Valamit lehet tenni, hogy 18 év alatt ne kizárólag a szülő döntsön az egészségedről, gyógyszereidről? Hanem te is beleszólhass?
Hiába megy veled apukád, szólsz az orvosnak, hogy nem akarod, hogy ott legyen veled a vizsgálatkor.
Vagy egyszerüen elmégy orvoshoz, anélkül, hogy elöre szólnál apukádnak.
Kérdező, még ki is tilthatod (2002.01.01 óta):
16. § (1) A cselekvőképes beteg - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - közokiratban, teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy - írásképtelensége esetén - két tanú együttes jelenlétében megtett nyilatkozattal
a) megnevezheti azt a cselekvőképes személyt, aki jogosult helyette a beleegyezés, illetve a visszautasítás jogát gyakorolni, illetve, akit a 13. § alapján tájékoztatni kell,
b) az a) pontban meghatározott személy megjelölésével vagy anélkül a (2) bekezdés szerinti személyek közül bárkit kizárhat a beleegyezés és a visszautasítás jogának helyette történő gyakorlásából, illetve a 13. § szerinti tájékoztatásból.
....
(6) * Az (1) bekezdés szerinti rendelkezéseket a 16. életévét betöltött kiskorú személy esetén is alkalmazni kell.
Hogy én ezt hogyan nem tudtam???
Még a kórházban se engem kérdeztek, hanem apámat. Meg a háziorvosbak is mondja mindig a baromságait, hogy én pszichikai beteg vagyok stb.
Meg bejön mindig is, ha le kell vetkőzni, az meg tök gáz.
De a 18 év alatt az ember csak korlátozottan cselekvőképes, nem cselekvőképes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!