Mit tehetnék az egyre kezelhetetlenebb fiammal?
Még négy éves korában különváltunk az anyjával és ő alapvetően ott lakott. Középiskolában kezdődött ez a viselkedés. Bár jól tanult, a magatartása elviselhetetlen volt a tanárok szemében is. Rengeteget járt pszichológushoz, mindenki azt hitte a kamaszkor az oka. Érettségi óta dolgozik ám munkahelyről-munkahelyre küldik, az anyja elzavarta (ő ugyanilyen természetű és egyszer összekaptak nagyon) és fél éve nálam lakik mert annyit nem keres, hogy albérlete legyen.
A gondok hatalmasak és teljesen leszívják az energiám, pedig nekem is reggeltől estig pörögnöm kell. Folyamatosan kiabál, dührohamai vannak és dobál amit csak ér. Volt példa rá hogy magában is kárt akart tenni.
Pszichológushoz már nem hajlandó járni, ha kérdezik mi baja, akkor csak annyit mond hogy semmihez sincs idegzete és elege van mindenből, mindenkiből.
Sokszor éjjel is megy a villanykapcsolgatás, mászkálás és üvöltözés ha felhúzza magát valamin. A szobáját nem takarítja, szellőzteti. Hegyekben áll a szemét, ételmaradék, ruhák és már penészesedés lett belőle. Ha be merek lépni elképeztő cirkuszt rendez. Már mindent próbáltam de semmit sem használ csak rosszabb lesz. Kirakni sem akarom mert nem vagyok bosszús természetű és mégis csak a gyerekem. Viszont mellette nagyon fáj látni hogy ilyen lett és magamat hibáztatom.
Azért viselkedik igy,- illetve azért IS, mert engeded.
Nálam nem lenne ilyen. Közölném vele, hogy amig az én házamban lakik, addig az én szabályaimat követi, vagy szépen el lehet költözni. Bár ezt az elején kellett volna tisztázni..mostmár átvette az irányitást.
Dehogy nem lehet ha már próbált magában kárt tenni. Nem akarom, nem akarom kérdése ez. Amikor nem impulzív vagy mániákus szakaszban van s nyugodtabb beszélj vele.Mond el szereted. Hogy látod szenved. De te is szenvedsz így. Ha nem tud normális önkontrolt tartani s éjjel csendben lenni, napoal nem ordítozni akkor ez azt jelenti számodra, hogy neki rohama
van,kizárja közben a való világot, ilyesztõ, nem akarod hogy téged vagy magát bántsa ezért kifogod rá hívni a mentõket. Õrjöngést nem a te feladatod meggátolni. Akkor beviszik a pszichiátriára zártra s benn tartják kivizsgálni mi baja legalább ennyivel elöbb lesztek. Õk kötelezik majd a vizsgálatokra. Érdemes elmondani az anya is hasonló tünetekkel kûzd ez is lehet az ok.
Tesóm is, párom szomszédját ia elvitték már így, kötelezõ gyógyszer szedés amit tarcs elzárt helyen vagy mindig magadnál majd s elötted vegye be ne bízd rá mert nincs az ilyennekbetegségtudata ezért dühíteni fogja a gyógyszer s nyûgnek érezni.
A környezete mutatja bellül milyen mentális zûrzavar van.
Testvérem is mentális beteg igénytelenséggel s eszméletlen fárasztó így élni vele, takaríthatok órákig elmegyek dolgozni, mire megjövök fõzni se tudok a mocsoktól, alapanyagok eltûnnek de enni se tudtam mert mintha valami humunkulusz fõzne...fõtt tészta vízben maradva órákig, fûszer semmi stb .
Mikor eluntam a balhékat kitakarítottam s lefotóztam minden helységet, kiraktam a falra mellé cetlit mit mennyi és milyen vegyszerrel kell takarítani. Mint egy ovisnak. S ezt táblázatban vezetve melyik nap mi a dolga pl porszivozas, mosogatás, fürdõ stb. Konkrét egyszerûen érthetõ feladatok napra leosztva s számonkérve majd dícsérve, érezze partnernek van kezelve. Sok sport is segít a depressziós tünetek enyhítésében, természetes adrenalin, hormonok, fizikai fáradság,sikerélmény s hogy közben tud önmagáért tenni nagyon jó csak nehéz rávenni õket.
Ha van erõd legjobb ha vele tartasz úgy tálalva neked van rá szükséged majd lassan rákap s ismerõseivel fog menni vagy efyedül. Gondd végig mit szeretett sportolni, azt kell a közeletekben keresni ha tudja egyedül vagy veled mint futás, biciglizés,úszás, edzõterem, pingpong,tenisz, vagy ha nem elég hatalmas kertnél kerti munka pluszban esténként ne legyen ereje éjjel ordítozni.
Renélem megírod mi lesz veletek.
Mintha a ferjem irta volna a sajat fiarol.
Ne turd. Ne hibaztasd magad. A fiad vagy drogozik vagy komoly lelki problemaja van pl. Pszichozis.
Te nem tudsz rajta segiteni. Persze beszelj vele es mondd el milyen feltetelekkel lakhat nalad kerdezd meg tudsz-e neki segiteni abban a prpblemajaban ami miatt ejjel maszkal es duhong. (Szamizogepezik ejjelenete?)
De adj egy konkret es kozeli max 2-3 hetes datumot ammeddig valtoztatnia kell es ha nem megy akkor lesz egy honapja a koltozesre. Csak ne enyhulj meg. Tonkreteszed magad es a sajat lakasod is.
Nalunk azota is buz van ott ahol a ferjem fia lakott. Szornyu de nem lehetett rajta segiteni.
"
Azért viselkedik igy,- illetve azért IS, mert engeded.
Nálam nem lenne ilyen. Közölném vele, hogy amig az én házamban lakik, addig az én szabályaimat követi, vagy szépen el lehet költözni. Bár ezt az elején kellett volna tisztázni..mostmár átvette az irányitást."
Az meg van, hogy beteg a fiú? Nem tehet róla, hogy ilyen. Már rég kezelést kellett volna kapjon. Ha beleegyezik, ha nem.
"Segíteni csak azon lehet aki szeretné hogy segítsenek rajta. A te fiadon nem kell hiszen állítása szerint semmi baja. Na akkor lehet tipegni elfele és élni önállóan, ahogy a többi olyan ember csinálja akinek szintén semmi baja."
Egy gyerek az más. Az, hogy a fia állítása szerint nincs semmi baj, az nem jelent semmit, mert nincs betegségtudata. Akinek mentális bajai vannak, azok nagyrészt nem ismerik el hogy betegek. Abban igazad van, hogy csak akkor változna meg, ha kezelést kapna. Viszont attól hogy utcára küldik a fiukat és szőnyeg alá söprik a problémát, nem lesz megoldva. Ez csak szemellenzőséknél működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!