Velem van a baj? Vagy miért fáj az anyámnak?
21 éves lány vagyok és az utóbbi pár évben eléggé meghíztam, ezért 2 hónapja elkezdtem fogyózni. 160 cm vagyok és 70 kg-ról indultam, ennyi idő alatt már fogytam kb. 5-6 kg-ot. A fogyókúrát amúgy nem úgy kell elképzelni, hogy éheztetem meg sanyargatom magam, egy nap 1200-1300 kcal-t eszek és ugyanúgy eszek mondjuk édességeket, nasikat is, mint előtte, csak számolom a kalóriákat, meg amit tudok, próbálok alacsonyabb kcal-tartalmú dolgokkal kiváltani, pl. cukor helyett inkább édesítőszert használok, stb. Meg amikor főzök, mindig lemérem, melyik alapanyagból pontosan hány g került bele, aztán lemérem a végeredményt is, hogy tudjam, annyi g hány kcal-t tartalmaz és amikor eszek belőle, akkor is megmérem, hány g-ot ettem az adott kajából.
Viszont az anyám folyamatosan szid, hogy milyen hülye vagyok, meg hogy már az agyamra ment ez a méricskélés, ma pl. egyszer azért voltam mindenféle hülye idióta, mert sütött sütit és mondta, hogy egyek belőle, erre mondtam, hogy nem, mert egyrészt nem is szeretem, másrészt nem tudom, miből mennyit rakott bele és ha ennék is belőle, tudni szeretném, hány kcal egy szelet süti, hogy tudjam, mennyivel kevesebbet ehetek még aznap...És megkaptam, hogy egy szelet süti nem számít...(Persze mindenhez így áll hozzá, jajj, egy szelet süti az semmi, jajj ez a sor csoki se semmi, stb., aztán csodálkozik, miért van ő is elhízva...De mindegy)
De amikor főzök valamit, akkor is mindig odaáll mellém és elkezd magyarázni, hogy pl. a borsót a brassóihoz minek kell lemérni, az zöldség, abba nincs is kalória!!! Meg hogy szerinte a rizset is fölösleges lemérni, mert az egészséges, szóval nem hízlal...
Miért fáj neki, hogy én lemérem, amit eszek? Vagy tényleg olyan beteges dolog lenne, hogy minden alkalommal lemérem, miből hány g-ot fogyasztok, mert nekem ez a módszer vált be?
Kedves kérdező! Hasonló fogyókúrát alkalmazok, én is lemérek mindent és számolom a kalóriákat, sikeresen halad a fogyásom. Semmi gond nincs azzal, hogy megtaláltad a módszert, ami beválik, és tartod nagy hozzá.
Az elhízott emberek nagy része alábecsüli azt a kalóriamennyiséget, amit megeszik. “Egy kis süti nem számít. Ne maradjon már ott ez a kis maradék. Ebben alig van kalória ,ez nem számít.” És még sorolhatnánk a mondatokat amikkel nyugtatják és egyben be is csapják magukat. Mert lehet hogy valami ránézésre kevésnek tűnik, de a nap folyamán elképesztően sok kalóriát tud összecsipegetni az ember, úgy hogy észre sem veszi. Az, hogy számoljuk a kalóriákat, és nem eszünk többet egy bizonyos mennyiségnél, azt jelenti, hogy kíméletlenül őszinték vagyunk magunkkal. És olyankor, amikor az igazság kellemetlen, nehéz őszintének lenni. Inkább tagadjuk, a genetikára fogjuk, bármilyen más körülményt hibáztatunk, csak azt ne kelljen beismerni, hogy “Igen, túl sokat eszem, ezért vagyok elhízva.”
Szeretnék gratulálni neked az őszinteséghez magad felé, az önfegyelemhez, és a kitartáshoz, hogy a negatív környezet ellenére is csinálod.
11. Még írtam is, hogy sokszor a nap végén, amikor látom, hogy túl keveset ettem aznap, direkt eszek valami nagyobb kcal-tartalmú dolgot, pl. valami édességet, hogy az az 1200-1300 kcal meglegyen, mert tudom, annyit MINIMUM kell ennem egy nap, még akkor is kéne minimum ennyit ennem, ha 40 kg lennék...
12. Köszönöm :)
13. Mit nem lehet azon érteni, hogy nem szeretem a sütikéjét???? Miért kéne olyat ennem, amit nem szeretek??
12. vagyok
Mindenki támad, OFFol, beléd köt, és a részleteken lovagol. Azért, mert irigyek azokra a dolgokra, amiket korábban leírtam. Valószínű, hogy az anyukádnak is ez a baja az egésszel, ha jól értettem el van hízva, de nem tesz ellene semmit. Jellemző az emberre, hogy nem örül a másik sikerének, hanem irigy lesz rá. Csináld csendben, titokban, ne dörgöld az anyukád orra alá, és akkor békén fognak hagyni. Annál nagyobbat koppan majd az álluk, ha meglátja az eredményt.
