Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Miért nekem kellene foglalkozn...

Miért nekem kellene foglalkoznom a fogyatékos testvéremmel?

Figyelt kérdés

Az öcsém, aki 3 évvel fiatalabb tőlem, középfokú értelmi fogyatékos. A szüleink válása után mindketten állami gondozásba kerültünk, de én 2 éve betöltöttem a 18-at, átmentem esti tagozatra tanulni, mellette dolgozni kezdtem és élem az életem. Örököltem némi pénzt az egyik nagymamámtól, 3 millió Ft-ot, plusz az államtól kaptam 2 millió Ft-ot, mivel 8 évig gyermekotthonban éltem. Nos ez a pénz semmire nem elég, főleg nem ingatlanra!

Jelenleg az apai nagymamámnál lakom, még viszonlag fiatal a másik mamához képest, aki 82 éves, az apai mama meg ,,csak'' 65.

Szóval itt lakom, járok dolgozni, suliba, éldegélünk szépen. Az öcsém mivel sérült, otthonban él még, 17 éves amúgy. És sajnos egyik szülő sem foglalkozik vele. Az apám kamionos és ezen kívül semmi nem érdekli csak a horgászat. Az anyám hivatalos alkoholista, aki a normálisnak idézőjelben mondható élettársánál él. Az anyai nagyi aki 82 éves idősekotthonában él, és sajnos nem tudni mennyi van még neki hátra...

Az apai nagyi, aki 65 éves és akinél lakom, jól tartja magát, mégis azt mondogatja, hogy egy két éve van hátra stb. Már meg sem hallom....

Viszont azt meghallom, amikor rám akarják terelni a felelősséget. Hogy miért utálom a testvéremet, ami így ebben a formában nem igaz. Sajnálom őt, tudom, hogy a testvérem, gondolok rá, de ettől többet, ha akarnék sem tudnék tenni. Pont elegendő nekem a saját nyomorom. Van ennek a gyereknek egy apja meg egy anyja, van keresztanyja meg mindenféle rokona, akik nekem is a rokonaim. Csak az a helyzet, hogy én nem igénylem a törődést, mert felnőtt ember vagyok, a 17 éves sérült öcsém, aki egy 8 éves agyi szintjén van, mindenféle törődésre igényt tartana.

Tényleg baj az, ha jól megvagyok a testvérem nélkül? Ha nem akarom őt púpnak a hátamra? Valóban, egy év múlva 18 éves lesz és el fog kerülni egy felnőtt otthonba, hasonlóan sérült emberek közé. De egy beteg embert nem tehetnek normál otthonba. És mivel se az anyja se az apja nem kíváncsi rá, ott lesz neki a legjobb! Törődnek vele, főznek, mosnak rá, irányítják a kis életét és mindene meglesz. Még dolgozhat is, valami egyszerű betanított munkát.

De ne kelljen már magamat kellemetlenül érezni amiatt, mert nem hiányzik az életemből. Egész gyerekkoromban nekem kellett engednem, lenyelnem a békát, bemenni a szobámba és tűrni. Ráadásul mindig ő kapta a törődést a figyelmet én meg csak voltam. Hát mégis hogyan tudnék örülni annak, hogy van testvérem és még szeressem is? Tökéletesen boldog vagyok nélküle. Ez nem az én dolgom, nem az én felelősségem! A szüleinké.

Kérlek mondjátok el a véleményeteket.

Köszi.

2020. máj. 15. 09:02
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
92%
Akkor ajándékot kaptál, nem örököltél.
2020. máj. 15. 10:28
 12/26 anonim ***** válasza:
91%

Tehát akkor ez jogilag nem örökség, hanem pénzbeli ajándék.

(nem hinném, hogy a rokontartás témakörében releváns lenne...)

