Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Belefizetni és fizettetni a...

Belefizetni és fizettetni a hiteled és utána felvetetni a gyerekeddel egy másikat, hogy kifizessen egy fél lakást a testvérének, elvárható?

Figyelt kérdés

Eset:

A szülőnek milliós deviza hiteles tartozása van a lakásra, a fiának és az ő barátnőjének albérletbe adja a fiú szobáját.

Állíttólag az így megkapott pénzt beleteszi ebbe a hitel törlesztésbe, eddig oké.

A csavar:

A fiúnak van egy testvére, aki már rég nem lakik otthon, az anya azt mondja hogy a lakás az az ő örökségük lesz.

Így, hogy hitel mentesen tudja átadni, megközelítőleg 5 év múlva, azt mondja fizeti a saját maga által felvett hitelt és a lánya részét is magára vállalja, mivel a fia és a barátnője is fizet bele, így lenne a leggyorsabb, állítólag.

Örökség a nő elképzelése szerint:

Van a lakása, aminek van egy értéke, mondjuk 20-22 millió Ft, annak a fele 11 millió, az adásvételin a fia részéből levonódik az az összeg, amit eddig befizettek, így annyival kevesebbet kell kifizetnie a tesójának.

Ha az anyja azt mondta, hogy a lánya részét is fizeti ő, akkor miért kell megvennie a fiúnak és a barátnőjének még a fiú tesójától a lakás felét? Értem hogy az attól még egy fél lakás, de nincs kilátásban ennyi pénzük még évek múlva sem, ezért az anyja azt mondta, vegyen fel hitelt a fia, hogy ki tudja fizetni a lakás felét a tesójának.

Nem tettek bele már ( illetve nem tennének bele már épp eleget azzal, hogy az anyja hitelébe beszállnak, még ki kellene fizetniük a tesójának kb 5 milliót.

Az anya számítása alapján 70E Ft havonta, ennyiért adná ki azt a szobát nekik, ami eddig a fiáé volt.

Azzal számol, hogy 5-6 év múlva eladja a lakást nekik.

Előzmények:

A dolog pedig úgy kezdődött, hogy külön akartak költözni az anyjától.

A fiú és a lány keresték azt a lakást, ahol fenn tudják tartani magukat, az anyja tudta ezt és látszólag mindent megtett, hogy találjon nekik lakást ( nagyon nagy az ismerettségi köre ).

Eredmény:

Mindebből az jött ki, hogy a lakások nagyon drágák és nem is éri meg egy olyan helyre költözni, ahol nincs a közelben senki, akire számítani lehet.

Így addig-addig szűkítette a lehetőségeiket, hogy a vége ez a 70E Ft-os saját gyerekkori szobájának a bérlése lett. Úgy tudom hogy beleszólásuk sem volt, mert ez így ki lett jelentve. Plusz a fejükhöz lett vágva, hogy ha ez nem jó, akkor keressenek jobbat. Budapestre szerettek volna költözni alapból..

Én próbálnék segíteni nekik, hogy külön költözhessenek, de nekem is korlátozottak a lehetőségeim, még tanulok főleg.

Már nem tudtam mit mondjak nekik, mert nagyon ki voltak borulva.

Köszönöm hogy elolvastad.

Tanácsokat és bármit amit tudtok segíteni szívesen meghallgatom, szeretnék segíteni nekik. Ha kérdésetek van, az is jöhet.

Ha ismertek valakit akinek nem nagy pénzkiesés és megengedheti magának hogy a lakását kb fél évig olcsóbban kiadja ( a talpraállásukig), akkor íkérlek írjatok.

Facebookos lakáshirdetős csoportokban tudtommal benn vannak, de ki tudja.

Szóval bármi jöhet. Még egyszer köszönöm, ha próbálsz segíteni, hogy segíthessek.

2018. jún. 27. 07:36
1 2 3 4 5 6
 51/59 anonim ***** válasza:
30%

"Penetráns stílus, azaz mindent betöltően, szembetűnően, áthatóan alja tempó."

