Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mikor fogadták el a szüleitek,...

Mikor fogadták el a szüleitek, hogy ti is fogyasztotok alkoholt? Hogyan?

Figyelt kérdés

Egy ember kivételével (apukám már néhány éve nem iszik) mindenki fogyaszt alkoholt a családban, szóval egyáltalán nem egy ilyen "antialkoholista" közegben nőttem fel, ahol mindenki absztinens és ellenzik vagy el is ítélik az alkohol fogyasztást (nem mintha ezzel amúgy bajom lenne, ne értsétek félre). Senki nem alkoholista, senki nem remeg a pohár után, senki nem issza vödörszámra stb., de családi összejövetelekkor vagy ünnepekkor előkerül az alkohol és olyankor mindenki szívesen fogyaszt néhány pohár sört/bort/pezsgőt/pálinkát stb., attól függ. Szóval számomra ez mindig egy ilyen teljesen természetes dolog volt, hiszen ezt láttam tőlük. Ugyanakkor engem mindig tiltottak tőle. Ha kíváncsiságból meg akartam kóstolni valamit (mert kamaszként azért már érdekelt, hogy mégis milyen íze van, miért szeretik stb. és akkor már a barátaim között is volt, aki ivott alkoholt és hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem tett még kíváncsibbá), akkor rögtön az volt a válasz, hogy "nem, neked nem lehet", "nem, nem szabad", "szó sem lehet róla". Ha valahol megkínáltak valamilyen alkoholos itallal, akkor még meg sem tudtam szólalni, de ők már mondták, hogy "nem, ő nem iszik", "nem, ő nem kér semmit". Már volt belőle veszekedés is, mert egy ártatlan "kérsz egy pohár valamit" kérdés után kikeltek magukból a szüleim, hogy "mit képzelsz, miért akarsz itatni egy 16 évest?" stb. Én nem tartom jó dolognak ezt a fajta abszolút tiltást, de erre még azt mondom, hogy oké, elmegy, mert még tini voltam és lehetséges, hogy ők szülőként nem akarták támogatni. A gond az, hogy még ma is hasonlóan állnak a témához, pedig már 19 éves vagyok.

Na most én sem voltam hülye és fel tudtam találni magamat, mert tini korban már nem fog 0-24 figyelni anyuka/apuka és középiskolásként is találtam olyan alkalmat, amikor meg tudtam kóstolni, amit szerettem volna. Most egyetemistaként ez már nyilván könnyebben is megoldható. Sosem voltam részeg, nem iszom magamat hányásig minden hétvégén és nem is szándékozom, csomó italt nem is szeretek. Viszont alkalmanként a barátaimmal szoktunk iszogatni, ha találkozunk és beszélgetünk, beülünk valahová vagy ilyesmi. Én ezt nem titkolom előttük, de nem is kifejezetten téma és ők igazából úgy csinálnak, mintha tudomást sem vennének róla, ha megemlítem. Családi összejöveteleken konkrétan meg sem kérdezi tőlem senki, hogy kérek-e valamit, mert mindenki teljesen természetesnek veszi, hogy én nem iszom alkoholt. Ha mégis megkérdezi valaki, akkor ugyanúgy előre mondják, hogy "ő nem iszik". Volt már, hogy szóltam, hogy én is szeretnék egy pohár valamit és erre az volt a reakció, hogy elkezdtek nevetni, hogy "persze, de hát te nem is iszol". Nem arról van szó, hogy nem bírom ki nélküle vagy ilyesmi, de valamikor nekem is jól esne pl. nyáron egy hideg sör/fröccs/mojito stb vagy karácsonykor a forralt bor, egyszerűen azért, mert szeretem. Ehelyett én hallgathatom, ahogyan ők azt ecsetelik, hogy milyen finom, milyen jó, milyen illatos stb., miközben bambán bámulok magam elé és szorongatom a narancslevemet vagy a vizemet. Nem tudom, hogy ezen hogyan tudnék változtatni.

