Édesanyám mamám halála után eladta a mama házát kapott pénzt és egy lakást, amibe én és a kislányom beköltöztünk, ennek 5 éve. Most elakarja adni a lakást, hogy a húgomat is segítse, mit tegyek?
A nullára pontozott 5ös vagyok. Külön köszi, de kár hogy nem lehet mínuszpontokra átmenni.
Amúgy a további infókból én azt rakom össze, hogy vagy adjátok el és osztozzatok a tesóval, vagy a mostani ingatlan értéken feléig fizesd ki őt, ha ennyire ragaszkodsz hozzá.
Nagyon jobbat nem tudok, de mindenképpen pozitív hogy nem ukkmukkfu(c)k kibbaśni akar bekőle.
Akkor mi a baj?
Kapsz PÉNZT, amiből veszel egy lakást!
Nem lenulláz!
Megtehetné, hogy eladja, és magára költi, elutazgatja stb.
"de én már egy csomó pénzt költöttem erre a lakásra,"
Az növelte az értékét. Húgodnak miért nem jár az örökségből?
Szerintem ez így korrekt, amit utólag hozzáírtál a leírásodhoz, hogy a lakásért kapott pénzt elfelezik köztetek. Ez így teljesen igazságos.
Ha 5 éve nem került a nevedre a lakás, pl. nem ajándékozta neked anyukád hivatalosan, akkor gondolhattad, hogy ez nem a te lakásod.
Nem a tied a lakás. Pont. Innentől kezdve semmi közöd hozzá. Jogilag az senkit nem érdekel, hogy odaszültél egy gyereket (mellesleg hol az apa?!), az sem, hogy korábban 5 évig ingyen (!!!) laktál ott. A ráfordított pénz összegét levonjátok a mostani piaci értékéből, és annak felét vagy kifizeted a húgodnak, vagy repülsz.
Fordított esetben hogy esne? Tetszene, ha a tesód rátelepedne az te tulajdonodra is? Gyakorlatilag a húgodat ki akarod fúrni az örökségéből...
Vagy fizesd ki a húgod, vagy ne nyifogj, nőjj fel és viseld el a következményeket... ezt még én is átlátom, pedig csak 15 éves vagyok!!!
Tyhű, de felhúztál... szegény húgod!
Igen.
Ennek a fele, meg a másiknak a fele. HA anyád úgy akarja. Ha nem, akkor vesz belőle egy hajót, vagy elkaszinózza. Mivel az ő pénze.
Amúgy meg ha esetleg lerobbanak, és azért kéne eladni, mert kell nyugdíjas otthonra a ház? Akkor 0 forintot kaptál!
Nem a tied a ház, ha így kötözködnél velem, egy forintot nem kapnál. 5 éve ingyen élsz valahol és neked áll feljebb?!
Kérdező, itt az a legnagyobb baj, hogy az elején nem lettek tisztázva a dolgok.
De mert felnőtt nő vagy, azért biztosan tudtad, hogy ez így nem lehet végleges megoldás, ha a tulajdonviszonyok még nincsenek rendezve (nem került a nevedre).
Több ismerősöm volt úgy egyébként, hogy a szülők tudtak venni (vagy örököltek) egy lakást, azt kapta az egyik gyerekük, a másiknak pedig a nevére lett íratva a szülői ház. Elvileg, forintálisan igazságos, csak tényleg az van, hogy a tesónak is MOST van lakás problémája, amire megoldást kell találnia, és a szülők még élhetnek akár 20-40 évig is, addig akkor nincs megoldva (max. a tesód gyerekének lenne megoldva a szülői házzal).
Szerintem sem rossz az, hogy most anyukád eladja, elfelezi a pénzt, lesz egy önrészed, veszel fel hozzá hitelt. Tesód ugyanígy. Aztán majd valamikor sok-sok év múlva ketten megöröklitek a szülői házat.
Szerintem így tisztább is, bár elhiszem, hogy rosszul esik, hogy meg vagy most bolygatva a gyerekeddel együtt.
Ha az elején tudod ezt, akkor az 5 év alatt gondolom, rá nem is költöttél volna, inkább félretettél volna havi x összeget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!