Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szeretnék egy zongorát, anya...

Szeretnék egy zongorát, anya nem nagyon akarja. Többi lent. Szülők véleménye is érdekelne. Valaki, segítség? :S

Figyelt kérdés

Igen, egy zongorát. A kategóriában nem vagyok biztos de az árakkal nagyjából képben vagyok. 40.000ft Az a zongora (*digitális zongora) ami nekem megfelelne, de a (számomra) csúcskategória 200 ezer. :)

Megengedhetjük magunknak, érzékelnék a megvásárlás hónapjában hogy egy minimálisan visszafogottabban kell költekezni de különösebben nem lenne nagy "probléma" beszerezni.

Én hónapok óta szeretném és küldöm is anyának az utalásokat (először finoman utalgattam mostmár beszélgetek róla). Anyának sosem volt szimpi az ötlet (egy 1-2 hetes őrületnek tartotta, és majd biztos megunom [nem így lett]), sőt! 1-2 napja amikor felhoztam a témát "vicces hangsúlyba helyezve" mondta hogy -a zongora ami neked bizony soha nem lesz :DD-. Nyílván ennek a "viccnek" volt alapja => utalás: anya nem akarja nekem megvenni.

Ellenben egy pár hete elszolta magát (vagy csak picit engedett az ötletemnek és átgondolta) és azt mondta "most biztos nem veszem meg". Ennek több oka van: táborok előlege teljes ára és a magánéletben egy olyan dolog amit nem szívesen osztanék meg. Anyagi bisztonságunk érdekében nem akarja elherdálni a pénzt. Ezt teljesen elfogadom és nem agreszívoskodok. Ha valaki nekem érszérvekkel támaszt alá valamit azt elfogadom :D Na de! A mondatában ott volt a "most" azaz késöbb lehetne róla szó...

Pár ellentmondás felmerült ezért kérném a segítséget. Az esetek többségében megkapom amit szeretnék, legyen kissebb nagyobb dolog. Erre hivatkozva gyakran jön azzal az ellenérvel, hogy "Kaptál tőlem egy xy-t hagy mondjak már nemet valamire". (Ebből lehet hogy arra asszociáltok hogy egy nolife elkényesztetett hüle kölök vagyok, ez nem így van! Imádom anyukámat és elképesztő szoros kapcsolatot ápolunk) De erre annyit tudok mondani, hogy ÉN nem tuzdom rá megkeresni a pénzt. Ha mehetnék diákmelózni mennék is, de addig még 2 és fél év hátravan.

Nagyon rá vagyok kattanva a témára, olyan szinten hogy van, amikor elindítok interneten valami "how to play xy on piano" videót és ahogy megy a zene és a képi anyag én is próbálom utánozni, hol kell lenyomni a billentyűket. Néha hidegrázós extázisba kerülök tőle :D Anya erről a vágyról nem hiszem hogy tud, bár néha biztosan hallotta a kopogásomat az asztalon. Egyenlőre nem dörgölöm az orra alá, ő is utálja, szerintem pofátlan, és csak messzebb kerülök vele a célomtól.

A kérdésem tehát ezután a csodás regény után, hogy esetleg ti szülők, vagy tapasztalatokkal rendelkező válaszadók, hogy reagálnátok (anyukám helyében) erre a szitura? Megvennétek nekem a zongorát? Illetve mivel tudnám picit bíztatni anyát, hogy nyitottabb legyen a témára? Ha ő jó ötletnek látná, áldozna rá... 13/f

Végtelenül köszönöm ha elolvastátok a sztorimat, ömlött belőlem a "szó". Senkinek nem beszélek erről ilyen nyíltan, mindenki egy múló hóbortként tekinte erre, rám meg egy álmodozó naív kölökként tekintenének. (A megnyílásom erejéig :D)

A válaszokat is előre köszönöm, bármilyen gondololatot óriási örömmel fogadok. :)

2018. máj. 15. 22:54
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

Komolyan láttál 40 ezerért digitális zongorát? Ez egy használt hangszer...? Mostanában nem vagyok képben, de ahogy rákerestem, igencsak 80-120 között vannak az alapdarabok.

Ha valóban van ennyiért, akkor nem tartom soknak. Ha ünnepekre pénzt szoktál kapni, ami nem azt a célt szolgálja, hogy szükségesnek mondható dolgokat vegyél rajta, pl. ruhát, hanem bármire elköltheted amihez kedvet kapsz, akkor gyűjtsd össze. Hogy ha csak 10 ezreket kapsz, akkor is hamar megvan. Esetleg kérj "előleget", hogy a karácsonyi ajándék is ez lesz.

Valóban nehéz így látatlanban véleményt mondani, de esetleg ne bombázd "hülyeségek" vásárlásával anyukádat. És ne is nyaggasd sokszor. Ha kérdezi mit szeretnél, szerényen hozd elő időnként, hogy "anyu, én a zongorát tényleg komolyan gondoltam".

Egyébként nincs ebben semmi naivitás szerintem, nekünk is volt panelben zongoránk, ráadásul egy komolyabb darab. Kicsit azért bele játszik az is, hogy a szomszédok idegeit annyira nem kellene igénybe venni vele. :-D A miénk lehalkítható volt, nem a hagyományos hangszer, így én nagyon halkan is tudtam gyakorolni rajta.