2020. máj. 15. 10:46
 13/26 anonim ***** válasza:
91%
ooops, most látom, már a 11-es is megírta. :)
2020. máj. 15. 10:46
 14/26 anonim ***** válasza:
86%
Nem a rokontartás körében releváns, de pl. más lenne a megítélés, ha ő kapott volna, a testvére meg semmit. Ezért kérdeztem.
2020. máj. 15. 10:48
 15/26 A kérdező kommentje:
Most hogy örökség vagy ajándék nem tudtam. Nem értek a jogi fogalmakhoz. Annyi a lényeg, hogy van 5 millió Forintom és semmit nem tudok venni belőle. Legalábbis tetőt a fejem fölé sajnos nem. De a kérdés nem erre irányult. Hanem arra, hogy van egy testvérem, aki mindenkinek púp a hátán. Sajnos.
2020. máj. 15. 10:54
 16/26 anonim ***** válasza:
6%

Ez így elég csúnya megfogalmazás.

Nem púp a hátadon. Nem kell magadhoz venned. De azért bocsásd már meg neki, hogy létezni mer! Az a baj, hogy ő is kapott pénzt, és nem te kaptál mindent...?

2020. máj. 15. 10:55
 17/26 anonim ***** válasza:
91%
én se akarnék törődni egy értelmi fogyatékossal, akár a testvérem, akár a gyerekem. felnőtt ember vagyok, te is az vagy, mindkettőnknek van igényünk a saját életre. én teljesen megértelek kérdező, én nem érezném rosszul magam a helyedben. a szüleidnek kéne rosszul érezniük magukat, amiért nem gondolják úgy hogy a gyereket nem csak megcsinálni kell, hanem fel is kell nevelni.
2020. máj. 15. 11:00
 18/26 A kérdező kommentje:

Már ne haragudj de maga a feltételezésed is sértő! Boldog vagyok, hogy a mama adott pénzt és soha nem akartam többet, mint amim van! Nem lennék képes bántani a testvéremet és nem lennék képes elvenni tőle amilye van! Nem irigylem tőle! Én azt a pénzt meg tudom keresni, mert egy egészséges ember vagyok, dolgozom. Nagyon bántó dolgot kérdeztél, pedig nem is ismersz. Ne magadból indulj ki. Nem lennék képes bántani őt, meg senkit. Segíteni nem tudok, nem is akarok de nem rúgok bele abba, aki amúgy is a padlón van.

Nem haragszom, hogy létezni mer. Azért haragszom, mert a tudatomban létezik. Csúnya ilyet mondani de bár ne lenne. Neki lenne a legjobb!

2020. máj. 15. 11:17
 19/26 anonim ***** válasza:
95%
Nézd, 5 millió elég egy kis lakás önrészéhez, erre vehetsz fel hielt. Bár ha a nagyidnál jól megvagy és tudsz még gyűjteni, az még jobb. Tartási kötelezettséged biztosan nem lesz, hiszen élnek a szüleitek. A többivel meg ne foglalkozz.
2020. máj. 15. 11:49
 20/26 anonim ***** válasza:
93%

Egyetertek veled, en sem gondoznam. Nekem egeszseges tesom van, de meg neki is voltak olyan idoszakai, amikor hozzam akart koltozni, mert nem talalt neki tetszo melot, otthon anyaeknal meg nem fert el rendesen (miutan elkoltoztunk, ok atalakitgattak az amugy is kicsi lakast, hogy jobban megfeleljen a sajat igenyeiknek, csak tesom hazakoltozott miutan hazajott kulfoldrol, de naluk is “utban volt”), es en arra is azt mondtam, hogy nem. Mert nekem meg egy egeszseges felnott ember is “kolonc” lenne itt a nyakamon, aki nem dolgozik, csak kene neki egy kenyelmesebb lakas. Hat meg, ha valamilyen szinten serult is lenne es extra figyelmet is igenyelne es esely sincs ra, hogy osszeszedje magat es elkezdjen onallo lenni.

Szoval en megertelek.

2020. máj. 15. 11:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!