnőtt/nagylány legyen. Szerinted?
2021. ápr. 1. 22:22
 2/6 anonim ***** válasza:
88%
Egyetértek #1-el. Amúgy az ilyen szülőket sosem értettem hogy miért szülnek még egy gyereket ha tudják hogy nem lesz rá idejük. Van egy ilyen ismerősöm ahol együtt vannak a szülők mégis a nagyobb testvér vigyáz folyamatosan a kisebbre. Szerintem ez a nagyobb testvérnek sem jó mert neki főleg tizenévesen és a te korodban inkább már a barátokkal kéne találkozni/párkapcsolattal foglalkozni. A legtöbb ember azért nem vállal gyereket ebben a korban mert még nem érzi magát késznek rá, erre vannak akik a szülők miatt bele vannak ebbe az egészbe kényszerítve. A kisebbnek sem jó mert neki meg szülőre/példaképre lenne szüksége. Te is tudsz jó példát mutatni de a szülőt nem tudod pótolni ezzel. Szerintem ezügyben minél hamarabb beszélned kéne anyukáddal mert ez így nagyon nem lesz jó egyikőtöknek sem.
2021. ápr. 1. 22:53
 3/6 anonim ***** válasza:
41%
Nem vagy az anyja, nem a te dolgod, hogy neveld. Ne veszekedj vele. Nem tudom, mi lehet az a nagy rosszaság, de azt, hogy "légy szíves tedd be a tányérodat a mosogatóba" egyetlen egy udvarias mondattal el lehet intézni veszekedés nélkül. Nincs élettapasztalatod, utálod ezt az egész helyzetet, hogy babysittert kell játszanod a saját életed élése helyett, és bizony emiatt ideges és dühös vagy a húgodra, mert nem élheted a saját egyetemista életedet. Ezt bizony ő megérzi, hiszen a kicsiknek jó ösztöneik vannak. Ne akard nevelni. Az a szülő dolga. Szolgáld ki, mert a családi helyzetetekből eredően azt muszáj: vigyázni kell rá és enni adni neki, de leszidni nem kell, a szidás nem tesz senkit jóvá, a példamutatás tesz. Vond ki magadat érzelmileg ebből, vedd lazádra a dolgot, ne vegyél magadra olyan kötelességet, amire senki nem kért, és mindjárt nyugodtabb leszel, ő meg nem fogja úgy érezni, hogy utálod. Annyit tegyél, amennyit muszáj, vagyis lásd el - egy centivel se többet. A nyugalom majd meghozza gyümölcsét.
2021. ápr. 1. 23:45
 4/6 anonim ***** válasza:
82%
ha nem fogod nevelni és csak azt látod el amit kell, akkor anyukádon fog az egész lecsapódni és látni fogja milyen az angyalkája. Ne tanulj vele, anyukád tanuljon, egyből előjön majd húgodból a mini szörny amikor anyukád fegyelmezi.
2021. ápr. 2. 01:25
 5/6 anonim ***** válasza:
84%

Egésznap te vagy vele,az anyádat meg szinte alig látja.

Ha ő lenne egész nap a tesóddal,akkor vele (is) szemtelen lenne.

Egyébként a kisgyerekek nem gondolkák komolyan ezt,hogy utálod.

Csak gondol egyet és ezt hangoztatja.

2021. ápr. 2. 05:17
 6/6 anonim ***** válasza:
87%

Anyaddal beszélj sürgősen tudod nem a te dolgog nevelni. Ha mar rad hagyja legalabb beszéljen vele hogy szót fogadjon.

Azert nem semmi hogy mindent rád hagy.

Ha meg úgy hagy valamit ne izgasson. Ha anyadat zavarja a mosatlan edény majd rá szól. Bar fene tudja, lehet te jossz ki rosszul az egészből. Mindegy, próbáld ki mit reagal anyad. Igazából a leckéje sem a te dolgod. Ha nem lesz kész talán észbe kap. Meg kene egyezni hogy akkor vállalod ezeket ha normálisan viselkedik a tesód. Ha nem , es nem hisz neked anyud akkor kínlódjon vele mas.

2021. ápr. 2. 10:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!