Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Te meg tudnál bocsátani a...

Te meg tudnál bocsátani a szülődnek, aki gyerekkorodban bántalmazott?

Figyelt kérdés

21 éves lány vagyok, évek óta külön élek a szüleimtől, mert amint tudtam, elköltöztem otthonról, de nem szakítottam meg a szülemmel teljesen a kapcsolatot.

Az anyám meg, amióta elkezdtem felnőni, úgy 3-6 éve teljesen megváltozott, vagy legalábbis úgy tesz, mintha megváltozott volna.

Gyerekkoromban rendszeresen megalázott, elhitette velem, hogy olyan értéktelen vagyok, hogy még levegőt venni sincs jogom. Rajtam élte ki azt a perverzióját, hogy végre volt valaki az életében, aki felett korlátlan hatalma volt, mert ki van szolgáltatva neki, ezért bármikor szabadon megalázhatja és megütheti bármiféle következmény nélkül.

Aztán amikor tini lettem, fokozatosan kezdett abbamaradni ez. Nem ütött meg többet, és elkezdett olyanokat mondogatni, hogy "bízz magadban kislányom, legyen önbizalmad". Felfordul a gyomrom az ilyen "bátorító" szövegeitől, mert Ő volt az, aki miatt önbizalomhiányos lettem, most meg próbálja adni a jó szülőt. Érdekes, ha a 18 éves lányát képes volt bátorítani, akkor a 8 évest miért kellett úgy kezelnie, mint egy darab rongyot? Tényleg ennyire hülyének néz? Azt hiszi, elfelejtettem, hogy bölcsödés koromtól kezdve milyen ocsmányul bánt velem? Azt hiszi, hogy a mostani jópofizásával helyre tudja hozni, hogy egy életre tönkrevágta az önbecsülésemet és egy szorongó, depressziós ronccsá tett?

Nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy rájött, hogy megtanultam kiállni magamért, és többet nem fogok összerezzenni minden hirtelen mozdulattól az esetleges ütéseket várva, és egyedül ezért szokott le a bántalmazásomról. Biztos vagyok benne, hogy ha még mindig másfél évtizeddel fiatalabb és 20 kiló lennék, ugyanúgy bánna velem, ugyanúgy megfélemlítene és lehordana mindennek, és most már csak azért nem teszi ezt, mert tudja, hogy többet nem fog semmit se elérni vele.

Ugyanakkor bűntudatom is van, amiért ennyire megvetem őt, ezért is tartom vele még mindig a kapcsolatot. Tudom, hogy neki is van/volt valami mentális problémája, azért nevelt ilyen szellemben engem. De ez nem jogosította fel arra, hogy a saját gyerekén vezesse le a nyomorát. Igen, ő mindig is egy boldogtalan ember volt, de miért kellett engem is magával rántania? És miért várja, hogy mindezt elfelejtsem, és úgy tegyek, mintha meg se történt volna?

2019. ápr. 2. 20:54
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
65%
Baj hogy ha nem lépsz túl rajta, mert így az életed a múltad meghosszabítása lesz.
2019. ápr. 4. 16:33
 12/12 Laylah ***** válasza:

Nálam pont fordítva volt, gyerekkoromban elég jó volt minden, viszont amint 13 lettem, egyre többször állt le velem üvöltözni anyám. Akkoriban kezdett befogni házimunkára, hárman vagyunk tesók, én vagyok a legidősebb. Mindig megcsináltam mindent, amit kért, még ha nem is azonnal, de még feltétlen aznap. Viszont soha semmi nem volt elég, vagy elég jó neki, olyanokba belekötött, hogy melyik kezemben fogjam a seprűt, melyik irányba csavarjam ki a felmosórongyot, ilyenek. Suli mellett, ahol persze "miért nem voltam kitűnő?", elvárta volna, hogy minden nap, de legalábbis minden második nap a házimunka nagyobb részét megcsináljam. Hozzáteszem, háztartásbeli volt úgy 20-21 éves koromig. Eleinte 2-3, később havonta többször is leordította a fejemet mindenféle mondvacsinált indokkal, általában akkor, mikor apum nem volt otthon, akinek úgy adhatta elő, hogy én provokáltam ki megint (egyetlen alkalom volt, mikor apum is otthon volt, akkor leteremtette, még válással is fenyegette, ha nem változtat ezen a viselkedésen). Mindig a házimunka mennyiségével kezdte, hogy miért nem veszem észre magamtól, mit kell csinálni, aztán jött sorba minden, hogy semmirekellő vagyok, a híd alatt végzem, nem lesz belőlem semmi, csak egy koszos hajléktalan, stb. Az első években még megbánta ezeket a veszekedéseket, utólag, mikor összetörten, néha a lelki fájdalomtól ordítva sírtam a szobámban, odajött megvigasztalni, és addig beszélt, míg mindig kihozta, hogy NEKEM biztos emiatt vagy amiatt a problémám miatt történt ez, amikre nem mondhattam, hogy nem voltak igazak, de utólag tudom, hogy csak kibukott, rajtam vezette le, és hogy maga előtt se legyen ludas, rám kente az egészet. Későbbi években már ez sem érdekelte, lesz-rta, hogy adott esetben idegösszeomlást kapok miatta, a mániás depressziómat se vette komolyan. 18 éves koromban kolis lettem, akkor egy ideig jobb volt, de végül már a heti másfél otthon töltött napomat is ordítozással és vádaskodással töltötte ki. Egy évben 2-3 alkalommal eszébe jutott, hogy ő engem hogy szeret, milyen büszke rám, nem is érti, miért nincs önbizalmam, és naphosszat ölelgetett volna. Suli után, munkakeresés időszakában folytatódott ez, és csak az vetett neki véget, hogy 22 éves koromban egy reggel agyvérzést kapott és 2 napon belül meg is halt.

Én megbocsátottam, de sosem fogom elfelejteni.

2019. ápr. 13. 19:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!