Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Valamit lehet tenni, hogy 18...

Valamit lehet tenni, hogy 18 év alatt ne kizárólag a szülő döntsön az egészségedről, gyógyszereidről? Hanem te is beleszólhass?

Figyelt kérdés
2018. ápr. 27. 20:25
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
92%
Mi a kérdés,16 éves korom ota önnáloan járok orvoshoz.
2018. ápr. 27. 20:26
 2/20 A kérdező kommentje:
Velem jár apukám, be is jön.
2018. ápr. 27. 20:30
 3/20 anonim ***** válasza:
95%
MENNYIVEL vagy tizennyolc év alatt? Ugyanis az orvosok már tizennégy éves körül se szokták szeretni ha a szülő tárgyal velük a páciens helyett...
2018. ápr. 27. 20:32
 4/20 A kérdező kommentje:
17 éves vagyok.
2018. ápr. 27. 20:35
 5/20 anonim ***** válasza:
96%

Hiába megy veled apukád, szólsz az orvosnak, hogy nem akarod, hogy ott legyen veled a vizsgálatkor.

Vagy egyszerüen elmégy orvoshoz, anélkül, hogy elöre szólnál apukádnak.

2018. ápr. 27. 20:37
 6/20 anonim ***** válasza:
94%
Miért megy veled és hova? Az már beteges ha a 16 17 éves lányokhoz még az intim vizsgálatra is beül a szülő. :O
2018. ápr. 27. 20:37
 7/20 anonim ***** válasza:
92%
Hát ez nagyon fura. Amúgy nem ő dönt, nem kényszeríthet ha elutasítás valamit- az orvos persze mellé fog állni ha te a saját érdekeid ellen döntesz.
2018. ápr. 27. 20:38
 8/20 anonim ***** válasza:
84%

Kérdező, még ki is tilthatod (2002.01.01 óta):

16. § (1) A cselekvőképes beteg - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - közokiratban, teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy - írásképtelensége esetén - két tanú együttes jelenlétében megtett nyilatkozattal

a) megnevezheti azt a cselekvőképes személyt, aki jogosult helyette a beleegyezés, illetve a visszautasítás jogát gyakorolni, illetve, akit a 13. § alapján tájékoztatni kell,

b) az a) pontban meghatározott személy megjelölésével vagy anélkül a (2) bekezdés szerinti személyek közül bárkit kizárhat a beleegyezés és a visszautasítás jogának helyette történő gyakorlásából, illetve a 13. § szerinti tájékoztatásból.

....

(6) * Az (1) bekezdés szerinti rendelkezéseket a 16. életévét betöltött kiskorú személy esetén is alkalmazni kell.

2018. ápr. 27. 20:49
 9/20 A kérdező kommentje:

Hogy én ezt hogyan nem tudtam???

Még a kórházban se engem kérdeztek, hanem apámat. Meg a háziorvosbak is mondja mindig a baromságait, hogy én pszichikai beteg vagyok stb.

Meg bejön mindig is, ha le kell vetkőzni, az meg tök gáz.

De a 18 év alatt az ember csak korlátozottan cselekvőképes, nem cselekvőképes.

2018. ápr. 27. 20:57
 10/20 anonim ***** válasza:
95%
Kérdező, olvasd fel magadnak az utolsó mondatot... az az ominózus 2002.01.01-től hatályos változás az EÜ törvényben. H betöltötted a 16-ot, egyszerűen megnevezhetsz bárki más nagykorút - testvér, barát, stb - és még az információ adását is megtilthatod a szüleid felé.
2018. ápr. 27. 21:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!