Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan lépjek túl azon, hogy...

Hogyan lépjek túl azon, hogy a szüleim teljesen másképp nevelik a tesómat mint engem?

Figyelt kérdés

Apával általános iskola első osztályos koromig volt jó a kapcsolatom, azóta sosem. Világ életemben csak azt hallottam tőle, hogy ő utoljára az óvodai versmondó versenyemen volt rám büszke. Anyával egyébként jól kijöttem volna, ha nem lett volna kénytelen mindig apának igazat adni csak hogy ne veszekedjenek. Ezért 18 éves koromban gyorsan egyetemre mentem, munkát vállaltam és külön költöztem tőlük. Így, hogy havonta egyszer találkoztunk, jól működött köztünk a szülő-gyerek kapcsolat.

Aztán 4 hónapos terhes voltam, amikor a főbérlő kiadta az utunkat, mert gyermekkel már nem lesz kíváncsi ránk. Mivel nem találtunk rögtön új albérletet, ezért a vőlegényemmel úgy döntöttünk, odaköltözünk szüleimhez egy időre, míg nincs kilátásban egy új megfizethető otthon a számunkra.

Így, hogy hazaköltöztünk, már látom, hogy a testvérem teljesen más nevelést kap mint amit annó én tapasztaltam. Akaratlanul is összehasonlítom a kettőnk gyerekkorát, rossz érzés látni, hogy én hiába tanultam keményen az általános iskolában és gimiben végig, ha hármast vagy rosszabb jegyet kaptam apa napokig nem szólt hozzám, eltiltottak a tv-től, internettől, barátaimtól... a testvérem pedig jelenleg szakközép iskolába jár, 10.-es, tavaly 4 tantárgyból bukott, idén félévkor "csak" 3ból, és ő nemhogy eltiltást, de még egy rossz szót sem kapott ezért. Akkor megy, oda és azzal akivel csak akar, időre sohasem kellett még hazajönnie, én meg ha már 2 percet késtem a megbeszélt időpontról itthonról, az az évi osztálykirándulásra sem mehettem. Apa a szalagavatómra egy melegítőben jött el, pedig szinte könyörögtem neki, hogy öltözzön fel rendesen, hiszen ott mindenki elegánsan lesz felöltözve. Rettentően szégyelltem magam miatta. Az öcsém ballagására bezzeg talált szép öltönyt a szekrény mélyén. Régebben gondolkodtam, hogy megcsinálom a jogosítványomat, nem engedték, most a tesómmal közölte apa, hogy nyáron meg KELL csinálnia a jogsit mert már nagy fiú (17 éves), és nem akarja, hogy úgy járjon mint a nővére (én), hogy 22 évesen is a buszra van utalva. Még soha nem adott nekem igazat, soha nem értett velem egyet, akárhányszor megpróbálunk leülni beszélgetni valami semleges témáról, mindig összeveszünk és az a vége, hogy én mekkora csalódás vagyok. Folyton sírok, görcsbe van a gyomrom amikor hallom őket nevetgélni az öcsémmel, fáj, hogy nekem ezekből a pillanatokból sohasem jutott. Talán így várandósan még érzékenyebben érint a dolog, ahogy jönnek elő a múltbéli emlékek... Többször rákérdeztem már, hogy őt miért nevelik ennyire másképp, amit régebben gondoltak az életről, miért vett ekkora 180 fokos fordulatot? És erre mindig csak azt a választ kapom, hogy mert azóta eltelt 5 év, és a testvérem fiú. Mit gondoltok, tényleg ennyit számít a nemek közötti különbség?

