Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Káros megalázni a gyereket a...

Káros megalázni a gyereket a külseje miatt?

Figyelt kérdés

Ha a lányod/fiad gyerek/kamasz korában nem kifejezetten szép, szabad ezt egyáltalán közölni vele, vagy inkább ne?

Vagy inkább támogatni kéne, hogy elfogadja magát?

És mi a helyes, ha az iskolában bántják emiatt?

Ha a tanárok is, nem csak a gyerekek.

Nem voltam csúnya kislány, csak épp voltak szebbek is az osztályban, főleg általánosban.

A diákok mellett a tanároktól is kaptam sokszor, hogy "X"-nek lehet az adott dolgot, mert ő szép kislány, nekem meg tudni kéne, hol a helyem. Illetve "ne bőgj, mert csak rondább leszel".

Otthon ezzel nem nagyon törődtek akkor, ha elmondtam, megkaptam, hogy ez van, ez a világ rendje, foglalkozz mással, illetve apukám még gyakran direkt bántott is.

Később 14-15 évesen nem csináltam problémát ebből, elfogadtam, hogy vannak a szép lányok, meg vannak a nem szépek, a kiszemeltjeimnek mindig az aktuális osztály szépe tetszett, ezt is lenyeltem valahogy. Idővel már az iskolában sem piszkáltak, mert lepergett.

Ha megkaptam, csúnya vagyok, megmondtam, tudom, de valahogy nem tud érdekelni.

Középiskolában egyszer voltam bálkirálynő, az is inkább azért, mert sokan szerettek az iskolában, sok volt a barátnőm, ismerősöm, akik kedveltek.

Apukámtól persze megkaptam, hogy szánalomból szavaztak rám, mert annyira csúnya vagyok, hogy megszántak.

Akkor rosszul esett, most már úgy gondolom, szép lenne a világ, ha ennyi emberség lenne a az emberekben (pláne olyan fiatalokban).

Mi a helyes inkább?

Már gyerekként szembesíteni a lányt (vagy fiút), hogy vannak, akik mindigis kivételezettek lesznek az életben a külsejük miatt, a többi meg majd elfogadja magát csendben, vagy elég, ha felnőttként jön rá?

2019. febr. 9. 15:18
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
90%
Helytelen az, hogy a szülő megmondja, hogy nem szép. A szülőnek igen is támogatni kell mindenbe. Az apukád meg egy szemétláda.
2019. febr. 9. 15:23
 2/21 anonim ***** válasza:
97%

Segíteni a gyereket abban, hogy olyan szép légyen, amilyen akar lenni.

Ja, és a pedagógus pályát pszichológiai vizsgálathoz kotnem.

2019. febr. 9. 15:23
 3/21 anonim ***** válasza:
89%

Ahogy apukád viselkedett veled, az mindenesetre helytelen, sőt undorító.

Én azt hiszem, mindig szépnek látnám a gyerekeimet. És nem, nem kegyes hazugságként mondanám neki, hanem így is érezném.

Ha a tanárok is megjegyzést tennének a külsejére, alighanem bemennék és felelősségre vonnám őket.

Ha a gyerekek csúfolják, mindenképp próbálnám enyhíteni a következményeket, ill. megmondanám, hogy nyugodtan pofozza meg a csúfolódókat. Ha emiatt behívatnak, simán vállalnám, hogy én biztattam.

2019. febr. 9. 15:27
 4/21 anonim ***** válasza:
89%
Nem hazudnék a gyerekemnek, hogy szép ha közben nem, de nem aláznám meg. Pl a bálkirálynősnél együtt örülnék vele.
2019. febr. 9. 15:35
 5/21 anonim ***** válasza:
11%
Mi volt az a dolog, amire azt mondta egy tanár, hogy a másiknak lehet mert ő szép, de neked nem? A kérdéseidre a választ te is tudod, nyilván.
2019. febr. 9. 15:38
 6/21 anonim ***** válasza:
78%
Alapjaiban ott a gond, hogy a "szép" egy meglehetősen szubjektív dolog. A csúnya meg véleményem szerint nem létezik- csak meg kell találni kinek mi az előnyös, mit érdemes kiemelni magán, mit érdemes viselnie.
2019. febr. 9. 15:42
 7/21 anonim ***** válasza:
91%

Szerintem ha bálkirálynő voltál, akkor BIZTOSAN nem vagy csúnya.

De ha az lennél, akkor sem így kéne a képedbe vágni. Meg lehet mondani a szülőnek, hogy “fiam/lányom, ez a ruha szerintem nem áll jól neked” és próbálni terelni a számára előnyös öltözködés, smink, hajviselet stb felé. Mindenkit szebbé lehet tenni a megfelelő dolgokkal és ez ezerszer többet ér a céltalan degradálásnál.

2019. febr. 9. 16:02
 8/21 anonim ***** válasza:
97%

Sok tanárnál, szülőnél tapasztaltam azt a mentalitást, hogy "ha a gyereket alázzuk mindig minden téren akkor majd jobban fog törekedni", úgyhogy én ezt egyáltalán nem támogatom...

Szerintem akiből e megalázás hátására a "csak azértis megmutatom" érzés jön elő, azok vannak kevesen és akik egész életüket úgy élik le, hogy "sikertelen, lusta, tohonya, igénytelen, semmirekellő, csúnya romdaság vagyok, dehát megmondták" azok pedig többen.

Nem szabad megalázni, megszégyeníteni és a másokhoz való örökös hasonlítgatás is káros lehet.

Támogatni kell a gyereket ahogy lehet.

2019. febr. 9. 16:06
 9/21 anonim ***** válasza:
92%
Engem a szüleim, a nagyszüleim, a közeli és távoli rokonok mindig aláztak mindenfélével. Soha nem is tartottam magamat jó srácnak semmihez sem, utálom is magamat, nincs semmi önbizalmam ha valami olyasmiről van szó, mint mondjuk a csajozás. Mindig mondogatták ezt azt, mindig hasonlítgattak mindenkivel, hogy "ez bezzeg képes erre" vagy "te pont ugyan olyan szerencsétlen lúzer vagy, mint az". A rokonokat egytől egyig ignoráltam, de a szüleimmel sincsen jó kapcsolatom. Viszont amit tettek velem az évek alatt, azt soha nem fogom tudni magamból kiölni, meg fog maradni az emlékezetemben és ez által saját magamat sem fogom tudni elfogadni annyira, amennyire egy egészséges ember tudja. 23F
2019. febr. 9. 16:16
 10/21 anonim ***** válasza:
100%
Egy gyerekben, különösen egy lányban (akik a mai világban különösen nagy nyomás alatt vannak a "szépségkultusz" miatt) tudatosítani kellene, hogy az értékét NEM az definiálja, hogy másoknak mennyire jó érzés esztétikailag rájuk nézni. Egy ember (igen, "még" ha nőnemű is) annyival több ennél! Akkor lesz valaki lelkileg kiegyensúlyozott, ha tisztában van az értékeivel, és a hibáit pedig egészségesen kezeli (próbál rajtuk javítani, ha lehet, de nem gyűlöli magát azért, mert nem tökéletes). Ennek nyilván az is feltétele, hogy a szülő maga is kiegyensúlyozott legyen, mert a legtöbb csak "összekeni" a szerencsétlen gyerekét a saját megoldatlan lelki/érzelmi problémáival. Sok családban nyomonkövethető, hogy egy-egy pszichés görcs hogyan öröklődik ilyen módon.
2019. febr. 9. 16:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!