Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szeretnék egy zongorát, anya...

Szeretnék egy zongorát, anya nem nagyon akarja. Többi lent. Szülők véleménye is érdekelne. Valaki, segítség? :S

Figyelt kérdés

Igen, egy zongorát. A kategóriában nem vagyok biztos de az árakkal nagyjából képben vagyok. 40.000ft Az a zongora (*digitális zongora) ami nekem megfelelne, de a (számomra) csúcskategória 200 ezer. :)

Megengedhetjük magunknak, érzékelnék a megvásárlás hónapjában hogy egy minimálisan visszafogottabban kell költekezni de különösebben nem lenne nagy "probléma" beszerezni.

Én hónapok óta szeretném és küldöm is anyának az utalásokat (először finoman utalgattam mostmár beszélgetek róla). Anyának sosem volt szimpi az ötlet (egy 1-2 hetes őrületnek tartotta, és majd biztos megunom [nem így lett]), sőt! 1-2 napja amikor felhoztam a témát "vicces hangsúlyba helyezve" mondta hogy -a zongora ami neked bizony soha nem lesz :DD-. Nyílván ennek a "viccnek" volt alapja => utalás: anya nem akarja nekem megvenni.

Ellenben egy pár hete elszolta magát (vagy csak picit engedett az ötletemnek és átgondolta) és azt mondta "most biztos nem veszem meg". Ennek több oka van: táborok előlege teljes ára és a magánéletben egy olyan dolog amit nem szívesen osztanék meg. Anyagi bisztonságunk érdekében nem akarja elherdálni a pénzt. Ezt teljesen elfogadom és nem agreszívoskodok. Ha valaki nekem érszérvekkel támaszt alá valamit azt elfogadom :D Na de! A mondatában ott volt a "most" azaz késöbb lehetne róla szó...

Pár ellentmondás felmerült ezért kérném a segítséget. Az esetek többségében megkapom amit szeretnék, legyen kissebb nagyobb dolog. Erre hivatkozva gyakran jön azzal az ellenérvel, hogy "Kaptál tőlem egy xy-t hagy mondjak már nemet valamire". (Ebből lehet hogy arra asszociáltok hogy egy nolife elkényesztetett hüle kölök vagyok, ez nem így van! Imádom anyukámat és elképesztő szoros kapcsolatot ápolunk) De erre annyit tudok mondani, hogy ÉN nem tuzdom rá megkeresni a pénzt. Ha mehetnék diákmelózni mennék is, de addig még 2 és fél év hátravan.

Nagyon rá vagyok kattanva a témára, olyan szinten hogy van, amikor elindítok interneten valami "how to play xy on piano" videót és ahogy megy a zene és a képi anyag én is próbálom utánozni, hol kell lenyomni a billentyűket. Néha hidegrázós extázisba kerülök tőle :D Anya erről a vágyról nem hiszem hogy tud, bár néha biztosan hallotta a kopogásomat az asztalon. Egyenlőre nem dörgölöm az orra alá, ő is utálja, szerintem pofátlan, és csak messzebb kerülök vele a célomtól.

A kérdésem tehát ezután a csodás regény után, hogy esetleg ti szülők, vagy tapasztalatokkal rendelkező válaszadók, hogy reagálnátok (anyukám helyében) erre a szitura? Megvennétek nekem a zongorát? Illetve mivel tudnám picit bíztatni anyát, hogy nyitottabb legyen a témára? Ha ő jó ötletnek látná, áldozna rá... 13/f

Végtelenül köszönöm ha elolvastátok a sztorimat, ömlött belőlem a "szó". Senkinek nem beszélek erről ilyen nyíltan, mindenki egy múló hóbortként tekinte erre, rám meg egy álmodozó naív kölökként tekintenének. (A megnyílásom erejéig :D)

A válaszokat is előre köszönöm, bármilyen gondololatot óriási örömmel fogadok. :)

2018. máj. 15. 22:54
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

NAGYON köszönöm a sok választ nagyon sokat segítetetek!!

#2 Természetesen tudom, direkt ezért vagyok tapintatos, nem követelőzök, hisztizek. A szolfézsról beszélni fogok anyának, gondolom ha tanár nem, az internet itt is hasznomra lesz majd :)

#4 Teljesen igazad van, tisztában vagyok vele, estünk már mi is csaptába. Volt, hogy megtetszett nekem egy hasonló értékű autós kormány (autós játékokhoz a jobb játékélményhez) na azt hirtelenfelindulásból könyörögtem ki. 3-4 napon belül már azon játszottam. Néha ma is használom de közel sem élvezem annyira mint anno. Sokkal kissebb voltam még, nem gondoltam hogy majd megunhatom. Tanultam belőle. A 200 ezres zongora meg számomra a csúcskategória, nem érzem hogy szükségem lenne többre.