2018. márc. 12. 16:10
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a szüleidnek leesett hogy veled elrontották a nevelést és most próbálják másképp nevelni a tesódat. Az első gyerek mindig amolyan próba hisz vele tapasztalják ki a szülőséget. Bár velem nem bántak így soha, de a 2 testvéremet máshogy nevelik mint annó engem. Velem jöttek rá úgymond hogy mit lehet megengedni mit nem stb és a testvéreimmel nem olyan szigorúak mint velem voltak.
2018. márc. 12. 16:15
 2/16 anonim ***** válasza:
38%
A masodik gyereknek mindig könnyebb, mindemhol igy van főleg ha nagyobb a korkülömbség, ez ellen nem tudsz tenni ... nagyon rossz erzes de ha nem teszed tul magad rajta csak magadat teszed tönkre lelkileg ... te is kemenyebben fogod nevelni az első gyerekedet mint a masodikat
2018. márc. 12. 16:19
 3/16 Mansour ***** válasza:
88%

"A masodik gyereknek mindig könnyebb, mindemhol igy van főleg ha nagyobb a korkülömbség"

Ebben is van valami, de szerintem itt az alapprobléma egyértelműen az, hogy az apukája fiút akart. Elég gáz, de lányát nem szerette úgy, mint a fiát. Aztán meg lehet, hogy ezzel nem tesz jót neki, és végül a fiú fogja megjárni, mert egy elkényeztett majom lesz belőle (persze ez csak feltételezés, a leírás alapján még egyáltalán nem biztos).

2018. márc. 12. 16:26
 4/16 anonim ***** válasza:
98%

Eddigi válaszadók jól leírták.

"Régebben gondolkodtam, hogy megcsinálom a jogosítványomat, nem engedték, most a tesómmal közölte apa, hogy nyáron meg KELL csinálnia a jogsit mert már nagy fiú (17 éves), és nem akarja, hogy úgy járjon mint a nővére (én), hogy 22 évesen is a buszra van utalva. Még soha nem adott nekem igazat, soha nem értett velem egyet, akárhányszor megpróbálunk leülni beszélgetni valami semleges témáról, mindig összeveszünk és az a vége, hogy én mekkora csalódás vagyok" Dettó. Erre tesóm, mint kiderült, kamu pótvizsgákra kérte el pénzt tőlük, nem is fejezte be.

Nálunk is nagy a korkülönbség.

Ha valami szarságot csinál a drága öcsi, akkor kollektív lecseszést kapunk-ha kéznél vagyok, de nem lakom otthon, csak pl. telefonban.

Nálunk a nemek közötti dolog: apám folyamatosan felemlegette öcsém előtt, hogy nő vagyok és emiatt sok mindenre képtelen. Nekem kellett volna rá főzni, amikor hazalátogatok, meg mosogatni ekcémás kézzel, pedig akkor már idősebb volt, ezt nem teszem meg. Sokszor elintézték gazemberségeit-elvette a dolgaimat, eladta, tönkretette, drága könyvek, cd-k, és hasonlók, hogy én csak hisztizem, és ne kapjam fel a vizet.

Sima:

Nemrégiben kerestem otthon egy nagyon drága túrázásra hazsnált hátizsákot, amit megtakarított pénzből vettem, erre látom, hogy nála van, természetesen anyám mosta ki, hogy a drága használhassa. És én voltam a szar szemét alak, mert vissza akartam kérni.

A te szüleid is csak azt érik el ezzel, hogy utálni fogjátok egymást nagyobb korotokban.

Terhesen ne is gondolj most erre, mert ezen nem tudsz változtatni, én ritkán járok haza, ennyi. Tedd te is ezt. Majd a hülyegyereknek könyöröghetnek.

2018. márc. 12. 16:32
 5/16 anonim ***** válasza:
98%
"végül a fiú fogja megjárni, mert egy elkényeztett majom lesz belőle (persze ez csak feltételezés, a leírás alapján még egyáltalán nem biztos" Nálunk ez lett.
2018. márc. 12. 16:32
 6/16 anonim ***** válasza:
61%

2 dolog jutott eszembe a kérdésedet olvasva. Az egyik, egy régi mondás hogy "Az első gyerek olyan mint az első palacsinta." vagyis probálkoznak a szülők (jobb esetben) a legjobban nevelni és mindent megadni neki, de a kisebb gyerekeknél tanulva a hibáikból már sok mindent máshogy csinálnak amít igy visszagondolva az elsőnél elrontottak.