Az hogy neked, a te személyes szóhasználatodban a "mindent betöltő stílus", ami egy teljesen értelmetlen szóösszetétel azt jelenti, hogy alja tempó (valamiért), az maximum a félre-értő olvasásom hiányára utal.

Az pedig, hogy egy olyan személy, aki nincs tisztában a tanulmányaimmal és szakmai tapasztalataimmal, hogyan ítéli meg az intelligenciámat, irreleváns.

2018. jún. 27. 11:40
 52/59 anonim ***** válasza:
65%

51

Igen, látom, hogy stilisztikai kérdésekben nem vagy járatos, köszönjük az észrevételt.

2018. jún. 27. 11:43
 53/59 anonim ***** válasza:
31%

Kérdező, nem kellett megkérdeznem, tanul-e még a fiú, miután ha az anya gazdasági szakember, vélhetően nem kér a semmi jövedelemből havi 70 ezret, végképp nem biztatja arra a gyereket, hogy hitelből fizesse ki a tesót. Azt ugyanis se diákmunkára, se zéró jövedelemre nem adnak.

Az meg végképp vicc, hogy még abban is ő a hibás, hogy a leányzó feladta a munkáját - annak reményében, hogy anyósnál majd ingyen lehet lakni. Most meg van a nagy csodálkozás.

Ha ennyire nulláról indulnak, anyu pedig nem óhajtja/tudja segíteni őket a saját kéróban - miután a diplomáját ezek szerint már kifizette a fiúnak -, az a két opció van, hogy anyuval laknak együtt, tulajdont is szerezve (én azért ezt keményen lepapíroznám), vagy idegenekkel laknak együtt igen szerény körülmények között, és gyűjtenek ezerrel. Azt tényleg ne várd, hogy idegenek tesznek nekik szívességet a saját kárukra azzal, hogy messze piaci ár alatt adnak ki pesti lakást.

2018. jún. 27. 11:45
 54/59 anonim ***** válasza:
82%

így azért más a gyerek fekvése, hogy nem dolgozik egyik se... a 70et miből akarják fizetni?

Amúgy itt a nyár, 2kézzel kapkodnak a balatonnál pl munkaerő után, magas fizuval, szállással, hajrá a fiataloknak. Őszig gyüjthetnek albira valót.

Némi energia befektetéssel pár perc alatt lehet találni pest külső kerületeiben albit normális áron, nem kell a belvárosban lakni havi 200+rezsiért.

Vagy menjenek hajózni, azzal pár év alatt egy saját lakásra valót is össze lehet gyűjteni.

Vagy menjenek a.lány családjához lakni.

2018. jún. 27. 12:05
 55/59 anonim válasza:
100%

Szerintem a képlet nagyon egyszerű: ha nem tetszik nekik hogy az anyós lehúzza őket költözzenek el. Azt a 70k-t ígyis-úgyis elő kéne teremteni valahonnan, annyiból egy szobát már Pesten is bérelhetnek, idegentől.

Alternatíva, ha nekik mégis kényelmesebb maradni: fizessék az anyósnak az albérletet, 5 év múlva meg majd eldöntik meg tudják/akarják-e venni a lakást, és ha nem, akkor beintenek. (Mondjuk megvenni teljes áron azt aminek elvileg a felét úgyis megöröklik elég hülyeség lenne.)

2018. jún. 27. 12:30
 56/59 anonim ***** válasza:
57%

Akkor én átfogalmazom a történetet.

Adott két fiatal, akik össze akarnak költözni. Keresték a lehetőségeket, de semmi nem felelt meg nekik. Anyuka felajánlotta, hogy lakjanak nála, a fia szobájában, természetesen nem ingyen, szálljanak bele a költségekbe. Két ember lakhatásáért kér 70 ezer forintot. Ez 35 ezer fejenként. Gondolom ebben a rezsi is benne van.

Szerintem teljesen reális lenne. Miért is kellene eltartani őket? Viszont! Én úgy értelmezem, hogy ezt a havi, általad bérleti díjnak nevezett összeget beszámítaná a lakás vételárába. Tehát a 22 milliós lakáshoz hozzájutna a fiú 11+5 millióért. Mindjárt megsajnálom.