2018. aug. 27. 10:46
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
52%
Már egyszer kiirtad, rém szép család lehettek,ahol hazudni kell egy nyelet sörröl is,olyan tipikus magyar,ott van ez a folyamatosan hazudunk egy pohár srröl,tamponrol párkapcsolatrol pénzről.stb,közbe meg vad idegenek családnak nevezik magukat..
2018. aug. 27. 14:25
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Az én családomban nem tudok alkoholistáról, még becsípve sem láttam soha a szüleimet, de a szociális ivás, főként a családi ebédek és események után erősen jelen van. Nagyjából 10 éves koromig inkább csak az volt, hogy ha érdekelt, hogy mit isznak, ihattam az ő poharukból egy kis kortyot, később vasárnapi ebédkor kaphattam egy vízszintes ujjnyi bort, középiskolában osztálykirándulásra, táborba ha kértem, édesapám adott bort azzal, hogy tartsak mértéket és így legalább tudja, mit iszom. Még soha nem voltam részeg, a sört nem szeretem, töményet ritkán iszom. A testvéreim szintén nem részegesek.

Nem tudok biztos módszert arra, hogy hogyan tudnád elfogadtatni a szüleiddel, de ha még nem próbáltad, akkor esetleg érdemes lenne egy faék egyszerűségű próbálkozást tenni azzal, hogy leülsz velük és rákérdezel az okára. Az egyik tesóm nem szereti az italt, így őt nem is kínálják. Lehet, hogy nálad is azt hiszik. Ennyi idősen már kiderült volna, de azért rá lehet kérdezni úgy is, hogy EÜ oka van-e, hogy nem adnak neked (az antialkoholista tesómnak 30 évesen olyan májleletei voltak, mint egy alkoholistának, a nagyanyám és a testvére ilyen értékekkel 80+ évig élt, pedig néha ittak).

2018. aug. 27. 14:33
 13/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

11-es te nem tudom miről beszélsz. Nem írtam ki soha semmi ilyesmit és nem is kell hazudozni egy nyelet sör miatt (a többit pedig már abszolút nem értem, hogy mégis minek kevered ide). Nem szoktam hazudozni senkinek, mindenki előtt felvállalom, hogy iszok alkoholt, mert szerintem ebben nincsen semmi. A szüleim és az egész család tudnak róla, csak otthon még mindig nem fogadták el vagy nem szokták meg vagy nem tudom.

2018. aug. 27. 16:13
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
#11, sajnálom, hogy neked olyan sivár az életed, hogy a gyakorit tudod csak bámulni olyan intenzitással, hogy megjegyzed a kérdéseket is. Inkább élj egy kicsit mások csesztetése és a kötekedés helyett. Ha pedig nem tudsz segíteni, akkor ne írj ide.
2018. aug. 27. 17:23
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk ez soha nem volt tabu vagy probléma. Családi összejövetelekkor, ünnepnapokon engem is rendszeresen megkínáltak kamaszként. Fél pohár bor vagy pezsgő nekem is kijárt.

Kisiskolás koromban is kaptam kóstolót, nem sokat egy fél kortyot a pohár alján, de hagyták megkóstolni.

Ne hagyd magad, a legközelebbi alkalommal jelezd, hogy te is innál. Ha a szülők rögtön tiltakoznak h nem iszol akkor is. Egyszer kétszer lehet felháborodnak majd, de megszokják idővel.

2018. aug. 27. 17:39
 16/17 anonim ***** válasza:
52%

Kösz a lepontozást...Pedig próbáltam normálisa érvelni...

Pátyolássátok csak:)

2018. aug. 27. 18:42
 17/17 anonim ***** válasza:
Egyik családi összeugrásra külön menj máshonnan, jól megkésve, jó részegen! Problem solved.
2018. aug. 27. 20:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!