Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyek? Egyre inkább...

Mit tegyek? Egyre inkább eltávolodom a szüleimtől?

Figyelt kérdés

Oké, kissé kétségbeesett hangvételűre sikeredett a kérdés maga, előre is elnézést érte. Az alábbiakban igyekszem a legpontosabban leírni a helyzetet, hogy megfelelő segítséget kaphassak, de előre is elnézést ha értelmetlen vagy zagyva lesz, de sajnos eléggé kavarognak bennem az érzelmek.

Tehát:

20 éves fiú vagyok, másodéves egyetemista (BME-s és nem GTK-ra járok mielőtt az jön, hogy jó dolgomban mem tudok mit csinálni és sz@r az életem). Kollégista vagyok.Vidékről járok fel, eddig minden hétvégét itthon töltöttem, szorgalmasan jártam haza. Hozom haza a szennyest, nem mosok a koliban. Plusz tankolok is mindig, szülők, főleg anyám, hétvégente képes hatféle kaját is készíteni (eddig annyi volt a rekordja), hogy "jajj kisfiam legyen mit enned, kolis vagy sok időd van, többet tudsz enni" (erről mindenki döntse el, hogy ez most normális-e vagy sem. Reggelizek, napközben szendvics, este vacsi, nem eszem többet mint gimis koromban. Hízni az ülő életmódtól híztam)

Plusz naponta üzennek viberen, hogy miujság, meg fel vannak háborodva, ha nem válaszolok, de ha írok akkor meg a miujságra annyi jön, hogy " mi lenne, dolgozunk, mint mindig." Ez igaz is, rengeteget dolgoznak, anyám két műszakban szalag mellett, apám már nyugdíjas, de plusz bevételnek elvállal maszek munkákat, másodállásban boltos, stb.

Namost, a fő gondom nekem az, hogy egyre inkább úgy érzem, hogy eltávolodok tőlük. Illetve, hogy nem vagyunk egy világ. Ezt kibontom mindjárt. Az eltávolodós része nyilvánvaló, elkerültem egyetemre, más életmódom van mint nekik, stb.

Az, hogy nem vagyunk egy világ... (ezt tényleg nem tudtam máshogy kifejezni)

Alapvetően elméleti beállítottságú vagyok, imádok új dolgokat megérteni, új nézőpontokat megismerni, meg új elméleteket olvasgatni ( anno 4-5 éve összeesküvés-elnéleteket is kezdtem olvasgatni, nagyon lekötött, belegondolni mi van ha tényleg így van ( nem vagyok chemtrail hívő, csak filozofikus típus, pusztán mint elméletek, felépítésükben, a lehetséges bizonyítékok felhozatalában... ezeket zongoráztam végig)

És szeretek történelmi, filozófiai dolgokról beszélni, meg az aktuális tananyagról is. A gond az, hogy mikor felhozom itthon a szüleimnek ezeket, csak néznek rám bambán (nem sértés, tényleg úgy merednek rám) és max annyit mondanak, hogy " lényeg, hogy te érted."

Így értem azt, hogy nem vagyunk egy világ. Nem bunkók, meg tanulatlanok. Csak mások. Zárkózottak. Minden családi összejövetel után órákig képesek szidni a családtagokat ( xy így hülye, nagyanyád úgy szólt be, nagynénéd így szúrja el az életét.... stb ) Nincsenek szoros kapcsolatban a családdal. Barátaik sincsenek...

