Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért nem értik meg, hogy nem...

Miért nem értik meg, hogy nem érek rá bármikor?

Figyelt kérdés

Egy nagyobb városban vagyok egyetemista, ahol mindenből nagyobb a választék, hiszen sokkal több üzlet van (pl. ruha, elektronika, drogéria stb.). A családom ennek nagyon örült, mert akkor nem kell nekik utazgatniuk, hanem leadják nekem a rendelést és majd én megveszem nekik. Ezzel nekem nincs is semmi bajom, szívesen megveszem és hazaviszem nekik, HA éppen arra járok vagy belefér az időmbe. Viszont ez a lényeg, hogy nem tudok akármikor csak úgy elugrani vásárolgatni és ezt nem értik meg. Úgy csinálnak, mintha csak úgy eléldegélnék itt vagy nyaralnék vagy dolgoznék és a munka után ráérnék akármire. Ráadásul bölcsész karos vagyok, szóval mindig megkapom tőlük, hogy nekem úgysem kell csinálni semmit, úgysem kell tanulnom semmit, ráérek.... Ez nagyon nem igaz. Egy órám kivételével az összes katalógusos, szóval be kell járnom és jegyzetelni is kell, mert semmit (jegyzet, ppt stb.) nem adnak ki nekünk (amúgy is inkább bejárnék, mert szerintem ez fontosabb és nekem sokat segít, ha ott vagyok és látom, hallom). Óráról órára olvasnunk kell, beadandókat kell írnunk, több kurzuson van teszt is az órák elején. Úgyhogy itt nem működik a “majd a vizsgára készülök” módszer. Valamint én a külsőbb részeken lakom, szóval nincsenek is annyira közel az üzletek (azok a belvárosban vannak).

Már mondtam nekik, de nem értik meg... Az ő szemükben hálátlan vagyok, hogy ennyit nem teszek meg nekik meg (holott mondtam, hogy időnként péntekenként elmegyek, de állandóan magamnak sem vásárolok, nemhogy másoknak), mert bezzeg a tesóm mindig vesz ezt-azt (aki könnyen megoldja, mert dolgozik és a munka után nincsen más dolga) valamint én vagyok a hülye egyetemista, aki beképzelt meg még az idejét se tudja beosztani stb., stb. Nem tudom, hogy hogyan értessem meg velük, hogy elegem van abból, hogy folyton ugráltatni akarnak és meg akarják mondani, hogy mit tudok és mit nem.

2018. okt. 11. 09:53
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
28%
Ezt én sem veszem be... ennyit tanulni sem normális, néha ki kell kapcsolódnia az embernek. Kéthetente egyszer vehetnél nekik ezt-azt, legalább nem hülyülsz bele a tanulásba. Még neked is jót tenne, nem gyöpösödnél be.
2018. okt. 11. 10:35
 2/25 anonymousreview60 ***** válasza:
81%

Alapvetően heti egy ilyen délutánnak vagy estének bele kell férnie, főleg, ha az érintettektől függsz anyagilag (lakbér, stb.).

Ha az órarended olyan, hogy ez tényleg nem fér bele, akkor mutasd meg nekik az órarendedet, hogy megérthessék, mikor tudsz/nem tudsz elmenni a cuccokért. Ez nekik is tervezhetőbb lesz. Ugyanakkor azt is mondd el, hogy neked az egyetem a "munkahelyed" kötelező, ellenőrzött jelenléttel, és az órák után is vannak tanulmányi teendőid. Ez igaz is, mert pl. nekem még azt mondták, hogy kreditenként még 1 órát kellene otthon tanulni.

Ha 16-kor végzel, ami után még el kellene tudj menni heti egyszer a boltokba, és mégis annyira sok időt kell a tanulásra fordítani, hogy megfelelően menjen, hogy még így sem fér bele, akkor valószínűleg túl erős képzést választottál vagy még nem rázódtál bele.

2018. okt. 11. 11:04
 3/25 anonim ***** válasza:
84%
Mutasd meg nekik hogyan vásárolhatnak online :)
2018. okt. 11. 11:33
 4/25 anonim ***** válasza:
38%

Előre beszéljétek meg, hogy melyik nap mész vásárolni magadnak és akkor nekik is megveszed, amit akartak.

Ettől függetlenül ez a kifogáshegy csak mese. Mások EGYSZERRE dolgoznak, tanulnak, sportolnak és családjuk is van mégsem roppannak bele.

2018. okt. 11. 11:37
 5/25 anonim ***** válasza:
32%
Na mèg egy olyan kèrdező,aki nem viseli el,ha nem neki adnak igazad. Kiscsillag! Ha nem bírod az ellentétes vélemènyeket,akkor inkább ne is írj ki kèrdèst.
2018. okt. 11. 11:48
 6/25 anonim ***** válasza:
26%

Ha csak egyszer megcsinálták volna velem ezt, elküldtem volna a "drága" famíliát a 3,14ba.

Neked is ezt kéne tenned, másból ritkán értenek az olyan emberek, akiket körbe írtál.

Én lehet, önellátóként rájuk se nyitnám az ajtót.

