Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyek, ha szinte én...

Mit tegyek, ha szinte én viszem a háztartást fiatal lány létemre?

Figyelt kérdés

19 éves vagyok, anyukám elég fiatalon, 20 évesen szült engem. Ő azóta lényegében htb. volt. Igaz, hogy elkezdett két egyetemet, de nem fejezte be egyiket sem. Van két kisebb testvérem, 11 és 8 évesek. Anya sosem dolgozott, egész életében velem/velünk volt elfoglalva, hozott-vitt minket, otthon sürgött-forgott, aztán kb 1-másfél éve jött nála az, hogy valamit kezdenie kell magával. A legkisebb tesóm is iskolás lett már, nincs otthon anyával. Én is elköltöztem az egyetem miatt, lett lakásom, komolyabb kapcsolatom. Anyu pedig úgy érezte, ezzel vége az életének és hogy mi lesz vele így. Ezért kitalálta, hogy belekezd egy vállalkozásba, és az elején támogattuk, meg örültünk ennek. Viszont eltelt egy kis idő, és anya ebbe teljesen beleszerelmesedett. Semmi másra nem ér rá, semmivel/senkivel nem foglalkozik. Reggel 7-kor megy, este 8-9-kor ér haza általában. Napközben is lehetetlen elérni, semmit nem lehet tőle kérni, mert "dolgozik, fáradt, elfoglalt". Megértem, de olyanokat nem csinál meg, hogy pl. nem viszi el a tesóimat iskolába, nem vásárol be, nem főz. Ugye ez a vállalkozás elég fiatalka még, tehát nem keres vele milliókat, sőt... Ezért apa a fő kenyérkereső még mindig, ő meg nem bírja otthagyni félnapokra a munkáját, hogy elmenjen a fiúkért, vigye őket sportra/különórára, aztán még várja meg őket, főzzön nekik, stb. Meg egyáltalán, közel 20 évig ez nem az ő feladata volt, nem mozog rutinosan a háztartásban.

Itt jön az, hogy én egyetemista vagyok, viszonylag több szabadidővel, ezért az öcséim engem kérnek meg ezekre. Viszont nekem is idő ingázni Budapest és a szülővárosom között, és aztán még otthon kiderül, hogy semmi kaja nincsen, de ők éhesek, a szennyes ruhahalmok hegyekben állnak a fürdőszobában, mindenhol kupi, meg nasimaradék van, stb. Próbáltam beszélni anyával, de csak összeveszett velem, hogy ő feladta a fiatalságát és az életét miattunk, miért fáj az, ha ő sikeres. Nem fáj, de ismerek más sikeres(ebb) nőket, anyákat, és náluk mégsincs ekkora káosz, meg nem sz..rják le a gyerekeiket azért, mert dolgoznak. Ráadásul nem is beosztottként dolgozik, simán megtehetné, hogy úgy szervezi a napjait, hogy legyen ideje a gyerekeire. És ha apa megunja ezt, anya nagy bajban lesz, de most ezt észre sem veszi.

2019. ápr. 11. 22:19
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
79%

Azt írod, hogy anyukád másféle éve vágott bele ebbe.

Nem akarom őt elkeseríteni, de ha ennyi idő alatt még nem tudja eltartani a családot a vállalkozásából, akkor minden, csak nem sikeres.

Én is vállalkozó vagyok, és nem vagyok milliomos, de amikor elindítottam a vállalkozásom, akkor rögtön meg tudtam élni belőle, másfél évvel később meg már a férjemmel ketten éltünk belőle.

Én is nagyon sokat melózok, sokszor éjszaka is, de nem hal éhen senki körülöttem. A gyerekeiért pedig felelős, ha nem gondoskodik róluk, nem ad nekik enni, akkor az büntetőjogi kategória. El is vehetik tőle a gyerekeket, tényleg ennyire buta, hogy ezt nem tudja? Ő a szülő, nem te, nem a te feladatod ez. Apukád is tököt növeszthetne végre.

