Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A gyerekek miért "tartoznak"...

A gyerekek miért "tartoznak" a szüleiknek bármivel is?

Figyelt kérdés

Tudom, elég provokatív kérdés, és úgyis engem fogtok támadni, pedig a kérdés igazából nem rólam szól. Szuper szüleim vannak, imádom őket, hálás vagyok azért amit értem tettek, és igyekszem is viszonozni ezt, sokat segítek nekik.

Viszont gyakran látom itt, meg a való életben is, hogy gyerekek/fiatalok panaszkodnak a szüleikre, erre lehurrogás a válasz, hogy "legyél hálás a szüleidnek, hiszen felneveltek", "adtak enni, ruháztattak, taníttattak, legyél hálás!" vagy pl a múltkor volt egy kérdés, hogy egy 17 éves tininek rengeteget kell vigyáznia , kistesójára (minden nap ő hozta haza oviból és utána este 6-7-ig vigyázott az 5 éves kistesóra, mert a szülők sokáig dolgoztak, plusz gyakran hétvégén is ő vigyázott rá), és ő is olyan válaszokat kapott, hogy "tartozik" ennyivel a szüleinek, hiszen ők mennyi mindent megtettek érte, kötelessége viszonozni.

De kérdem én, miért? Egyik gyerek sem kérte, hogy megszülessen. A szülők azzal, hogy megcsinálták és felneveltek őket, nem a gyereknek tettek szívességet, hiszen ő ezt sose kérte. Ez a szülőnek az alapvető kötelessége, amit ő maga vállalt, minden nehézségével együtt. Jogos-e elvárni a viszonzást, hálát attól, aki nem is kérte ezt az életet, csak megkapta?

Hozzáteszem, legtöbbször a szülő tehet róla, ha hálátlan lesz a gyereke, a normálisan nevelt gyerekek általában felnőttkorukra viszonozzak a dolgokat, segítik a szüleiket. De akit rosszul neveltek, nem adtak meg neki mindent (nem anyagiakra gondolok), az miért legyen hálás?

Mit gondoltok erről?

2018. szept. 4. 18:30
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
5%
A szülő nyugodtan be is vághatta volna intézetbe a gyereket vagy agyba főbe verhette volna ahogy teszik is sokan . Ha ezt nem teszi meg ,akkor legyen a gyerek hálás,mert költöttek rá rengeteget és energiát fordítottak a felnevelésébe .Ha meg ezt "alapnak" veszi a gyerek,akkor vegye azt is alapnak ,hogy tiszteli a szüleit.
2018. szept. 4. 21:33
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
A jo szülőt támogatják,szeretetből a rosszat elkerülik mert csak elvárja a pelenka törlesztőt is..
2018. szept. 4. 22:03
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Ennél már csak az a rosszabb, amikor a menyüktől is elvárják, hogy legyen végtelenül hálás, mert felneveltek neki egy férjet. 😄
2018. szept. 4. 22:47
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Azt, hogy amit gyerekként a szüleidtől kaptál, azt neked is a gyerekeidnek kell továbbadnod, hiszen a szüleid is ezt tették. Ha ők is inkább hátrafelé éltek volna és nem előre, meg sem születsz ...

Nem, nem tartozik a szüleinek senki. Egy normális családi csapat együttműködik enélkül is. De nem azért, mert törlesztene valamit. Ahol törleszteni kell, ott már régen gond van.

Más kérdés, hogy hála illeti meg a sok munkáért, törődését és szeretetért a gyerekeket normálisan felnevelő szülőket. Melyet nem illik leverni, kikényszeríteni stb. Hanem továbbadni kell, a következő generációnak.

2018. szept. 5. 11:44
 15/19 anonim ***** válasza:
75%

12

Nem. Nem a normális életért kell hálásnak lenni, az ALAP. Fordítva ülsz a lovon.

Azt kell elítélni, aki még ennyire sem képes.

2018. szept. 5. 11:45
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Számomra 3-as válasz a legszimpatikusabb.

Illetve a 14-esből azt a gondolatot emelném ki, hogy ahogyan téged segítettek a szüleid, azt ne elsősorban nekik akard meghálálni, hanem a gyerekeidnek add tovább.

