Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Miért nekem kellene foglalkozn...

Miért nekem kellene foglalkoznom a fogyatékos testvéremmel?

Figyelt kérdés

Az öcsém, aki 3 évvel fiatalabb tőlem, középfokú értelmi fogyatékos. A szüleink válása után mindketten állami gondozásba kerültünk, de én 2 éve betöltöttem a 18-at, átmentem esti tagozatra tanulni, mellette dolgozni kezdtem és élem az életem. Örököltem némi pénzt az egyik nagymamámtól, 3 millió Ft-ot, plusz az államtól kaptam 2 millió Ft-ot, mivel 8 évig gyermekotthonban éltem. Nos ez a pénz semmire nem elég, főleg nem ingatlanra!

Jelenleg az apai nagymamámnál lakom, még viszonlag fiatal a másik mamához képest, aki 82 éves, az apai mama meg ,,csak'' 65.

Szóval itt lakom, járok dolgozni, suliba, éldegélünk szépen. Az öcsém mivel sérült, otthonban él még, 17 éves amúgy. És sajnos egyik szülő sem foglalkozik vele. Az apám kamionos és ezen kívül semmi nem érdekli csak a horgászat. Az anyám hivatalos alkoholista, aki a normálisnak idézőjelben mondható élettársánál él. Az anyai nagyi aki 82 éves idősekotthonában él, és sajnos nem tudni mennyi van még neki hátra...

Az apai nagyi, aki 65 éves és akinél lakom, jól tartja magát, mégis azt mondogatja, hogy egy két éve van hátra stb. Már meg sem hallom....

Viszont azt meghallom, amikor rám akarják terelni a felelősséget. Hogy miért utálom a testvéremet, ami így ebben a formában nem igaz. Sajnálom őt, tudom, hogy a testvérem, gondolok rá, de ettől többet, ha akarnék sem tudnék tenni. Pont elegendő nekem a saját nyomorom. Van ennek a gyereknek egy apja meg egy anyja, van keresztanyja meg mindenféle rokona, akik nekem is a rokonaim. Csak az a helyzet, hogy én nem igénylem a törődést, mert felnőtt ember vagyok, a 17 éves sérült öcsém, aki egy 8 éves agyi szintjén van, mindenféle törődésre igényt tartana.

Tényleg baj az, ha jól megvagyok a testvérem nélkül? Ha nem akarom őt púpnak a hátamra? Valóban, egy év múlva 18 éves lesz és el fog kerülni egy felnőtt otthonba, hasonlóan sérült emberek közé. De egy beteg embert nem tehetnek normál otthonba. És mivel se az anyja se az apja nem kíváncsi rá, ott lesz neki a legjobb! Törődnek vele, főznek, mosnak rá, irányítják a kis életét és mindene meglesz. Még dolgozhat is, valami egyszerű betanított munkát.

De ne kelljen már magamat kellemetlenül érezni amiatt, mert nem hiányzik az életemből. Egész gyerekkoromban nekem kellett engednem, lenyelnem a békát, bemenni a szobámba és tűrni. Ráadásul mindig ő kapta a törődést a figyelmet én meg csak voltam. Hát mégis hogyan tudnék örülni annak, hogy van testvérem és még szeressem is? Tökéletesen boldog vagyok nélküle. Ez nem az én dolgom, nem az én felelősségem! A szüleinké.

Kérlek mondjátok el a véleményeteket.

Köszi.

2020. máj. 15. 09:02
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
95%

Örökletes betegségem, soha nem vállalnék be gyereket, mert ő is beteg lesz........ :(((((( pedig amúgy nagyon szeretnék, férfi létemre.

Sajnos az emberek nagy része annyira önző és buta, nem látja be, hogy nem kéne szaporodnia. Tudom, nem erre irányult a kérdésed.

Bocsi.

2020. máj. 15. 12:03
 22/26 anonim ***** válasza:
85%

Nem vagy kötelezhető semmire, a 5Millió meg vidéken már egy lakható ház, másrészt meg jó alap egy "tető a fejed felé"-nek.

Annyi önrészre már elég jó hitelt adnak.

Van akinek ennyi sincs.

2020. máj. 15. 12:08
 23/26 Savlekotő ***** válasza:
87%
Anyádnak egy forintot nem adtam volna..
2020. máj. 15. 14:44
 24/26 A kérdező kommentje:
Elhiszem. Én sem. Ne aggódj a 8 milliónak két év alatt a seggére vert. Meg minden pénzének a 45 éve alatt. Link sz@r...
2020. máj. 15. 15:02
 25/26 anonim ***** válasza:
94%

Nagyon megértelek. Nekem az első gyermekem lett autista. Sajnos önálló életre képtelen. Itt megjegyezném, hogy az autizmusa 4 éves korában derült ki. Tehát sajnos vannak olyan betegségek, amiket nem fognak észre venni az első ultrahangon, hogy dönthess. Szeretnéd így is a gyermeket, vagy sem.

De a lényeg, hogy van egy lányom is. 2 év van köztük. A fiam 16 a lány 14. Én 12 éves korában adtam be egy gyermek otthonba. Míg élek, hétvégente és ünnepeken hazahozom, és látogatom. A húga is jön mindig. Na de a lényeg, hogy azzal nem rontanál semmit az életedben, ha havi egyszer elmennél hozzá, és meglátogatnád. Nem kell magadhoz fogadod, de a saját lelki világodat mindig nyomasztani fogja, hogy valahol van egy testvéred. Éld a saját életedet. Látod, én anyaként döntöttem így, hogy a kisebbnek, aki egészséges, nyugodt életét tudjak biztosítani. Ennek ellenére a beteg gyerekekről sem mondtam le.

2020. máj. 16. 00:15
 26/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Látogatom, mondjuk jelenleg nem, mert látogatási tilalom van. És ha lesz saját otthonom, ott is szívesen fogom őt vendégül látni néha.
2020. máj. 16. 00:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!