2019. ápr. 12. 07:28
 12/18 anonim ***** válasza:
83%

lehet h apunak kellene többet kivennie a házimunkából

elvégre ö is szülő és ö is ott lakik

mindjárt jobb lenne a helyzet

2019. ápr. 12. 16:56
 13/18 anonim ***** válasza:
58%

én csak a két kicsit sajnálom, anyuci hirtelen önmegvalósít, és azzal a lendülettel el is vesztik... nem tudok mit írni, ha ő most behisztizte magát, hogy önmegvalósít, akkor ez ígymarad most, amíg rá nem un.... (elég gáz, hogy elvileg felnőtt nő, de teszi az eszét, mint egy leválófélbenlévő kamaszgyerek-ez utóbbinál normális a nagy önmegvalósítás, de ki is növi)

ha apád amúgy segítene, csak nem tud, mert háztartást vezetni tényleg nem lehet légből kapva, akkor írj neki listákat és tutorialokat. egyszer sok idő, de utána meg tud majd sokmindent egyedül is csinálni, pl. mosás: tegyél öt kosarat a fürdőbe, egy egy cetlivel (fekete, fehér, világos, sötét, piros), mindegyik mellé egy sor utasítást (melyik flakon mosószer és öblítő, hány fok, melyik szimbólum. ha megtelt a kosár, csak e kell önteni a gépbe, követni a leírást, és megnyomni a zöld gombot. a kisöcsém is így mos otthon.)

2019. ápr. 12. 17:15
 14/18 A kérdező kommentje:

Csak az a gond, hogy apa tartja el a családot. Magas életszínvonalon élünk/élnek, nem az átlag magyar szinten. Ezért is tartom nevetségesnek, hogy miután apa dolgozik egész nap, hogy legyen mindenre pénz, még utána este ő takarítson, mosson, pakoljon... Nem azt mondom, hogy ez csak a nők dolga, de tekintve, hogy anya most sem a saját pénzéből vett tizenmilliós autót, úgy érzem, hogy nem nagy elvárás az, hogy ne tolja apára még az otthoni melót is.

Mert apa már mondta azt is, hogy akkor vegyenek fel valakit. Aki nem csak takarít, hanem főz, rendezi a gyerekeket, hozza-viszi őket. Erre anya kiakadt, hogy az ő házában nem fog egy idegen takarítani, meg hogy mit gondolnának más szülők az iskolában róla, vagy éppen a nagyiék. És akkor kérdeztem, hogy miért, úgy jobb véleménnyel vannak róla, amikor elfelejt értük menni, vagy amikor chips a vacsorájuk?

2019. ápr. 12. 17:20
 15/18 anonim ***** válasza:
0%
Egyértelműen félrelép, és apádnak nem kéne eltartania.
2019. ápr. 12. 20:48
 16/18 anonim ***** válasza:
81%

Tehát ha jól értem, te elköltöztél onnan, és van valamilyen saját háztartásod, ahol főzni, takarítani, mindenféléket intézni kell. Ismerős a szituáció, én is 19 évesen mentem 1500 km-re egyetemre, és hirtelen a nyakamba szakadt egy háztartás és egy egyetem.

NEM várható el, hogy egy másodikat is bevállalj, van elég dolgod ha a saját lakásodat és az egyetemet is komolyan akarod venni.

Le kell ültetned együtt az apukádat és az anyukádat, és megmondani nekik mint felnőtt a felnőttnek, hogy te érted hogy változott a helyzet, hogy anyukád dolgozni kezdett, és érted hogy neki kevesebb ideje van a fiúkra és a háztartásra, apukádnak meg nincs ebben gyakorlata, viszont te nem ott élsz már, úgyhogy lesznek szívesek ketten, házaspárként sürgősen kitalálni valamit hogy el legyen végre látva az összes feladat a családon belül, mert te erre nem érsz rá. Aztán tényleg nem hazamenni, nem kitakarítani. Ha anyád-apád mocskot tartanak a lakásukban, akkor éljenek a mocsokban.

Az idősebbik öcséd 11 éves. Tényleg szeretnél még legalább 3, de inkább 5-7 évig hazajárni takarítani és főzni? Mert ha nem, akkor most kell a sarkadra állnod, és megértetni velük hogy sok minden változott, és erre az a megoldás hogy ők is változtatnak, nem az hogy te elviszed a hátadon a családot.

2019. ápr. 13. 00:58
 17/18 anonymousreview60 ***** válasza:
#16: +1
2019. ápr. 13. 08:14
 18/18 anonim ***** válasza:

Egy anyának alap dolga főzni, mosni és etetni a gyerekeit. Emiatt anya. Ha ezt nem tudja megcsinálni a munka miatt, akkor ne menjen dolgozni. Eddig is megvoltatok úgy, hogy ő otthon volt, akkor amíg a kicsik is nagyobbak lesznek szintúgy meglesznek majd. Utána azt csinál amit akar, utána nyugodtan építhet karriert. Ha neki a gyerekek előrébb voltak, legyenek most is, csak utána a karrier. 10 év múlva 100x több ideje lesz rá.

Nem bántani akartam senkit, ez a véleményem. És igen neked nehéz ez így mert rád szakad minden, és igazad van. Sok sikert és kitartást neked, remélem anyud változik.

2019. júl. 10. 16:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!