Visszacsatolva a monológom elejére: anyámnál szóba sem jöhet hogy hétvégente koliban maradjak. Ha csak szóba kerül, hisztizik, meg ilyen mintha kisgyerekhez gügyögve beszélne, meg tetteti, hogy sír... (anyám külön megérne kétszer ennyi szöveget is, talán majd egyszer kiírom) Egyszer megemlítettem neki, hogy van olyan szaktársam aki 8-9 hétig nem megy haza. Magából kikelve szidta, hogy jó hülye aki így tesz, meg az is aki engedi a gyerekét (-.-)

Na mindegy

Szóval egyre inkább úgy érzem, hogy nem vagyunk egy hullámhosszon, alig van közös program (ami nekem is kikapcsolódás és szórakozás) péntek-szombat esténként leülünk filmezni, apám 10 perc után bealszik a kanapén elterülve. Anyám meg filmdráma-vígjáték kombón kívül mást nem hajlandó nézni, jöhetek én a mélyfilozofikus sci-fikkel meg egyébbel (évek óta kedvencem a csillagkapu - egyszer nem jöttek oda, hogy mi ez és miért tetszik meg legalább tettetnék az érdeklődésüket. Valahányszor látták, hogy nézem mindig az volt, hogy hogy lehet ilyeneket nézni, ne mérgezzem az agyam, miért nem vagyok a valóságban, stb...) szóval ez a családi program hétvégente...

Visszatérve:

Más is érez hasonlóan, hogy nem egy világ a szüleivel? Volt ilyen a családban? Ha igen, sikerült valami kompromisszumra jutni? Hogyan?

Valami nincs rendben velem? Vagy neadja az ég, szakember segítségére szorulok?

Válaszokat előre is köszönöm. Mégegyszer elnézést, ha hosszú lett, vagy csapongó és értelmetlen. Nem tagadom valamennyire magam írtam magamnak, mert jól esett kiírni ezeket.

2018. márc. 11. 00:41
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
14%

Azért nem olyan rossza helyzet, ahogy gondolod....

Most mondhatnám, hogy örülj, hogy nem balhéztok egymással vagy a szüleid nem balhéznak egymással, stb. Szóval akárhogy is, de van kommunikáció köztetek, hazajársz, még ha ritkábban is szeretnél csak...

Foglalkozz azzal, ami téged érdekel és kész. Annyira mások az emberek, hogy olyan nincs, hogy mindenki az iránt érdeklődik, mint te... Képzeld, lehetett volna az is, hogy a szülők olyan pályára erőltetnek, ami a saját foglalkozásuk. Egy csomó szülő van így.... na most én jogász vagyok, akkor igenis a gyerekem is menjen jogi egyetemre, vagy hmm én gázszerelő vagyok, igenis tanuljon rendes szakmát a gyerekem is én ne az egyetemen melegedjen, blabla... Látod nálatok ez sincs, milyen jó neked!! :)

Pl. vegyünk egy párkapcsolatot... Te hogy gondolod, csak akkor lehetnek jó páros, ha ugyanaz a hobbijuk? Hát képzeld, én azt tapasztaltam, hogy nem, sőt talán pont fordítva... Én pl nem is szeretem, ha a párom pont azokért a dolgokért lelkesedik, mint én, egyszerűen idegesített ez mindig, pedig eleinte azt hittem az tök jó dolog, hogy hasonlítunk... Na szóval azt gondolom lehet egy másik ember attól még érdekes és vonzó vagy éppen jó társaság, mert más iránt érdeklődik... Egy családon belül szülő-gyerek kapcsolatban is így van ez.

Az meg hogy beszélsz valami számukra uncsi vagy érdektelen témáról, és ők erre legyintenek, vagy azt mondják, mi a fenét tudsz ezzel foglalkozni... Hidd el, ha számukra annyira kínai téma, akkor elég könnyű legyinteni. De most mi, kezdjenek el ők is beletanulni a témába...? Kész, te ezzel foglalkozol, ezt szereted és hagyják, ők meg mással. Mi a baj??? Nem munkatársak vagy csoporttársak vagy akármik vagytok.... :) Csak simán családtagok...

