A szülők miért várják el a gyerekeiktől, hogy megfeleljenek nekik?
Azért mert nyugodtak akarnak lenni főleg nyugdíjas koruk előtt hogy a gyerekük megáll a saját lábán és a kevés nyugdíjukból ne kelljen majd őket támogatni ha saját családjuk, gyerekük lesz.
Nekem ezt anno apám megmondta hogy ő nem várja hogy diplomás ember legyek havi 500 ezerért dolgozzak irodában. Ő csak annyit vár el hogy ha már felnevelt kitaníttatott akkor legyek annyira saját lábamon felnőtt koromra hogy neki ne kelljen segítenie, ne legyek rákényszerülve az ő segítségére. Ettől független amiben tud segít nekem, mondjuk 90% ban tanácsot szoktam kérni részben a szakmámban, részben egyéb dolgokban. Anyagi problémáim szerencsére nincsenek, igaz ezért jócskán tennem kellett, 20-25 éves korom abból állt hogy dolgoztam orrvérzésig gyakorlatilag, voltak terveim, pénz kellett mint minden máshoz, külföldön voltam, nem is jártam haza csak karácsonyra, meg nyáron 2 hétre.
Szerintem az elvárás nem rossz dolog, az én szüleim soha nem másztak bele az életemben de mindig voltak elvárásaik, amik segítettek előrelendíteni az életemet.
Hadd mondjak egy példát: elvárták iskolában, hogy jól tanuljak nem azt, hogy kitünő legyek de azt hogy jól tanuljak.
Aztán elvárták, hogy tanuljak tovább mert ezt látták a legjobbnak nekem.
Késöbb elvárták, hogy ha már elkezdtem az egyetemet fejezzem is be.
És ha nekik nem lettek volna elvárásaik nem tudom ma hol tartanék, lehet, hogy ugyanitt de lehet, hogy felnőtt fejjel kellene ujra elkezdenem tanulni, vagy akkor sem kezdeneém el és vagy lenne olyan szerencsém, hogy jó állásom lenne, vagy lezüllőttem volna.
Felnőttként azt is elmondhatom, hogy nincsenek már ennyire konkrét elvárásaik velem szemben (legalábbis biztos nem hangoztatják ha titkon van is) de igen még mindig jól esik ha azt mondják, hogy büszkék rám.
Ettől még nem érzem, hogy függenék tőlük, mindössze jó a kapcsolatunk és a legjobbat akarják nekem.
"felnőtt, saját egzisztenciával rendelkező emberek is folyamatosan próbálják úgy élni az életüket, hogy az a szüleiknek megfeleljen."
Nos, itt van az eb elhantolva és teszi értelmetlenné kérdésed.
Magyarázatod szerint nem is a szülőknek vannak elvárásaik, hanem a gyereknek van megfelelési kényszere.
.
Mi a kérdés? Miért várnak el a szülők bármit is, amikor a gyerek önként tesz valamit?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!