Hogy nem veszi észre egy szülő a vagdosást?
Én 40 leszek, de első ízben itt találkoztam az önvagdosás témával. Nos ez az, amikor idegbeteg fiatalok pengével vágásokat ejtenek magukon, mert azt hiszik az segít a vélt/valós problémáikon.
Ezt, hogy nem veszi észre senki a gyerekén?
- véres lepedő
- véres ruhák
- Melegben is hosszú ruha.
- Felszisszenés, amikor valami hozzáér a sebhez.
- Nem fürdik nyaraláskor.
Ezt hogy? Ha más nem a ruha, a fürdéskor ki/be is folyton burkában jár?
És mi van a barátaival? A tesitanárával? Tornán csak nem hosszú melegítőben fut 30 fokban is? Vagy úszáskor?
"hogy idegbeteg fiatalok,"
Nagyon sok embernek vannak komoly problémái, mégsem magát vagdossa. Ehhez kell a probléma mellett az illető instabil személyisége is
Biztos hogy észre veszi, ha nem hülye teljesen. Csak hát mit tud tenni? Semmit. Legtöbbször csak úgy tesz mintha nem venné észre.
Mint ahogy észre veszik az alkoholistát, cigarettázót, gyógyszerfüggőt is , de nem tehet semmit.
A szenvedély betegekkel nem lehet semmit kezdeni ha ők nem akarják a gyógyulást.
#31, én csak most jöttem rá közel 30 év után, hogy amióta emlékszem, tépkedem a kezemen a bőrt a körmeim körül. Mindig. Nincs olyan hét, hogy ne legyen piros. Előfordul, hogy vérzik is, de csak ritkán.
Ez egyenértékű a vagdosással, bár enyhébb lefolyású és mindig észrevehetetlenül begyógyul.
Rájöttem, hogy ugyanazért csinálom, mint amiért más vagdossa magát: a fájdalom miatt. Pontosabban a fájdalom utáni érzés miatt, ami nyugtató.
Nem emlékszem melyik vegyi anyag okozza ezt (dopamin vagy endorfin azt hiszem), de 99%-ban ez az oka ennek a magatartásnak. Ami elképesztő, hogy ezt nagyon kevesen tudják csak.
Szüleim kicsi korom óta tudták ezt, de csak annyit törődtek vele, hogy kenegették nekem bőrápolóval, hogy hamarabb gyógyuljon. Ez valami PTSD lehet.
"- véres lepedő
- véres ruhák"
Nem lesz véres semmi. Nem kivérezteti magát az ember, csak kis sebet ejt! Nem folyik patakokban a vér!
"- Melegben is hosszú ruha."
Nem kell hosszú ruha. Ha az ember olyan helyen vág, ami amúgy is takarva van. Például a felső comb belső része. Simán lehet nyáron rövidnadrágban és flangálni, az is takarja.
"- Felszisszenés, amikor valami hozzáér a sebhez."
Hát nem hiszem, hogy bármelyik anyuka vagy apuka a gyereke szobája előtt áll a nap 24 órájában és a fülét az ajtónak tapasztva hallgatózik, hogy felszisszen-e a gyerek. Amúgy meg nem fáj annyira a vágás, hogy az ember hangot adjon ki.
"- Nem fürdik nyaraláskor."
Nem mindenki szeret fürdeni, ebben nincs semmi fura. Attól, hogy valaki nem fürdik még nem gondol arra egyik ember sem, hogy ez biztos azért van, mert vagdossa magát.
(Nekem személy szerint nagyobb fejfájást okozott, hogy a menstruációmat hogy rejtsem el, mint pár karcolást.
Na, az vérzés, ami nem áll el. Attól lesz véres a gatya meg a tornadressz, pláne kezdő koromban, mikor még kísérletezni kellett a betéttel.)
Előzőeknek mondom, a szülő nem mindig hibás. Én teljes mértékben az iskolai dolgok miatt csináltam, nagyon magányos és kiközösített voltam, ami önutálathoz vezetett, innen jött a vagdosás. A vádlimat vágtam, ott nem tűnt fel senkinek, mert friss sebeket nem ejtettem amikor már olyan idő volt, hogy rövidnadrágban járjak (helyette éheztettem magam mondjuk, na mindegy). Tesiórán hosszú nadrágot hordtam. Mikor vágtam sem ömlött a vér a sebekből, de a biztonság kedvéért volt hogy fürdőkádban csináltam. Még mindig látszódnak a sebek (valószínűleg ott is maradnak örökre), de mivel annyira lent van, és nem olyan rikító még a barátom sem vette észre, sem a családom, mikor bikiniben voltam nyaraláson.
Amúgy akik vágják magukat nem hiszik azt, hogy ez segít a problémáikon, inkább a szorongás/düh/szomorúság elnyomására szolgál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!