2018. márc. 11. 09:27
 12/17 anonim ***** válasza:
81%

Én soha nem voltam egy világ a szüleimmel, sőt még a családdal sem. Gyerekként szerettem dokumentumfilmeket nézni, engem ez kötött le, de mindig szó nékül elkapcsoltak, mert "nekik ne kelljen már ezt nézni". Utána Mónika showt meg elvárták, hogy nézzem velük, mikor az meg engem idegesített, de az kb. kötelező volt, ha elmentem onnan akkor meg megszóltak, hogy én nem is szeretem őket, sose vagyok velük. Lennék én velük, ha nem ez lenne a közös program vagy legalább ők is hajlanának afelé, ami engem érdekel.

Beszélgetni szintén nem nagyon tudtunk soha. Volt mikor meséltem anyumnak, hogy mi volt aznap suliban ő meg szó nélkül elsétált, mert dolga volt, vagy a szavamba vágott és elkezdett tök másról beszélni. De azt is mondta, hogy én jól el tudom mesélni a sztorikat, csak senkit nem érdekel. Nyilván egyre kevesebbet beszéltem velük, mert mindig az értésemre adták valahogy, hogy nem érdekli őket, amit mondok. Utána ezen sértődtek meg, hogy én sose beszélgetek velük.

Rengeteg vita volt abból is, hogy én nagyon állatbarát vagyok, ők meg nagyon nem. Egyszer találtam egy kiskutyát télen kidobva és elzavartak vele, hogy haza ne jöjjek, amég nálam van. (Pedig nem akartam megtartani, csak a pincébe betenni, hogy ne fagyjon meg, amég találok neki helyet.) Mikor szóltam, hogy kiestek a fiókák a fészekből, ahelyett hogy visszatették volna (mert ők simán elérték volna egy székről) inkább odadobták a macskáknak. Mai napig ebből van a legnagyobb nézeteltérés, hogy én a saját otthonomban kutyát tartok ezért az egész család nem hajlandó átjönni hozzám. Anyum lassan egy éve nem jött emiatt. Na meg megy a fenyegetőzés, hogy tirhítsam el a kutyát, különben kirakatnak az albérletből (próbálták már, de a tulajjal meg volt beszélve) meg ha gyerekünk lesz ránkhívják a gyámügyet és elveszik tőlünk a gyereket, ha nem dobom ki a kutyát.

Egyszerűen semmiről nem tudok a családommal beszélgetni, mert nem érdekli őket, amit én mondok és fordítva. Monuk én legalább végighallgatom a mondandójukat, nem rázom le őket hogy "senkit nem érdekel". Ha van valami rendkívüli akkor arról tudunk beszélgetni (pl most lesz majd kisbaba a családban), de átlagos, személyes dolgokról nem.

Én nem igazán tudtam kompromisszumot kötni velük, mert ők semmire nem hajlanak. Szerintük én nem vagyok normális és nekem kéne alkalmazkodnom hozzájuk teljesen.

2018. márc. 11. 12:14
 13/17 anonim ***** válasza:
70%
Egy egoista ember nyűge, aki azt hiszi, hogy neki joga van csak azt az embert szerezni, aki intellektuálisan megfelel az elvárásainak. Még jó, hogy az anyád nem ilyen, mert akkor születésed után az első átüvöltött éjszaka után mehettél volna az árvaházba. Ők sem tehetnek arról, hogy az agyi kapacitásuk kisebb a tiédnél vagy csak fenenagy gőgödben nem is látod, hogy ők miben kiválóak.
2018. márc. 17. 12:39
 14/17 anonim ***** válasza:

54% Egyetértek.

Nem akartam kötekedni, de ezen "Egy átlagnál jóval intelligensebb ember vagy" felröhögtem. Kb. 13-14 éves fiatalok szintjén van a kérdező, csak azok - ahogy a válaszokból kiderül- tudják kezelni a mosógépet.

2018. márc. 17. 18:58
 15/17 A kérdező kommentje:

#13, nem vagyok egoista. Egy szóval nem mondtam, hogy nem szeretem a szüleimet. Nem tudom hol olvastad.

