Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Válásnál meg lehet ezt csinálni?

Válásnál meg lehet ezt csinálni?

Figyelt kérdés
Szüleim lassan válni fognak,én 16 éves vagyok,anyukámmal szeretnék maradni,apukámmal viszont nagyon rossz a kapcsolatom,ha én megmondom a bíróságnak,hogy egyáltalán nem szeretnék visszajönni apukámhoz,nem csak 1-2 hetente nem,hanem tényleg soha,azt mennyire veszik figyelembe?Attól függetlenül kötelezhetnek 18 éves koromig,hogy pár hetente visszajárjak?

2018. máj. 6. 15:01
 1/2 anonim válasza:
93%

Szia! Nekem kb. 10 eve valtak a szuleim, en ugy tudom, hogy 16eves korod utan mar Te dontheted el, hogy mikor szeretnel találkozni a masik szuloddel (itt apukaddal). Elvileg 14 eves korig kell tartanod magad a lathatosaggal (kiveve, ha az egyik szulod eroszakos vagy veszelyezteti barmilyen szempontbol az eleted), de 16evesen mar rendesen figyelembe vesznek. Lehet hulyeseget mondok, de nalunk kb fel eve volt konfliktus anyumek kozott es akkor megvaltoztattak a lathatosagot. Es akkor nekem apa azt mondta, hogy ugyved azt mondta az en esetemben mar az tortenik, amit en szeretnek, hugaimnal meg meg nem feltetlen.

17/L

2018. máj. 6. 15:08
 2/2 anonim ***** válasza:

Elvalt vagyok nemregota. A kovetezo az aktualis helyzet:

16 evesen mar figyelembe veszik, hogy te mit akarsz, de a dontest a birosag mindent egybeveve fog hozni.

Termeszetesen, ha anyukadnal helyeznek el, es ove a szuloi felugyeleti jog, akkor is biztositani kell apukad szamara (hacsak nem alkoholista, drogos es agressziv is), hogy lathasson teged. Ennek egyik modja, hogy igenis altalaban kethetente egy hetveget neki itelhet a birosag. Ha o eleve kevesebbet ker, vagy kevesebbel beeri, akkor lehet havi egy alkalmat vagy pl. heti egy estet irnak elo (rengeteg variacio letezik).

A lenyeg, hogyha te nem akarsz azokon a napokon elmenni hozza, akkor nem vagy koteles menni.

Viszont a jogszabaly eloirja, hogy a masik szulonek, sot az osszes nagyszulonek van KAPCSOLATTARTASI JOG-a a gyerekei/unokai fele. Azaz megtagadni nem lehet toluk, hogy talalkozhassanak veled, felhivhassanak, emilt, evelet irhassanak, csomagot kuldhessenek stb. Te persze nem vagy koteles felvenni a telefont, ha hiv vagy csetelni vele, de ezt birosag megtagadni nem fogja. (Ez alol kivetel, ha eroszakos, drogos stb..., de azt bizonyitani kell.)

Sajnalom, hogy igy alakul az eleted. Abba azert gondolj bele, hogy most lehet rossza apaddal a kapcsolatod, de mindketten oregszetek es sokmindent te is maskepp fogsz latni felnottkent. Amugy kethetente apaddal lenni masfel napot vagy havonta egyszer kozel sem olyan rossz, mint most gondolod, amikor folyamatosan egyutt vagytok.

2018. máj. 6. 16:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!