A másik talán még fontosabb dolog, hogy nincs 2 ugyanolyan gyerek, nem biztos hogy ami az 1.-t sikerre vitte az a másiknál is működni fog és fordítva. 2 gyerek hiába testvérek sosem egyforma, az egyik ügyesebb a sportokban a másik jobb tanuló vagy éppen fogékonyabb a rosszra, ezt a jó szülő meglátja és igyekszik ezek alapján nevelni.

A kérdésedet olvasva (ami akaratlanul is tartalmazhat sarkítást, arról nem is beszélve, hogy saját elmondásod szerint se jártál eleget ahoz haza, hogy lásd hogy esetleg már mennyi harcon vannak úól az öcséddel) lehet, hogy belefáradtak. Vagy szimplán az öcséd jobban megegyezik apukád habitusa, érdeklődési köre és így könnyebben megértik egymást mint veled.

2018. márc. 12. 16:38
 7/16 Mansour ***** válasza:
61%
Ja, arra meg nem válaszoltam, hogy hogyan lépjél túl. Hát nem könnyű... Fogadd el a helyzetet, változtatni már úgysem tudsz rajta. Tarts jó kapcsolatot a szüleiddel, főleg így, hogy valamennyire rájuk vagy utalva. De érzelmileg neked van "elszámolni valód" velük szemben, főként apukáddal szemben. Nem tudom mennyire lehet vele ilyen témákról beszélni, de egy alkalmas időpontban azért ülj le vele, és mondd el neki így őszintén, hogy neked mennyire fáj, hogy úgy érzed, téged nem szeretett annyira.
2018. márc. 12. 16:40
 8/16 A kérdező kommentje:
Nem feltétlen gondolom azt, hogy elrontották az én nevelésemet. Sokkal keményebben tanultam, hogy büszkék legyenek rám, és évek óta dolgozom is, úgy érzem ezt is nekik köszönhetem, hiszen ha nem költözök el olyan korán, akkor még most sem tudnék főzni, nem találkozok a vőlegényemmel, és nem tudnám mi az, hogy munkával pénzt keresni. Ezért hálás vagyok nekik, de mégis csak jól esett volna, ha egyszer is kapok bármiféle pozitív megerősítést tőlük, hogy jó az amit teszek és jó irányba haladok. Irigykedve nézem, ahogy büszkék az öcsémre, mert mondjuk átment egy kettessel irodalomból. Én elvégeztem az egyetemet, és apa a mai napig szid mert 1 félévet passziváltattam a munka miatt mert szerinte biztos lusta voltam eljárni a suliba... És egyébként pont egy kislány a pocaklakóm, ha valaki ismerősöm kérdezi, hogy akarunk-e majd kistesót neki, kiráz a hideg, soha még véletlenül sem szeretném hogy az én lányom ezt érezze amit ma én, ezért nem szeretnék neki testvért.
2018. márc. 12. 16:43
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Hogyan lépj túl? Probáld a lányodat máshogy nevelni, ennál többet nem igazán tudsz tenni.
2018. márc. 12. 17:42
 10/16 anonim ***** válasza:
81%

Tisztára mint én és öcsém.Öcsém nevelése olyan jól sikerült,hogy még az általánost se járta ki.

Végig tolt egy csomó elvonót és rehabilitációt,42 évesen semmire se alkalmas,anyánk nyakán él.

Alkalmi kapcsolatai vannak,hozzá hasonló fogatlan nőszemélyekkel.

És mindig én voltam a szemét,mert vittem valamire (több szakmát is elvégezve).

Minél hamarabb elszabadulni tőlük,más nincs.

2018. márc. 12. 18:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!