Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Bemennétek az iskolába, ha a...

Bemennétek az iskolába, ha a húgotokat bántaná egy osztálytársa?

Figyelt kérdés

A húgomat (11 éves) bántja és zsarolja egy fiú (osztálytársa), már hónapok óta, de csak most mondta el nekem. Elmondása szerint a történet az, hogy ez a fiú a padtársa volt, és környezet órán firkáltak a tankönybe. Óra végén a gyerek megfenyegette a húgomat, hogy elmondja a tanárnak. A húgom megijedt, és kérte hogy ne tegye, mert akkor egyest kap, na azóta a gyerek ezzel zsarolja. Bármit csinált, a húgomnak el kellett tűrnie. Például böködte órán, piszkálta a haját, székét, lemásolta a háziját, a dolgozatát, stb. És ha nem engedte, azzal szarolta, hogy elmondja a firkát a tanárnak, és akkor egyest kap, amitől félt a húgom, mert jó tanuló, és inkább mindig engedett. Egyik este sírt a húgom, és bementem hozzá, és akkor elmondta, hogy ő már nem bírja tovább, állandóan piszkálja ez a fiú, és elmondta a firkát a tankönyben is. Kiradíroztuk, de meglátszott, és akkor mondtam neki, hogy ne törődjön vele ha egyest kap, de ne engedjen a fiú zsarolásának. De egyszerűen nem mer neki nemet mondani, mert fél hogy az egész osztály előtt megszégyenül ha egyest kap és leszidja a tanár.

Ti mit tennétek? A tanárral beszéljek vagy rögtön a fiúval? Nem akarom, hogy nagy felhajtás legyen belőle, és az egész osztály a húgomat piszkálja emiatt, ezért nem akarnám a tanárt belekeverni. Mi a legjobb megoldás ilyenkor?

L/18

2019. nov. 6. 13:17
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
91%
Mivel nem munkafüzet, hanem tankönyv, szerezz be egy másikat. (Vannak tankönyboltok.) Volt firka, nincs firka. A húgodnak meg magyarázd el, hogy ilyen semmiség miatt ne engedjen a zsarolásnak. Ne a tanárhoz/fiúhoz menj, hanem vegyél új tankönyvet és beszélj a húgoddal, nyugtasd meg, hogy emiatt ne parázzon már ennyire. A helyedben ezt tenném, ha segíteni akarnék a húgomnak.
2019. nov. 6. 15:28
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Miért ne szólhatna ugyan a kérdező a tanárnak, hogy XY gyerek terrorizálja a húgát? Aki mellesleg érzékeny, valószínűleg félénk személyiség, ez a kis pisis meg épp ezt használja ki. Ok, tussoljuk el ezt az egy esetet azzal, hogy új könyvet veszünk, de mi a garancia rá, hogy a srác nem találja meg valami mással legközelebb? A félénk gyerekek sajnos mindig is könnyű célpontnak számítottak. Nem lapítani kéne, hanem a probléma gyökeréhez férni, aminek az első lépése, hogy tájékoztatjuk a tanárt. Lehet persze azt mondani, hogy jajj, úgyse történik semmi, de egyrészt ez nem biztos, egy jó tanár igenis hatékonyan fel tud lépni a bántalmazó gyerekek ellen, másrészt akkor már meg se próbáljunk megoldást találni? Lehet, hogy a tanár ezek után négyszemközt megnyugtatná a kérdező húgát, hogy semmi oka félni, nem fog egyest kapni, és legközelebb nyugodtan védje meg magát, és/vagy szóljon, ha a gyerek bántja őt, mert senki nem fogja ezért őt leszidni.
2019. nov. 6. 15:58
 13/17 A kérdező kommentje:
Hát nem tudom, az új tankonyvet kicsit pazarlásnak érezném 5000 forintért azért, mert az egyik képen lévő gyereknek rajzolt két vámpírfogat. Ugyanis ennyi a firka, csak olyan erősen rajzolta a ceruzával, hogy kiradírozni se lehet. Meg egyébként se vagyok a hazugságnak a híve. Az is lehet, hogy a tanár egyszer "ijesztgetés" képen mondta, hogy aki firkál egyest kap, és a húgom ezt komolyan vette. Meg az is lehet a fiú beszélte a fejébe, hogy le fogja szidni a tanár és egyest is kap. Most annyiban egyeztünk meg, hogy megmondja a gyereknek, hogy köpje be ha akarja, nem fél tőle, és ha utána se hagyja békén, akkor beszélek a tanárral.
2019. nov. 6. 16:35
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Tehát a gyerek folyamatosan terrorizálja a húgodat és lemásolta a dolgozatát is? Gondolom az említett ifjú nem egy észkombájn vagy okos. Szóval egy firkát beárul a tanárnak. És ahhoz mit szól, ha a húgod elmondja, hogy róla másolta a dolgozatot? Egy firkát bárki rajzolhat egy könyvbe, ne adj isten az adott padtárs is aki beköpéssel fenyeget, de egy másolt dolgozaton látszik, ha ugyan olyan hibás választ adnak és az egyik gyerek, aki írtja jeles tanuló a másik meg rossz. Én azt tanácsolnám, menjen csak a srác, köpje be, de akkor a húgod is elmondhatja, mely dolgozatokat másolta róla, sőt én már elé mennék a dolognak: másolni sokkal nagyobb bűn és szerintem senkit nem fog érdekelni az az egy pár kiradírozott árva vámpírfog.
2019. nov. 6. 17:18
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
Bármilyen nehéz helyzetben van, a kis p.csöt le kell állítani. A helyedben beszélnék a tanárral is és agyerekkel is. A gyerek, ha látja, hogy valaki kiáll a húgodért, le fog állni. A kevésbé tisztességes, de hatásos megoldás, ha a húgod odamegy a tanárához, és azt mondja, hogy a gyerek firkált a füzetébe. A tanár a húgodnak fog hinni, mert jó tanuló, és a kis zsaroló gy.kér fog egyest kapni.
2019. nov. 6. 19:37
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Igen. Az osztályfőnökhöz, s kérném, hogy az osztártárs is legyen ott. Ha az of. nem hajlandó, akkor az igazgatóhoz.

Az osztálytársat "elkapni", megfenyegetni hovatalos tanúk, a gyerek szüli, vagy egyéb képviselője nélkül nem szabad, mert az önbíráskodás. Te húzhatnád a rövidebbet.

2019. nov. 7. 07:25
 17/17 anonim válasza:
100%

Szia

Kérlek írd meg, hogy azóta történt már változás.

2019. nov. 8. 21:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!