Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szerintetek a gyerek dolga...

Szerintetek a gyerek dolga hogy levigye a szemetet?

Figyelt kérdés
Saját szobámat én takarítom, magam után kivétel nélkül mindig elmosogatok. Másban ugyan nem segítek be de nem is engedné apa. Még anyát se engedi takarítani mert szerinte ő csinálja jobban. Jogos a szemrehányás tőle hogy nem vittem le a szemetet? 15 éves vagyok, eddig mindig ő vitte le ma meg rámförmedt hogy tele van, miért nem vittem le... Ráadásul ő itthon volt egész nap én meg csak most jöttem haza suliból, hogyan vittem volna le?
2018. máj. 9. 14:29
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
55%

Mielőtt suliba mentél, dobtál a szemetesbe valamit?

Láttad, hogy tele van?

Nem szégyen észrevenni, sőt mielőtt elmész megnézni, hogy tele van-e és ha igen, szó nékül levinni.

.

"magam után kivétel nélkül mindig elmosogatok"

No és, mi ebben a dicséretes?

Mi lenne, ha anyád csak arra főzne, aki utána is elmosogat?

2018. máj. 9. 16:35
 12/20 anonim ***** válasza:
84%
Mindenkinek ki kell venni belőle a részét.
2018. máj. 9. 17:36
 13/20 anonim ***** válasza:
58%

Akinél megtelik,az viszi le.

Mondjuk a szavaidból azt lehet kivenni,hogy még az életben nem vitted le.

2018. máj. 9. 18:38
 14/20 anonim ***** válasza:
51%

A kerdesre a valasz (ha nem irtal volna magyarazatot hozza): akkor a gyerek dolga, ha neki ezt osztottak feladatnak a hazimunkakbol.

Altalaban ez a legkonnyebb es a legeloszor gyereknek lepasszolt feladat (a felelosseggel egyutt, hogy eszre kell vennie megtelt-e vagy bebudosodott, uj zsakot tenni egyebek).

A magyarazatod olvasva, hat eleg onzo vagy. A magad utan elmosogatsz, az nem vall valami nagy jellemre. Es a megjegyzesed se, hogy de o egesz nap otthon volt, te meg nem.

Egy lalasban/hazban egytt el egy csalad. Mindenkinek van altalaban dolga munka, suli napkzben, a hazimunkara sokszor este vagy kora reggel vagy hetvegen marad ido. A munka sokkal farasztobb, mint az iskola (ezt meg nem tudhatod), a szulok fizetik az etelt, aramt, netet, gazt, vizet...plusz a ti esetetekben takaritas, msas, teregetes, szemetlevitel, bevasarlas, ruhaleszedes, nagyobb msogatas.

Ehhez kepest te mit teszel hozza a haztartasi MUNKAHOZ? A szobadat csak te hasznalod, de szoktal-e a kozos helyisegek tisztasagahoz, kozos etkezesekhez, tiszta ruhadhoz stb. hzzajarulni?

Mindig ezt a kerdest tedd fol.magadnak, es majd ha szepen eljutsz addig, hogy egyforman reszt vallalsz a haziunkabol a szuleiddel (rezsit kiveve, amig nem vagy keresokepes), akkor haborogj a beszolason. Addig nezd el apukadnak a rossz napjat es holnap kerdezd meg toluk, mit tudnék itthon segiteni? Es ezt mindennap kerdezd meg.

2018. máj. 9. 22:54
 15/20 anonim ***** válasza:

"es holnap kerdezd meg toluk, mit tudnék itthon segiteni?"

Nem kell, nem szabad megkérdezni.

Ezt kell kérdezni: "Mit csináljak (helyetted)?"

Sőt! - 15 éves korára már látta a gyerek, hogy milyen házimunkát csinál anyja. Szó és kérdezés nélkül elkezdheti bármelyiket, ami a szülők jelenlegi munkáját nem hátráltatja.

Figyeld anyádat sütés-főzés közben, hiszen egyszer csak-csak a magad lábára kell állnod, vagy netán el sem akarsz költözni a MamaHotelből?

.

Ha mostani házimunkád csak annyi, hogy kitakarítod szobádat (aztán elvárod, hogy az esetleges szemeted más vigye le...), elmosogatod tányérod, hogyan fogsz esetleges gyerekedtől segítséget elvárni, hogyan fogod őt az életre nevelni?

2018. máj. 10. 05:38
 16/20 anonim válasza:
Nem feltétlenül, de én pl. tisztaságmániás vagyok, egyszerűen irritálna, hogyha már gyömöszölni kellene bele a szemetet. Emiatt aztán kérés nélkül leviszem ha már megtelik.
2018. máj. 10. 13:03
 17/20 anonim ***** válasza:
Legközelebb, ha látod, hogy televan a szemét megsogod és leviszed. Igen egy 15 évesnek már cak lehet mondani, hogy vigye le a szemetet. Amúgy meg valószínűleg csak nem volt jó kedve
2018. máj. 10. 16:00
 18/20 anonim ***** válasza:

Egyrészt a gyerek dolga a háztartási munka.

De a szülőnek más baja is van, ha a gyereken vezeti le a feszkót. Ideje asszertívitást tanulni otthon! :)

Mond meg neki nyugodtan, hogy furán viselkedik és ha azt akarja, hogy vigyed le a szemetet, nyugodtan megkérhet, lehet elsőre nem hallod meg, de nem személyes ok miatt. Ellenben, ha ilyen feszült, beszélje meg valakivel.

2018. máj. 10. 18:47
 19/20 anonim ***** válasza:
Nálunk az viszi le akinél megtelik.
2018. máj. 10. 19:24
 20/20 anonim ***** válasza:

#18 félreérthető módon irtam: a gyereknek egyik dolga, hogy ő is kivegye a részét a házimunkából, nem a teljes házimunka az ő feladata.

Anyud is mondhatja azt, figyelj Pistike, fáradt vagyok, és szeretném csinálni a vacsit, de tele van a szemetes és nem tudok több mindent beledobni. Kérlek segíts nekem és vidd le.

Ha így találja, akkor is gondod jelentett volna?

2018. máj. 11. 07:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!