Nem értem hol lát ebben bárki lehúzást. Ha ezt így lepapírozzák, nagyon jól jár a barátod.

Gondolkodj már egy kicsit! Ha 5 évig fizet 70 ezret, amit a végén levonnak a lakás felének árából, akkor gyakorlatilag ingyen laknak ott 5 évig.

Más kérdés, hogy egészséges-e 5-6 évig együtt lakni anyucival. Én biztosan nem tenném.

Viszont anyuka helyében nem tartanám el a felnőtt korú fiamat a barátnőjével együtt és elvárnám, hogy a saját költségeiket fedezzék.

A testvér helyében pedig nem mennék bele, hogy azért, mert az öcsém életképtelen, nekem kevesebb pénz járjon mint neki. Anyám 5 évig eltartja és az eladott lakás árából is milliókkal többet kap.

Adják el most a lakást, tisztázzák ki a hiteleket és a maradékot felezze el az anya a két gyerek között. Már, ha ez a szándéka. Mert az nem derül ki, hogy az anya hova költözik az eladás után.

2018. jún. 27. 13:01
 57/59 anonim ***** válasza:
100%

Elolvastam néhányszor, de így sem egészen értem.

De megpróbálom értelmezni.

Adott egy hitellel terhelt lakás, aminek a tulajdonosa az anyuka. Van két testvér, az egyik külön lakik, a másik lakhat otthon havi 70 000-ért, ami tulajdonképpen nem lakbér volna, hanem ezzel beszáll a hitelbe.

Azt most tegyük félre, hogyha nem dolgozik sem ő, sem a barátnője, miből gondolja anyu, hogy fizetni fognak.

Tegyük fel, hogy fizetnek, öt év alatt nagyjából 4 milliót. Akkor ott a kifizetett lakás, még mindig anyu tulajdona. Na, tovább nem értem.

Van itt két mondat:

"A fiúnak van egy testvére, aki már rég nem lakik otthon, az anya azt mondja hogy a lakás az az ő örökségük lesz."

"Azzal számol, hogy 5-6 év múlva eladja a lakást nekik."

Ennek így nincs értelme. Az örökség a két gyerek között egyenlően oszlik meg. Ha majd megöröklik a lakást, akkor nyilván ki kell fizetnie a testvérét, ha ő a lakásban akar maradni. Az hogy a lakás árának felét adja, vagy annyival kevesebbet, mint amennyivel ő beszállt a hitelbe, nos az egy szép jogi herce-hurca lesz.

A második mondat viszont lenullázza az elsőt. Mert ha anyu eladja a lakást bárkinek, akár a fiának is, akkor nincs örökség.

2018. jún. 27. 14:54
 58/59 A kérdező kommentje:
Jól látod a dolgokat, de nem azért tűnik értelmetlennek, amit írtam mert az, hanem mert az anyuka kavar, egyik hazugságja éri a másikat és ő sem tudja követni, egyszer el is szólta magát, miszerint a pénzt amit a bérlésért fizetnek félre teszi nekik, így hónapokkal később ezzel tudja segíteni őket, (természetesen ekkor ők már hónapok óta dolgoznak), majd később ( tudtommal egy óra telt el a két telefonhívás között) azt mondta, bele teszi az általuk kifizetett pénzt a hitel törlesztésébe.
2018. jún. 27. 15:12
 59/59 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon bonyolult lett a fogalmazás és nem teljesen látom át a megállapodás lényegét. Ha az anya a lakbért a hitel kifizetésére szánja és ez valamiféle előleg a fiúnak a lakás árából, akkor ezt így papírozzák le és a testvérnek is világos lesz a helyzete, és az anya sem változtathat kedvére naponta a kifizetett pénz helyét illetően. Ha rögtön aláírják, ügyvéd, közjegyző, akkor rendben van. Ha viszont ezen megsértődik és bizalmatlansággal vádolja a fiát, akkor nem szabad belekezdeni sem, mert sok susmus várható még.
2018. jún. 27. 15:52
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!