A gyerekek miért "tartoznak" a szüleiknek bármivel is?
Tudom, elég provokatív kérdés, és úgyis engem fogtok támadni, pedig a kérdés igazából nem rólam szól. Szuper szüleim vannak, imádom őket, hálás vagyok azért amit értem tettek, és igyekszem is viszonozni ezt, sokat segítek nekik.
Viszont gyakran látom itt, meg a való életben is, hogy gyerekek/fiatalok panaszkodnak a szüleikre, erre lehurrogás a válasz, hogy "legyél hálás a szüleidnek, hiszen felneveltek", "adtak enni, ruháztattak, taníttattak, legyél hálás!" vagy pl a múltkor volt egy kérdés, hogy egy 17 éves tininek rengeteget kell vigyáznia , kistesójára (minden nap ő hozta haza oviból és utána este 6-7-ig vigyázott az 5 éves kistesóra, mert a szülők sokáig dolgoztak, plusz gyakran hétvégén is ő vigyázott rá), és ő is olyan válaszokat kapott, hogy "tartozik" ennyivel a szüleinek, hiszen ők mennyi mindent megtettek érte, kötelessége viszonozni.
De kérdem én, miért? Egyik gyerek sem kérte, hogy megszülessen. A szülők azzal, hogy megcsinálták és felneveltek őket, nem a gyereknek tettek szívességet, hiszen ő ezt sose kérte. Ez a szülőnek az alapvető kötelessége, amit ő maga vállalt, minden nehézségével együtt. Jogos-e elvárni a viszonzást, hálát attól, aki nem is kérte ezt az életet, csak megkapta?
Hozzáteszem, legtöbbször a szülő tehet róla, ha hálátlan lesz a gyereke, a normálisan nevelt gyerekek általában felnőttkorukra viszonozzak a dolgokat, segítik a szüleiket. De akit rosszul neveltek, nem adtak meg neki mindent (nem anyagiakra gondolok), az miért legyen hálás?
Mit gondoltok erről?
Azt, hogy amit gyerekként a szüleidtől kaptál, azt neked is a gyerekeidnek kell továbbadnod, hiszen a szüleid is ezt tették. Ha ők is inkább hátrafelé éltek volna és nem előre, meg sem születsz ...
Nem, nem tartozik a szüleinek senki. Egy normális családi csapat együttműködik enélkül is. De nem azért, mert törlesztene valamit. Ahol törleszteni kell, ott már régen gond van.
Más kérdés, hogy hála illeti meg a sok munkáért, törődését és szeretetért a gyerekeket normálisan felnevelő szülőket. Melyet nem illik leverni, kikényszeríteni stb. Hanem továbbadni kell, a következő generációnak.
12
Nem. Nem a normális életért kell hálásnak lenni, az ALAP. Fordítva ülsz a lovon.
Azt kell elítélni, aki még ennyire sem képes.
Számomra 3-as válasz a legszimpatikusabb.
Illetve a 14-esből azt a gondolatot emelném ki, hogy ahogyan téged segítettek a szüleid, azt ne elsősorban nekik akard meghálálni, hanem a gyerekeidnek add tovább.
Egyébként nekem kisgyerekes apaként a bicska kinyílik a zsebemben attól, ha egy szülő elkezdni mártír módra magyarázni, mekkora áldozat felnevelni a gyereket. Igen, egy gyerek feladat és lekötöttség. De cserébe annyi de annyi szeretetet, kedvességet ad, hogy el se tudom képzelni, miféle "tartozást" kéne neki törlesztenie, ha felnő. Ott és akkor, minden nap, amikor rám mosolyog, amikor egyszerű és ártatlan lelkével szeret engem, máris megfizette minden fáradozásomat, törődésemet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!