Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Meddig kell a szülőnek magával...

Meddig kell a szülőnek magával cipelni a gyerekét és köteles közös programok szervezésére?

Figyelt kérdés
A kérdésemet az a húsz éves lány ihlette, akinek az volt a baja, hogy a szülei már nem viszik sehova és még saját lakást is akarnak neki venni. Majd egy csomó embernek az volt a véleménye, hogy de szemét szülők, a gyerek nem egy tárgy, amit el lehet dobni, tehát tudni szeretném, hogy meddig kell a gyereket a szülőnek magával vinni nyaralásra, kirándulásra, múzeumba, stb?
2018. okt. 31. 06:40
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
91%
Kelleni nem kell. De ha olyan jó a kapcsolat akkor szerintem evidens h költözés után is szervezünk közös programokat. Nem olvastam a kérdést amit említesz, de pl én 24, a nővérem 27 és a mai napig szervezünk közös programokat, nyaralásokat pedig nem élünk együtt az elvált szüleinkkel évek óta. Pedig anyum jó messzire költözött azóta. Sőt az egyedül élő nagymamát is visszük nyaralni.
2018. okt. 31. 06:48
 2/17 A kérdező kommentje:
Nem is az eseti, hanem állandó kötelességszerű program mennyisége érdekel. Hogy meddig tilos a kettesben eltöltött idő, csak mert a gyerek a gyerek és nehogy sérüljön azzal, hogy nem vitték elégszer közös programra.
2018. okt. 31. 07:03
 3/17 anonim ***** válasza:
45%
semeddig nem kell, nem kötelező. de a gyereke. gyereket nem 18-20 évre szülünk. láttam az említett kérdést. hát.... fura szülei vannak a lánynak. olyan családba született, ahol teherként tekintenek rá. nos, a szülei öregotthonba helyezése ha felmerül, nem lesz kérdéses a válasz azt hiszem.
2018. okt. 31. 07:05
 4/17 anonim ***** válasza:
44%

#3as vagyok

amíg a gyerek igényli a szülei társaságát, addig kell vinni. később hiába akarod, már nem lesz olyan a kapcsolat...

2018. okt. 31. 07:06
 5/17 anonim ***** válasza:
74%

Egy normális családban gyakorlatialg kezdettöl vannak közös - szülök+gyerek - programok meg kettesben töltött idö a szülöknek. Ahol bármelyik is kérdéses, ott az adott emberek lelki egészségéven valami nagyon nincs rendben.

Ugyanis egy (szülö)párnak is kell arra is idö, hogy csak egymással tudjanak törödni, ahol ez nincs meg, ott a párkapcsolat nem tart sokáig. (És itt nem csak, illetve föleg nem a szexre gondolok, hanem arra, hogy egymásra is figyelnek, törödnek a másikkal lelkileg is)

Ahogy a gyerek nö - egészséges pszichikai fejlödés mellett - egyre jobban leválik a szülökröl és önállósodik szellemileg is. Azaz egy idö múlva nem minden idejét akarja a szülökkel tölteni és legkésöbb kamaszkorban már igénye kell, hogy legyen a szülömentes szabadidöre is.

Ilyen kortól kezdve a gyereket nem KELL sehová vinni a szülöknek, ha van kedve, akkor idönként lehetnek közös programok, de a gyerek is többet akar a barátokkal lenni.

Ahol egy 20!!! éves nönek még az a gondja, hogy a szülei nem VISZIK sehová, ott neki alapos pszichológiai terápiára lenne szüksége, ilyen idösen már csak alkalmi közös programok szervezése az egészséges.

2018. okt. 31. 07:26
 6/17 A kérdező kommentje:
Egyetértek az ötös válasszal.
2018. okt. 31. 07:48
 7/17 anonim ***** válasza:
51%
Az 5-ös vagyok: köszi a válaszodat. Négy felnött gyerek felnevelése után ezt tapasztalatból írtam - és éppen azért, mert nem volt túl sok eröltetett program, a gyerekeknek volt lehetösége önállóságra is, meg a családhoz kötödésre is, amai napig igen jó a kapcsolatunk.
2018. okt. 31. 07:51
 8/17 anonim ***** válasza:
89%

Nem vagyunk "kötelesek" közös programot szervezni, azért csináljuk, mert élvezzük, és jól esik. Nem mindig egyszerű, mert a három gyerek közt nagy a korkülönbség. Pl. a 15 évest biztos nem viszem játszóházba. Ilyet akkor szervezünk, mikor neki fellépése van.

Arra is volt példa, hogy elhívták a barátai, és inkább velük ment közös programra. Szerintem úgy nagyjából most ért el oda, mikor kezd leválni a szülőkről. Nálunk nincs ebből sértődés. (Az én szüleim anno hatalmas patáliát csaptak, ha nem akartam a 14 évvel fiatalabb húgommal bohóckodni.)

Közös programot is csinálunk kettesben. Ezt már egész korán megértik a gyerekek, hogy mi házasok vagyunk, különlegesek vagyunk egymás számára, és néha csak ketten szeretnénk lenni. Jó, hát nem egy 3 hetes nyaralásra hagyjuk ott őket, csak pár órára. 😄

Szerintem nem egészséges, amikor 20+ korú gyerek ennyire a szüleire akaszkodik. Számomra az a gyereknevelés célja, hogy sikeres, önálló, egészséges felnőtt legyen, aki ügyesen boldogul nélkülünk is az életben. Ha 25 évesen se mer egyedül lakni, akkor kudarcot vallottunk.

2018. okt. 31. 08:20
 9/17 anonim ***** válasza:
97%
Nana, én olvastam azt a kérdést. Azok a szülők tényleg furák voltak. És a lánynak nem az volt a baja, hogy nem cipelik magukkal koncertekre, hanem hogy ha bármilyen közös program ötletet felvet,akkor azzal küldik el, hogy a gyerek ne a szüleivel akarjon lógni. Én 34 éves voltam, amikor anyukám meghalt,saját családom van, de előtte is bármelyik évben, bármikor elmentünk ketten egy moziba, kávézni stb ahova igénye volt. Számunkra természetes volt, hogy egymással is töltünk időt, attól függetlenül, hogy nagyrészt külön mozogtam. De sosem pattintott le azzal, hogy menjek a korombeliekhez, hanem örült a közös programoknak.
2018. okt. 31. 08:41
 10/17 A kérdező kommentje:
10-es válaszoló: de az is ott van, hogy remek gyerekkora volt, mindenhova vitték, tehát nem olyan szülőkről beszélünk, akik születése óta magasról tettek rá.
2018. okt. 31. 08:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!