Itt nem arról van szó, hogy te nem szereted a sütikéjét, hanem arról, hogy anyád kérdőre vont, te ebben pedig lehetőséget láttál arra, hogy a gyakorin keresztül tudasd a világgal, hogy "Hurrá!Fogyózom!"
Na már most ott megbukott az egész, hogy aki tényleg fogyókúrázni akar, az nem csak számolja mennyit eszik, hanem nézi azt is hogy MI AZ AMIT MEGESZIK. kérdezz már meg egy igazi fogyókúrázót mikor látott este csokikát utoljára... ugyanis nem mindegy hogy tömény cukorral és édesítőszerekkel vagy mondjuk egy friss zöld almával viszed be azt ami lemaradt.
A másik pedig, hogy ha úgy kell letuszkolnod a torkodon, akkor az azt jelenti nem kívánod, nem vagy éhes. Miért kéne minden egyes embernek ugyanannyival jól laknia? Minden ember más, én például nem tudnék 1200 kcal-t enni egy nap, rosszul lennék tőle, legjobb barátnőm pedig 1500 alatt éhesnek érezné magát nap végére. Az hogy neked mennyire van szükséged, az függ a testalkatodtól, életmódodtól, munkádtól. Úgyhogy ne fogjuk már a csokikát az egészséges életmód követésére! ;)
Javaslom keress fel egy táplálkozási szakértőt, és egy személyi edzőt.
En terhessegi cukorbeteg voltam...szenhidrat dietat kellett tarzanom es ezert mindent mindent le kelett mernem. Ahogy te csinalod. Alapanyagokat lemericskelni osszeadni az hany g szenhidrat aztan a keszetelt lemerni es akkor kiszamolni hogy mennyit ehetek belole.
Anyad nem erti en es sokan masok akik szenhidratdietat folytatunk vagy aki mint te is a napi osszkaloriabeviteledet akarod lejjebb adni mericskelsz.
A sajat eleted megkonnyitese erdekeben es hogy masok kevesebbet kotozkodjenek vezess egy fuzetet amibe egy etelt ha elkeszitesz ahhoz felirsz mindent kiszamolod es legkozelebb a lenyeg hogy pont ugyanannyi alapanyagbol csinald meg es mar nem kell kulonosebben szaolgatnod. Vagy keress olyan recepteket amik eleve ugy szolnak hogy 2 adag esz es egy adagban ennyi kaloria van. Es akkor ha valaki kerdezi mi a tokert mericskeled a hust vagy a borsot megmondod de hat itt a recept azt irja kell 250 gramm borso bele es 500 gram hus. Es akkor mar hirteln csondben fog maradni...(neked meg nem kell a szenhidratot/kaloriat szamolni mert aki eredetileg elkeszitette a recetet az mar megtette helyetted)
Amugy meg viszonyag hamar raerezni mibol mennyit ehetsz. Egy ido utan megjegyzed mennyi egy marek rizs kaloriatartalma, mekkora alma a 10 deka amiben 7 gtamm szenhidrat van stb.
Persze ha ezt egy evg fogod csinalni akkor :-) ha csak az alakodert teszed es nem az egeszsegedert akkor sokan hulyenek fognak nezni.
Akkor is ugyanúgy belekötnek az emberbe, amikor azért méri a CH-t, mert beteg. Én IR vagyok, és ugyanúgy számolom, mondjuk én a kalóriát nem, csak a szénhidrátot. Én is megkaptam anyáméktól, hogy most az egyszer ehetek tortát, meg ne sértsem már meg őket, hogy a szülinapi tortájukból nem eszem. Azt persze lekakkantják, hogy utána behipózom és jön egy szép roham, hosszútávon meg "csak" cukorbeteg lehetek az "egy szelet nem számít" hozzáállással.
Ne foglalkozz senkivel! Ez a te tested, a te életed és a te döntésed. Az nem a világ vége, ha nem eszel a sütijéből, mert te fogyni szeretnél, és ezt neki kellene belátni. Fiatal lány vagy, figyelsz az alakodra, mi ezzel a probléma? Nem hogy örülne neki, hogy teszel magadért és van benned kitartás, meg önuralom.
Mellesleg írtad, anyukád is kövér, akkor végképp nem értem, miért cseszeget. Normális szülő a gyerekének jobbat akar, mint magának.
Nem a stílusodat toltad túl. A stílusod hagy kívánni valót maga után. Amit túltoltál, hogy ezen problémázol és kidumálod anyádat egy netes fórumon.
Ha nem szereted azt a sütit, akkor azt mond anyudnak (bár valamiért úgy sejtem, régebben megetted, csak most nem, a diéta miatt). Ennyire egyszerű. De valamitől te jobban érzed magad, ha beszólhatsz neki.
/Off: az EREDETI brassóiba nem kell borsó, vendéglátós dinasztiából származom, elhiheted. Lehet bel tenni, de azkkor azt már nem brassóinak hívják./
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!