Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szulok valaszat varom, ti...

Szulok valaszat varom, ti engeditek?

Figyelt kérdés

14 even aluli gyermeknek az okostelefon hasznalatot, es a kozossegi oldalakat.

Ha engeditek, milyen kereteken belul,milyen feltetelekkel? Ha nem engeditek miert nem?

8-14 ev kozti gyermekekre gondolok.

#gyerek #okostelefon #kozossegi oldalak
2019. máj. 3. 10:41
1 2 3 4 5
 41/50 anonim ***** válasza:
91%

40,

Igen, szeretnek korrekt lenni veluk.

pl. azert is nem ellenorzom, miket olvas. Az en lanykoromban a 200 ftos Julia meg Romana volt a meno, azert azokban is volt nehany szexjelenet.

Nem lett tole semmi bajom, kivancsi voltam tinikent- de, ha pl anyam elolvasta volna, a fold ala sullyedtem volna.

Igen, a tiltast ki tudna jatszani, de egy felol 14 eves lanykent az informatika nem erdekli annyira, mas felol, ( en sem ertek hozza tulzottan, hogy megy ez, de valahogy ) vissza tudjuk nezni, melyik eszkozrol ki- mit nezett meg.

Par havonta rapillantok, olyan hude gyanus dolog nem volt. Korabol fakadoan nyilvan neha rakeres 1-1 "erdekes" dologra ( milyen csokolozni, hogy nez ki a penisz...stb)de ebben a korban ezek total normalis dolgok. Ha rakerdez, ezekre siman valaszolok.

O mar azert nagyobbacska :)

2019. máj. 3. 19:34
 42/50 anonim ***** válasza:
46%

"Par havonta rapillantok"

Pár hónap simán elég ahhoz, hogy kicsinálja valaki, ha úgy adódik, hogy elkezdik zaklatni...

2019. máj. 3. 20:15
 43/50 anonim ***** válasza:
59%
14 év alatt semmi ilyesmi. Nem szeretném ha fogalmatlan tömegcikk lenne az én gyerekem is mint a többi.
2019. máj. 3. 20:34
 44/50 anonim ***** válasza:
52%

Annyiban van korlátozva 12 éves fiam 21:00 kor alvás. Ha nincs suli másnap bármeddig fent lehet

Okostévé, tablet, telefon, konzol számítógépe van. Ezeken sem korlátozzuk de ha rossz a suliban vagy nem tanul akkor korlátozzuk.

Közösségi oldala van nem zavar.

Most fog kapni előfizetéses telefont na azt nagyon is korlátozzuk vodafone redes lesz de minden vásárlási lehetőséget letiltattam.

2019. máj. 4. 01:09
 45/50 anonim ***** válasza:
46%

"a szamitogepen gyerek youtube, meseoldalak mehetnek es van 1-2 nemet oldal, ahol fejlesztojatekokkal jatszhat szabadon"

De honnan tudod, hogy éred el, hogy tényleg csak ezeket használja? És egyébként mi az, hogy "gyerek youtube"?

2019. máj. 4. 09:54
 46/50 anonim ***** válasza:
53%

45.

ugy, hogy a 7 eves nyilvan nem total egyedul netezik. A kozos laptopon jatszik ezekkel, ami a nappali/ebedloben talalhato...

a gyerek youtube pedig a youtube kids.

2019. máj. 4. 12:38
 47/50 anonim ***** válasza:
44%

Én ugyan nem szülő vagyok, de elmesélem, hogy volt ez. A szüleim kicsi koromtól kezdve tanították a számítógép használatát. Informatikusok, így mindig körül voltam véve vele: nyilvánvalóan érdekelt. És ez későbbi iskolai tanulmányaim során nagyon jól jött.