Csak észrevettem, hogy 18 évig azonos életmódunk volt, és voltak közös témáink, de mióta egyetemen vagyok azóta szinte alig van olyan téma/dolog, amit közösen meg tudnánk beszélni. Én tanulok meg készülök, ők dolgoznak, mikor meg hétvégente át tudnánk beszélni a hetet, akkor meg egyszerűen nem vevők rá, meg egy űltő helyükben elalszanak a fáradtságtól.

És igen, már érettségikor rájöttem, hogy nem vagyunk egy szellemi szinten. Szüleimnek megvan a "józan paraszti," csak nem volt lehetőségük egyetemre járni. Ezért is "hajtanak" engem. Szépíthetjük bárhogy, de ez van, engem főleg az elméleti dolgok kötnek le, meg jóval nagyobb szellemi kapacitásom van, mint a szüleimnek. Apám profi szinten hegeszt, meg bármikor kicseréli a főtengelyt az út mellett is. Én meg órákig képes vagyok beszélni Hunyadi téli hadjáratáról, vagy az ipari forradalomnak a társadalomra gyakorolt hatásáról. Ennyi.

Nagyanyám tanyán nőtt fel, vele csak a földművelésről lehet beszélni érdemben. De szeretem, mert ő a nagyanyám. Pedig érzelmi intelligenciája kevesebb van mint szellemi. Ezt apám mondta róla, aki meg rabszolgának volt tartva mellette, 5 éves kora óta dolgozott keményen, 10 évesen kézzel keverte a betont teknőben, meg járt a tsz-be. Mikor saját keresete lett, be kellett szállnia otthon a rezsibe. Na? De attól még ő is szereti az anyját, csak 20 percnél tovább nem képes vele ő sem beszélni semmiről. És van, amit 55 évesen sem bocsát meg neki. Szépíthetjük bárhogy, de ez van, nem egy szellemi szinten mozgunk. Ez tény. Csak bizony fáj szembesülni vele, hogy a szülők, akikre anno felnéztél, és idealizálva mindent tudóak voltak a szemedben, bizony most nem azok.

És igen, 13-14 évesen kellene ennek lezajlania. Nálam most jött el ennek az ideje. És? Eljött, észrevettem, rádöbbentem. És? Ettől nem vagyok egoista, csak agy újabb árnyalatát ismertem meg a szüleimnek.

#14:Mosógép meg? Nem mondtam, hogy nem tudom használni, csak a szennyest hozom haza. Anyám nem akar elengedni, nehezen fogadja el, hogy felnőttem. Úgy érzi ezzel is támogat, függetlenül attól, hogy nekem pl kényelmesebb lenne a koliban mosni. De hazahozom, mert neki ez fontos, hogy a gyerekére mosson, mert mondom, úgy érzi, hogy ezzel is segít.

És igen, ha úgy gondoljátok, hogy ez gáz,vagy szégyellni való, akkor szívesen hallgatom a Ti történetedet, biztosan a Ti életetekben nincs semmi bonyodalom, ugye?

2018. márc. 18. 10:23
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Olvastalak.Olvastam a válaszokat.Ne hidd, hogy az a jó válasz még ha szimpatikus is a számodra, hogy mindenképp anyukádék a ,,buta, besavanyodott" emberek.(Azt hiszem ezt nem írta senki:D ) Változol, változik a személyiséged.De még sok minden fog formálni téged.Ha hajtottak téged, hogy tanulj, vidd többre mint ők akkor nyilván nem buták és nyilván jobbat akartak neked mint ami nekik össze jött.Nekem kicsit össze szorult a szívem, mert úgy éreztem téged olvasva mintha kicsit lenéznéd őket, holott ők neveltek fel és tettek olyan ,,mássá" amilyen lettél.Becsüld meg őket ezért és szeresd őket.
2018. márc. 18. 17:22
 17/17 A kérdező kommentje:
Utolsó: köszönöm, jól esett. Írtam privátot. ;)
2018. márc. 18. 21:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!