Egyébként nekem kisgyerekes apaként a bicska kinyílik a zsebemben attól, ha egy szülő elkezdni mártír módra magyarázni, mekkora áldozat felnevelni a gyereket. Igen, egy gyerek feladat és lekötöttség. De cserébe annyi de annyi szeretetet, kedvességet ad, hogy el se tudom képzelni, miféle "tartozást" kéne neki törlesztenie, ha felnő. Ott és akkor, minden nap, amikor rám mosolyog, amikor egyszerű és ártatlan lelkével szeret engem, máris megfizette minden fáradozásomat, törődésemet!

2018. szept. 5. 13:05
 17/19 anonim ***** válasza:
68%
Ettől a "legyél hálás" c. szövegtől én is rosszul vagyok. Anyám állandóan azt próbálta bemagyarázni nekem, hogy nekem milyen szép gyerekkorom volt, hiszen volt mit ennem, tiszta volt a ruhám és volt saját szobám, ahol meleg volt. Én meg elmagyaráztam neki, hogy jó alaposan elcseszték a gyerekkoromat, mert az, hogy van kaja, tető a fejem fölött és ruha, az az alap, és nem az, hogy beteszem a gyereket a zaciba. Emellett viszont - mivel apám alkoholista volt - nekem 12 éves koromban lett az első farmernadrágom (azt is a nagyanyám vette), addig melegítőben jártam suliba, állandóan azt hallgattam, hogy "nem veszek, nincs pénzünk", nem tudtam elmenni egy fagyit megenni az osztálytársaimmal, mert zsebpénzt soha nem kaptam, hiába volt saját szobám, az nem zárta ki a folyamatos veszekedéseket a szüleim között, nem mertem felhívni a barátaimat, mert tök ciki volt, ahogy apám piásan viselkedett, soha nem volt közös program, állandóan azt hallgattam, hogy veszekszenek vagy anyám panaszkodik, hogy ő a családjára áldozza az életét, neki milyen nehéz az élete, stb. Nem én akartam megszületni, ők akartak, kötelességük volt ezeket biztosítani nekem, és hadd ne legyek már hálás azért, mert ŐK úgy döntöttek, hogy megszületek. És mikor megkérdeztem, hogy miért nem vált el, akkor azt mondta, hogy "mert mégis az apátok, meg mi lenne vele nélkülem...". Aztán mikor mondtam neki, hogy tulajdonképpen szégyellheti magát, hogy fontosabb volt az alkoholista apám mint a gyerekei, az számított, hogy vele mi lesz, az nem, hogy a mi életünket cseszi szét, akkor megsértődött, mert szerinte ez "áldozat volt a családért", ami nem is volt csalás, csak egy balhékupac. Pedig még az sem lett volna gond, hogy hol lakunk, mert kapott volna szolgálati lakást, a pénzünk is több lett volna, ha egyenesen levonják a tartásdíjat, szóval nem az egzisztenciális ellehetetlenülés réme volt az oka, hogy maradt. Tehát mit tiszteljek? Miért legyek hálás? Abszolút egyetértek azzal, hogy a gyerek a saját gyerekeinek adja tovább amit kapott. Az más más kérdés, hogy azt adja-e tovább amit kapott, vagy az elrettentő példának szolgál.
2018. szept. 5. 13:30
 18/19 anonim ***** válasza:
Vannak hálátlan gyerekek, de a te példáidat egyáltalan nem sorolnám ide. A 17 éves kamasz esetét pl. parentifikációnak is hívják és egyáltalán nem egészséges és magától értetődő dolog.
2018. szept. 5. 14:40
 19/19 anonim ***** válasza:
Ez érdekes kérdés. Vegyük azt, hogy senki nem kérte, hogy megszülessen. Innentől, ha tiszteletben tartotta volna Ádám-eva a gyerekeket, akkor tulajdonképpen már az ő gyerekük sem születik meg. Ugye. Értelmetlen, sőt erőszakos a létezés, mert elmondása szerint meg sem akart születni! Rá van kényszerítve, hogy éljen, és tanuljon, dolgozzon,. Szenvedjen 90 évet :-) amúgy igen. Létre hozunk a magunk érdekében, örömére egy börtön tölteléket... (A földi lét a börtöne.) Van igazságod. De a faj, a család, így marad fenn. Minden amiért dolgoztunk, minden amit gondolsz, leirsz hiába való, ha nincsen utókor, aki elolvassa. Bár értelek. tulajdonképpen a föld nevű bolygón nincsen szükség emberre. Ez tény. Ha nem szaporodik, akkor is él az univerzum. Rájöttünk, hogy felesleges :-) (nekem is van gyerek)
2021. jan. 13. 16:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!