Így mondhatjuk bátran, 12 évesen már "tudatos" internethasználó voltam. És ez csak azon múlik, hogy a szülők mit tanítanak. A gyerek kezébe adhatsz egy telefont, aztán sápítozhatsz, hogy mit csinál, ha te nem tanítottál neki semmit. De el is tilthatod teljesen, aztán majd amikor 14 évesen megengeded, óriási lemaradásban lesz. Azt kell, hogy mondjam, manapság már nem lehet egy gyereket teljesen elhatárolni a géptől és az internettől. Már mi is rendszeresen kaptunk olyan házi feladatokat, ötödik osztálytól kezdve, amihez kellet a net. Kiselőadâst csinálni ppt prezentációval, kutatómunka, stb. Nem lehetett elkerülni, és akit nem tanították ilyesmire a szülei, az nagyon szenvedett.

Illetve, a szüleim képességfejlesztő számítógépes játékokat töltöttek le nekem, amik nagyon jól jöttek a suli mellett, úgy tanultam meg rengeteg mindent, hogy játszottam. Ilyen volt pl a ManóMatek és ManóIQ nevű program.

Facebook és ilyesmi egyszerűen hidegen hagyott, soha nem akartam regisztrálni, talán pont azért, amit a szüleim meséltek a veszélyeiről. (gimiben már muszáj volt, mert az ofő az osztálycsoportban osztotta meg a fontos dolgokat)

Szóval ez az egész a szülőn múlik. Ha megtanítod a gyereknek, hogy hogyan használja az internetet, mesélsz a veszélyeiről, megtanítod a netes illemszabályokra (pl ne írj olyat, amit élőben nem mondanál), felhívod a figyelmét a trollokra és, hogy ne higyjen el mindent, azzal csak jót teszel. Mert ismét mondom, manapság már nem lehet elkerülni.

Meg aztán, be lehet állítani a gyermekvédelmet és különböző szűrőket minden közösségi oldalon. Nem fog látni nem neki való dolgot a YouTubeon, ha beállítod, hogy ne lásson.

2019. máj. 5. 18:28
 48/50 anonim ***** válasza:
100%

Előző vagyok, hozzátenném azt is, hogy nem szabad sokat hagyni. Ezt is be tudod állítani, pl napi max két óra. És amint lejárt, a gép szépen lekapcsol.

És ha te is azt mutatod neki, hogy sokat gépezni nem jó, akkor ő se fog. Ha a szülőktől azt látja, hogy sokat olvasnak, akkor ő is fog olvasni. De ha a szülő is sokat telefonozik/gépezik, akkor hogy várod a gyerektől, hogy olvasson, ha tőled sose lát ilyet?

2019. máj. 5. 18:31
 49/50 anonim válasza:
100%
Telefont semmiképp, nem akarom hogy vízszintesen álljon a nyaka, mint a mostani tizenéveseknek.
2019. máj. 5. 21:19
 50/50 anonim ***** válasza:
58%

Nem mindegy, hogy 8, vagy 13 évesről van-e szó...

Nagyjából 10-11 éves kortól már a gyerekek használnak mobilt, eleinte játékra, de vannak kifejezetten nekik szóló közösségi oldalak is.

12-13 évesek már lényegében kapcsolattartásra használják. Messengere (Facebook-profil nélkül) a legtöbb 12-13 évesnek van, osztálycsoportok vannak... aki nincs benne, egy csomó mindenből kimarad.

Lehet ítélkezni, hogy ez jó, vagy nem jó, de ez a valóság és egy serdülő számára az egyik legrosszabb dolog, ami történhet vele, ha nem tud beilleszkedni a közösségbe. Ennek pedig manapság a fő eszköze a közösségi média használata.

Szakemberek szerint a legjobb, amit a szülő tehet, hogy még azelőtt megtanítja a gyereket az ilyen oldalak használatára, mielőtt találkozna vele.

Nekem most 12 éves a lányom, nagyjából két éve használ önállóan okostelefont és utólag sem csinálnám másképp... mert 10-11 évesen még önként beszámolt az online tevékenységéről, szívesen mesélte el, hogy kikkel beszélget és miről, akkor még tudtam terelgetni. 12 évesen már nem számol be minden lépéséről. De megvolt a tanulóidőszak, ami szerintem elég alaposan felkészítette. Ha kamaszként kezdené el használni, akkor tényleg mindenféle előkészítés és kontroll nélkül lépne be a virtuális térbe, azt sokkal veszélyesebbnek tartanám!

2019. jún. 9. 11:51
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!