Vagy még egy ötlet: vannak olyan játékaid pl. amiket már nem használsz? Adj el néhányat. Ha megmutatod anyukádnak, hogy nézd anyu, összeszedtem 20 ezret, látná az elszántságot. Engem meggyőznél vele.

És még utolsó sorban: használtat ne vegyél. Tapasztalatom szerint pofátlanul adnak el elromlott gépeket (pl. amiken nem szól 1-2 billentyű), és akkor egyből viheted javíttatni. Nem éri meg.

2018. jún. 12. 11:46
 22/24 Mojjo ***** válasza:
@21: Az a "digitális zongora" teljesen nyilvánvalóan egy szintetizátor lesz. Abból is jó eséllyel egy 61 billentyűs modell, nem billentésérzékeny billentyűzettel. Csak valószínűleg a kérdező keveri a fogalmakat és nem tudja, mi a különbség egy szintetizátor és egy digitális zongora között.
2018. jún. 12. 12:10
 23/24 anonim válasza:

Csak pár megjegyzésem van.

1. Minden digitális hangszer rendelkezik fejhallgató kimenettel, csak a hangerőt nem szabad annyira felhúzni, ami halláskárosodást okoz. A néma billentyűzeten kopogó ujjak csak pár négyzetméteren belül zavaróak, de nem jobban, mint egy csöpögő vízcsap.

2. Egy digitális hangszer (legalábbis a 40-200 ezer intervallumban) nem foglal több helyet, mint egy íróasztal. Vannak persze milliós digitális zongorák, amelyek a zongora formáját is imitálják, azok nagyobb helyet igényelnek.

3. Az ember nemcsak akkor vesz építő játékot a gyerekének, ha meg van győződve arról, hogy építész lesz belőle. Azaz nem kell profi zenésznek lenni ahhoz, hogy valaki igényt tarthasson egy hangszerre, a kérdés valóban leegyszerűsíthető arra, hogy egy család megengedheti-e magának, vagy nem. Régen a legtöbb polgári lakás tartozéka volt egy zongora vagy egy pianínó, a gyereküket be is íratták zongorázni, de sok ilyen lakásban senki nem tudott egy-két betanult darabnál többet elzongorázni, vagy még annyit sem.

Kérdező, azt javaslom, hogy legyél türelmes. Ha elég kitartó vagy a dologban, tartós érdeklődést mutatsz, de ugyanakkor nem vagy manipulatív, a szülői akarat valószínűleg át fog billenni a javadra. Ha pedig lanyhul az érdeklődésed, az azt jelenti, hogy nem is volt olyan fontos, mint ahogyan gondoltad korábban.

Még annyit, hogy a zene alapjait hangszer nélkül is meg lehet tanulni, bár ahhoz valóban kell elszántság. Ma már van a neten egy csomó alkalmazás, ami a zongorát szimulálja, úgyhogy bár így zenét lejátszani nem igazán lehet, bár bepötyögni igen, és a program le is játssza, (amelyik olyan, pl. Anvil Studio). Van telefonra is ingyenes alkalmazás a zenei hallás fejlesztésére, például : [link]

Ennél jobb az asztali gépre való EarMaster, ami kb. 20000 Ft, de az Ebay-en kb. 13000 Ft. Ha csak letöltöd az EarMaster oldaláról, akkor is vannak olyan alapfunkciók, amelyek működnek ingyenesen, és neked hasznosak lehetnek, például a hangköz gyakorlatok. Sajnos a 7-es verzióhoz még nincs magyar fordítás, a 6-osnál pedig még nem volt ingyenes funkció, 15 nap után kikapcsol a hang.

A hangszer eredetileg az énekhang kíséretére lett kitalálva, csak később kezdett önálló pályafutásba. Éppen ezért, ha az ember megtanul énekelni, az is közelebb viszi a hangszerek világához, zongorázni is könnyebb megtanulni, ha az ember már a kezdetektől felismeri a hangközöket, és tisztában van az összhangzattani alapfogalmak gyakorlati jelentésével. Ha a szolmizáció megy, akkor ajánlom Szőnyi Erzsébettől A zenei írás-olvasás gyakorló füzetei 1-2-t, Tegzes Györgytől a Hétfokú olvasógyakorlatok I-II-t, utóbbi egy kötetben kapható. Ha ezek már jól mennek, akkor ajánlom Kesztler Lőrinctől az Összhangzattant, ami a BookLine-on most 4790 Ft. Ligeti György Klasszikus összhanzattana letölthető, csak be kell írni a google-ba, hogy "klasszikus összhanzattan" és egyből kidobja. Weiner Leó Összhangzattana is jó, nem tudom honnan lehetne beszerezni. A Scribden fenn van, de onnan még nem tudtam fájlokat letölteni, talán neked sikerül.

2018. jún. 22. 07:07
 24/24 anonim válasza:
Huszonegyes, sok kereskedő digitális zongoraként hirdeti a szintetizátort is, ami megtévesztő. A kérdező nem feltétlenül kalapácsmechanikás hangszerre gondolt. Ha mégis lenne olyan 40000-ért, azt nem lenne érdemes megvenni, mert vagy hibás, vagy lopott.
2018. jún. 22. 07:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!