#5 Nem nem ezt mondtam. A 40 ezres zongorára futja. Direkt hangsúlyoztam hogy nem érzem már ezt múló hóbortnak, az én hóbortjaim 1, max 2 hét útán "kifújtak". Tanulás az természetesen szükséges de valamelyest ez is vonz engem :)

#7 Megmondom őszintén egy picit rosszul esett az a szarkaztikus hangsúly a válaszod elején. Igen, tény hogy anyukám pénze, ő kezeli a kasszát születésem óta (és már elötte is nyilván) de a pénz értékével én is tisztában vagyok. "jaj csak kicsit minimálisabban kell a hónapban költeni" Jelzés értékű akart lenni hogy a válaszadók tisztában legyenek (nagyjából) az anyagi körülményeinkel. A pénzt nem én akarom beosztani, usztán nem akarok feketén dolgozni. "ÉN nem tuzdom rá megkeresni a pénzt. Ha mehetnék diákmelózni mennék is"

digitális zongorán gondolkoznék, pianínónak nem lenne hely. El tudom képzelni milyen idegesítő lehetett hallgatni más gyakorlását, az én esetemben ez a probléma nem áll fent. A zongoraórát, szolfézst, zeneiskolát megpróbálom felhozni, nagyon szívesen tanúlnék tanárral is!

#9 Panelben lakunk de szerencsére -ahogy korábbiakban írtam- digitális zongorában gondolkodok ill. szintetizátorban. Ezeknek többsége hangerőszabályozóval és jack bemenettel rendelkezik így szerencsére ezeken nem feltétlenül kell gondolkozni. A helyét is megterveztem, patent minden. Felvetem a témát mindenképpen, köszönöm a segítséget!

2018. máj. 16. 15:44
 12/24 pincopallino válasza:
100%
Szerintem nem nagy rizikó, ha megunod eladod. Szintetizátort ne vegyél, az nem alkalmas zongoratanulásra. A digitális tökéletes. Ha nem lesz idős vagy pénzed komolyan csinálni, méd mindig csinálhatod autodidakta módon, nincs abban semmi rossz. Ki mondta hogy feltétlenül konzervatóriumba kell menned? Az én lányom most 11 éves, 5 éve kezdte, szeptembertől zenetagozatos iskolába jár, de jó ha rá tud szánni heti 2-3 órát,idén arany fokozatot nyert egy országos versenyen. Szerintem vágj csak bele, nincs mit vesztened!
2018. máj. 25. 13:21
 13/24 anonim ***** válasza:

Zongorázom, van itthon egy pianínónk, de már csak azután vásároltuk meg, hogy már 1-2 éve tudtam zongorázni. Szerintem előbb felesleges is megvenni, mert nem olyan könnyen megy azért a zongoratanulás, mint ahogy te elképzeled. Nem is értem a gondolatot, hogy nem is tudsz zongorázni, és csak úgy kiadnál rá X ezer forintot. Meg tudom érteni anyukádat, hogy ellenzi.

Zeneiskolába kétlem, hogy bárhová is felvennénk téged ennyi idősen, így én azt javasolnám, hogy keress fel egy magántanárt mind szolfézsból, mind zongorából. Tanulj egy kicsit, aztán ha még 1 év múlva is ilyen lelkes leszel, akkor rágd tovább anyukád fülét.

2018. máj. 26. 05:56
 14/24 Mojjo ***** válasza:
49%

@13: Nem árt, ha valaki nem csak a tanárnál tud a hangszeren pötyögni, hanem otthon is tud gyakorolni. Főleg, mivel nek olyan egyszerű a zongorán megtanulni játszani, ez igencsak fontos. Sőt, az otthoni gyakorlás a kulcsa az egésznek, és ez a legelső időszakban hatványozottan igaz. Kell az a hangszer a legelejétől otthonra.

Én játszom pár hangszeren, és el nem tudom képzelni, hogy anélkül, hogy otthon rongyosra gyakoroltam magam, hogy tudtam volna fejlődni, heti egy két órában egy tanárnál.

2018. máj. 26. 09:17
 15/24 anonim ***** válasza:

Aki meg akar tanulni egy hangszeren, annak természetes, hogy otthon (vagy esetleg ismerősnél) a tanórán kívül kell tudnia gyakorolni.

Hangszer nélkül zenét tanulni az kb. olyan, mintha úgy tanulnál idegen nyelvet, hogy csak a tanfolyamon lenne nálad a könyved, füzeted, sose vinnéd haza.