2018. okt. 11. 12:04
 7/25 anonim ***** válasza:
68%

Voltam egyetemista, azóta dolgozom, családom is van - és tökéletesen megértem a kérdezőt!

Nos, én megmondanám, hogy ritka kivételeket leszámítva, mindennek határideje van! Legyen ez annyi, amennyi idő alatt reálisan tényleg jársz arra. Mondjuk két hét vagy három. Tehát, ha a "rendelést leadják", akkor számítsanak arra, hogy ennyi idő múlva fogod vinni nekik a kért cuccot.

Városszéli nagyáruházból, amit autó nélkül nehéz megközelíteni, eleve nem vállalnék vásárlást. (Kivéve, ha autót biztosítanak.)

Továbbá, ha valahol (egy konkrét szakboltban) vennem kell valamit, akkor néhány héten belül nem nagyon fogadnék el onnan újabb rendelést. Mondták volna akkor, amikor a másik miatt mentem, aztán egyszerre megvettem volna mindkét dolgot.

Nagyon jó tanácsnak tartom azt is, amit valaki írt, hogy az online rendelést mutasd meg nekik: ezzel mindegyikőtök élete egyszerűbb lesz. Ha csak a felét lehet megrendelni annak, amit tőled kérnek, már csak feleannyit kell vásárolnod.

További tanácsom: ne menj haza minden hétvégén. Akkor eleve később kapják meg a cuccot, és jobban megértik, hogy neked ott megvan a saját életed.

Egyébként miféle dolgokat szoktak kérni és milyen gyakorisággal?

2018. okt. 11. 12:13
 8/25 anonim ***** válasza:
76%

Én voltam egyetemista és dolgozó ember is. Igenis nehéz vásárolni, ha mondjuk napi 13 órád van (nekem volt ilyen szerdám és a többi napom is eléggé meg volt pakolva). Elolvastátok egyáltalán, amit írt? Rengeteg dolga van, NEM ÉR RÁ fizikailag sem, legalábbis hétköznap nem. De nekem kedvem se lenne egész napos koncentrálás után, magamnak is utáltam vásárolni s nem is tettem, ha lehetett. Miért kéne kifordulnunk magunkból mások miatt folyton? NÉHA nyilván megteszi az ember, ha tudja.

Az pedig nem számít, hogy egyesek dolgoznak, tanulnak, építkeznek és hármasikreket nevelnek egyszerre, mivel nem mindenki ilyen csodalény. Sokunknak a munka is elvesz majdnem minden erőt, egyeseknek úgy is, hogy délután 2 után szabadok. Mit sem segít a tudat, hogy mások mennyivel energikusabbak.

2018. okt. 11. 12:28
 9/25 anonim ***** válasza:
77%

Ja és az alapkérdést akárhogyan is nézzük, az, hogy azt mondják, hogy a kérdezőnek semmit nem kell csinálnia, elég durva, nem? A Téli berek jut eszembe, amikor a tájékozatlan mérnök úr azt hitte, hogy egy mezőgazdász csak lógatja a lábát télen, az állatoknak nem kell enni s más meló sincs...

Ha egy egyetemistának nem hiszik el, hogy de, elfoglalt, amikor szépen le tudta írni nekünk, hogy mi van (részvétem, én csak vizsgára tanultam valamit, még zh-k se voltak :D)... Az nagyon szomorú. Engem sosem tartottak otthon hazugnak, nem tudom, milyen az, de nem lehet kellemes.

2018. okt. 11. 12:32
 10/25 A kérdező kommentje:
Akkor nem kell elhinni, ha valaki nem akarja... pont mint a családom. Nyilván a bölcsész hallgatók nem csinálnak semmit, csak merengenek és bámulnak a semmibe..... Ez egy tény, hogy nem érek rá. Vannak olyan napjaim, amikor reggeltől estig bent vagyok az egyetemen és van olyan napom is, amikor csak egy-két órám van, szóval nyilván nem vagyok odaláncolva 0-24. Ugyanakkor mivel folyamatosan készülni, tanulni kell ezért a fennmaradó időmet sem láblógatással vagy szórakozással töltöm, hanem olyankor írom meg az esszéket, olyankor dolgozom fel az olvasmányokat stb. Ha csak a zh-kra vagy vizsgákra kellene készülni, akkor könnyebb lenne, de nem ez a helyzet, mert mindig van valami feladat. Nyilván megtehetném, hogy eljárok vásárolni akár minden nap is, csak akkor nem tudnék készülni, szóval a világon semmi értelme nem lenne annak, hogy egyetemre járok.... Ha pedig van egy kis szabadidőm, akkor azt szívesebben töltöm pihenéssel kikapcsolódással vagy bármivel, ami számomra fontos/élvezetes/hasznos, ahelyett, hogy ide-oda rohangáljak. Megértem őket is, mert otthon tényleg csak kevés üzlet van és nem jó, hogy utazniuk kell, de attól még nem kellene teljesen természetesnek venniük, hogy majd én mindent megveszek nekik. Alkalmanként rendben van és szívesen segítek, de senkinek sem leszek a csicskája és nem fogok minden nap másik üzletben bolyongani.
2018. okt. 11. 13:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!