Mire jó az, hogy egy anya ezt mondja a gyerekének?
Kiskoromban anyukámnak volt egy olyan időszaka, amikor szerette azt mondogatni nekem meg a nálam 2 évvel idősebb bátyámnak, hogy "Meglátjátok, milyen rossz életek lesz majd, ha én meghalok vagy elválok az apátoktól, apátok meg majd idehoz nektek valami gonosz mostohát."
Lehettem körülbelül 6 éves, amikor ezt hangoztatta. Nem volt semmiféle halálos betegsége, és apámtól sem vált el (bár ez utóbbi azért rájuk fért volna).
Akkor vajon minek mondogatta ezt? Nem akarom megkérdezni tőle, mert nagyon rég volt már, és lehet, hogy már nem is emlékszik rá, vagy ha igen, akkor is letagadja.
19/L
Tipikusan az a jelenség mikor a szülő a sikertelen élete sérelmeit a gyerekén vezeti le, mert rajta tud uralkodni.
Nekem apám mondott (sok egyéb mellett) hasonlókat. Hogy mi lenne ha ő nem lenne, nélküle sehol nem lennénk, nélküle semmire nem vinnénk. Nem mellesleg ezeket úgy mondta, hogy ő maga munkanélküli alkoholista volt 20+ évig. Gondolom így építette fel magában az álomvilágot, hogy ő mennyire fontos ember az életben.
Hű anyám de sokat mondta ezt. Kivéve a mostohát.
Azt mondta, meglátjátok mi lesz ha meghalok, megesz titeket a kosz, nem lesz egy tiszta gatyátok...
Amúgy a 2. röviden összefoglalta.
Az én anyukám is mondogatta. De én soha nem mondtam ilyet a gyerekeimnek.
Amúgy szerintem is kérdezd meg tőle, ha foglalkoztat, és ne engedd neki, hogy letagadja. Felnőttként szólj hozzá, aki tisztában van azzal, hogy mik az emlékei.
Lehet, hogy tényleg az lenne a legjobb, ha megkérdezném tőle.
Egyébként az normális, hogy akkoriban az ilyen megjegyzései szorongást váltottak ki belőlem?
Nem mindig csak akkor beszél az ember, amikor amit mond, az "valamire jó".
Egyébként feszültséglevezetésre jó lehetett, és ha tudni lehet, hogy nem éltek jó házasságban, akkor esélyes, hogy főként ez volt a funkciója. De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy direkt csinálta, hanem inkább csak úgy jött. Mint amikor az ember megkönnyebbül, ha jól kipanaszkodhatja magát valakinek, amikor már tele a hócipője: ti voltatok kéznél, hát nektek panaszolta el, hogy mi minden forog a fejében (ha nem is részletezte, hogy mi miatt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!