2018. máj. 26. 10:43
 16/24 anonim ***** válasza:

Nyilvánvalóan nem elég, nem is azt mondtam, hogy örök életében csak tanárnál zongorázzon, hanem, ha 1 év után még mindig lelkes, akkor rágja tovább az anyja fülét.

De arra pont elég, hogy megtudja, hogy tényleg érdekli-e a zongorázás, vagy ez csak egy múló hóbort nála. Szerintem hülyeség csak úgy kidobni a pénzt egy zongorára, ha még egy boci boci tarkát se tud lejátszani, nemhogy mást.

2018. máj. 26. 14:29
 17/24 anonim ***** válasza:
Egyébként meg nálunk pl. zeneiskolába szabadon be lehetett járni gyakorolni, ha épp volt üres terem. Talán érdemes ezt is megkérdezni valahol, akár diákja egy iskolának, akár nem.
2018. máj. 26. 14:31
 18/24 pincopallino válasza:
0%
Szerintem meg tanárra kár kidobni a pénzt, a zongorát el tudod adni ha mégsem kell. Az az érzésem, hogy a tanár egy évig többe fog kerülni mint 40.000… és otthon gyakorlás nélkül tényleg pazarlás lenne. Viszont csak hangszerrel is kitapasztalhatod, hogy tényleg neked való-e vagy sem. Nem azt mondom, hogy ne járj tanárhoz, csak azt hogy a tanuláshoz feltétlenül kell hangszer. A tanár opció, attól függően, hogy mennyire akarok komolyan csinálni. Sok sikert!
2018. máj. 26. 14:58
 19/24 Mojjo ***** válasza:

Arra az egy évre is kell otthon valami zongoraféleség (pianínó, digitális zongora, vagy legrosszabb esetben akár valami szintetizátor). Egészen abszurd úgy belekezdeni hangszeres tanulásba, hogy nincs hozzá otthon hangszer. Azt azelőtt kell megvenni, hogy az ember elkezd tanulni, nem utólag, főleg nem 1 év elteltével.

A lelkesedés fenntartásában sem mindegy, hogy tud-e otthon játszani az ember, vagy sem, és egyszerűen nem lehet értelmesen fejlődni, haladni, ha nincs min folyamatosan gyakorolni. Viccnek jó, hogy be lehet menni a zenesuliba, ha nincs ott senki, de komoly alternatívának nem. Én napi 2-3 órát gyakorolok hangszerrel. A kezdetektől (tízenpár éve). Ezt nem lehet jajj, beugrok majd ide-oda, hátha szabad a zongora alapon megtenni. Elhiszem, hogy van, aki nem akar ennyi időt rászánni, de a rendszeres 1-2 órák kellenek.

Mindegy, nem is értem, mit magyarázok itt, szimplán abszurd és komolytalan, hogy valaki hangszer nélkül kezdjen tanulni. Főleg egy éven keresztül.

------

A tanár, meg ha nem is abszolút kötelező, NAGYON erősen ajánlott. Tanár nélkül igen nehéz felépíteni, hogy mit és hogyan kellene megtanulnunk, gyakorolnunk. Igen nehéz figyelni a saját technikánkra és nem összeszednj ilyen-olyan hibás beidegződéseket. Meg nem árt hozzá igen jól tudni angolul, mert a legtöbb oktatóvideó angol.

Itt, a 4-es hozzászólásban részletesen kifejtettem a témát:

https://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__zene__8997083-ott..

Igaz, gitárra, de egy az egyben át lehet fordítani zongorára is.

2018. máj. 26. 15:15
 20/24 anonim ***** válasza:

Én gyerekkoromban tanultam zongorázni zeneiskolában. Természetesen már a kezdetkor megvolt a zongoránk. Szerintem már az előkészítő évében (előkészítő=egy évig szolfézs).

A zeneiskola rendje szerint szolfézst is kellett tanulni. Ha magántanárhoz jársz, akkor ez valószínűleg kiesik, akkor időnként a zongora tanárnak kell elmagyaráznia az elméleti hátteret, de ez megoldható.

Viszont a zongoratanár kihagyása nem oldható meg!

A zongoratanulás ott kezdődik, hogy hogyan tartod az ujjaidat, a kézfejedet. Hogy hogyan nyúlsz alá egyik ujjaddal a másik alá. Ezt nem lehet könyvből vagy internetről megtanulni. És később is úgy volt, lejátszottam valahogy (szerintem jól), aztán a tanár mutatta, hogy mit kell még csiszolnom rajta, hogy "ne kalapálás legyen", "ne izzadtságszagú legyen" stb. A különböző stílusú darabokat másképp kell előadni, némelyiket pattogósan, a másikat lágyan stb. Ilyeneket csak tanártól lehet megtanulni.

2018. máj. 26. 16:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!