Szerintetek mikor a legjobb egy gyereknek megmondani, hogy örökbefogadott?
Szerintem két opció van. Vagy az elejétől megmondjátok, vagy pedig soha.
A te elmondásod szerint inkább az elejétől mondanám neki, hogy ennek tudatában nőjön fel.
Én nem kezelném tabuként a témát, szóval az első alkalommal, mikor ilyen téma szóbakerül, beszélgetnék róla. Szerintem igy tudja a gyerek a legtermészetesebbnek elfogadni. Akár 3 évessel is tudsz már beszélni róla, hiszen felmerül, hogy a cicának kiscicája született, a cica pocakjából bújtak elő, és akkor máris itt a téma, hogy ő is a te pocakodban lakott, mikor pici volt? és akkor el tudod magyarázni, hogy nem /hidd el, a gyerek nem fog zavarba jönni, és tényként elfogadja amit mondasz, max sokat kérdez majd kiváncsiságból, de nem hiszem, hogy rosszul érezné magát a tény miatt/. Elég, ha elmondod, hogy neki 2 anyukája van, az egyik, akinek a pocakjában volt, sajnos nem tudott gondoskodni róla, ezért aztán te lettél az anyukája, aki gondoskodsz róla, neveled, szeretgeted.
Nem érdemes titkolni, mert ugysem lehet eltitkolni, ráadásul a személyiségfejlődéshez hozzá tartozik, hogy tudod, mi a múltad, honnan jöttél, szerintem az eltitkolással, hazugsággal nagyon sokat lehet ilyen téren ártani, márpedig aki nincs rendben önmagával lelkileg, az boldog ember sem lehet.
Szerintem ha nem tudtok ebben megegyezni a férjeddel, akkor kérjétek ki pszichologus véleményét, őt mit tartania fejlődéslélektanilag a legjobbnak. Egy szakember szavára csak a férjed.
A tegnapi alkalom tökéletes lett volna elmagyarázni neki, hogy hoyg született, és mikért került hozzátok. Teljesen alaptalan a férjed félelme, hogy ez után kevésbé fog szeretni titeket, vagy nem tudom, miért nem akarja elmondani.
Kamaszkorban előfordulhat, hogy egy veszekedés után a fejetekhez vágja, hogy bárcsak az igazi szüleivel lehetne, miért is ti nevelitek...de ez amúgy is lázadó korszak, aki a vér szerinti szüleivel él, az is mondhat olyat, hogy bárcsak mások lennének a szüleim... szóval emiatt se érdemes titkolózni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!