Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Kiengednéd a 15 éves gyereked...

Kiengednéd a 15 éves gyereked Amerikába ösztöndíjjal egy évre?

Figyelt kérdés
Mostmár rengeteg ösztöndíj legetőség van ahol a fiatal tehetségeket és a jó tanuló diákokat jutalmazzák.Rengeteg 15-18 Éves nyer ilyen Erasmus meg hasonló ösztöndíjakat.Te kiengednéd mondjuk New Yorkba a 15 éves gyerekedet azzal a feltétellel hogy egy évig nem látod cserébe ő 1000 élménnyet szerez, új emberekkel és kultúrával találkozik?Sajnos pl Amerikába nem tudna a szülő kimenni mert zöldkártya kell amit vagy megadnak vagy nem.
2018. jan. 14. 11:28
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
4%

Ha tudnám, hogy normális, TALÁN.

De inkább nem, 18 éves kora után azt csinál, amit akar, nem tilthatom meg, de ha bármi baja lesz a kinnlét alatt, amire ÉN adtam engedélyt, akkor hogy számolok el a lelkiismeretemmel?

2018. jan. 14. 13:05
 22/33 anonim ***** válasza:
88%

#20, tökéletesen egyet értek veled. ennyi begyöpösödött helikopter szülőt. emiatt a túlféltés miatt nem lesznek a gyerekek önállóak,magabiztosak és talpraesettek. egy ismerősöm kint élt több évig, ott született a kisfia. hazajöttek pár évre, de az a gyerek annyira nem volt "magyar" hogy öröm volt ránézni. cserfes, de nem az a tolakodóan idegesítő kis pondró. egészen más volt a világnézete. ausztráliai rokonainknál ugyan ez. a fiú eszméletlenül bevállalós és bátor. simán elment a soha nem látott szüleimmel várost nézni, egy pillanatra se merült fel benne, hogy nem lesz ott apu, anyu, nem tudom majd mit kell tennem.

szóval menjen csak ki az a gyerek külföldre, szerezzen egy kis kultúrát, hátha megváltoztatja a körülötte élő rokonokat, ismerősöket is. felnőtt korában se hátrány, ha azt látják az önéletrajzában/mot. levélben, hogy bevállalt fiatalon egy év Amerikát.

2018. jan. 14. 13:09
 23/33 anonim ***** válasza:
93%

Én simán engedném.

Persze előtte tájékozódnék hova megy, mit fog csinálni. Én sajnos egy lusta, tehetségtelen farok vagyok, de a világ legjobb dolga megismerni egy külföldi országot, Erasmus pedig a legjobb lehetőség.

Időnként lehet én is kiugranék, legalább lenne valaki, aki "ismerősként" körbe tud vezetni, tanácsot tud adni, mi merre hogyan működik.

Már csak azért sem mondanék nemet, mert utána engem terhelne a felelősség, hogy elvettem nagy lehetőségeket a saját gyerekemtől. És tudom milyen az, amikor otthon ülős vagyok, és kimaradok élményekből.

Plusz a további életére is jó hatással van, ha tájékozódik a "nagyvilágban".

2018. jan. 14. 13:09
 24/33 anonim ***** válasza:
94%
12-es vagyok, az én barátnőm is fogadócsaládban lakott egy évig, ahol úgy kezelték, mint bármelyik másik családtagot. Ott is megválogatják a fogadócsaládokat, nyilván nem mindenkinek engedik, hogy befogadjon egy idegen gyereket egy évre. Ezenkívül a gyerekkel folyamatos kapcsolatot tartanak az iskolában a közvetítő szervezet dolgozói, vagyis van hová fordulnia probléma esetén. A barátnőm számára rengeteg előnnyel járt az az egy év, megismert egy másik kultúrát, szélesedett a látóköre, szerzett rengeteg új élményt, új kapcsolatokat, kiválóan megtanult angolul. Néhány évvel később, már egyetemistaként több nyarat végigdolgozott Amerikában és volt példa rá, hogy meglátogatta a volt fogadócsaládját, sőt, arra is, hogy ők látogattak el hozzá Magyarországra. Most, közel 20 évvel később is tartják a kapcsolatot. Szóval igen, ha megbízható gyerekről van szó, akkor csak előnyére válik, ha a szülő túl tud lépni a személyes aggodalmán és nem fosztja meg a gyereket egy ilyen lehetőségtől.
2018. jan. 14. 13:13
 25/33 anonim ***** válasza:
87%
Igen. Gondolom, ez ilyen ösztöndíj program során minden szervezett keretek között történik, tehát nem olyan, hogy csak úgy elindul az ismeretlenbe a nagy semmire.
2018. jan. 14. 13:19
 26/33 anonim ***** válasza:
11%

Szerintem erre nincs helyes vagy helytelen valasz.

15 eves az nagyon fiatal meg, ott igenis hadd dontse el a szulo, hogy mit tart helyesnek. Amugy ez nagyon egyenfuggo. Van aki rendkivul talpraesett es ertelmes, el lehet engedni, es a szulo is laza, nem fog minden ejjel almatlanul forgolodni...

Vannak viszont felelotlen eretlen tinedzserek, akiket nem lehet csak igy kiengedni mert garantalt a baj. Es vannak kimondottan aggodos szulok, akiknek egy nyugodt ejszakajuk nem lenne...

Mint mondtam ez egyenfuggo, hadd dontse el mindenki maga. A gyerek pedig nagyon fiatal meg elotte az elet. Ha veletlenul a szulei nem engednek, akkor biztos vagyok benne, hogy lesz meg alkalma ra maskor is.

2018. jan. 14. 13:23
 27/33 anonim ***** válasza:
87%
Biztos lenne felügyelet alatt meg az ilyeneket alapból komolyan kezelik, tehát nem úgy dobják őt ki oda hogy mindent oldjon meg magának. Én persze azért megismerném személyesen is azt aki ott felügyeli, mert biztosan van ilyen. A gyereknek meg nem csak élmény, hanem tanulás terén is fontos, meg még kitudja mit ad meg neki az élet. Ha letelik az egy év hazajön, de lehet úgy engedik haza hogy amint felnőtt lesz, elvégzi az iskoláit már meglesz ott neki a helye. Mivel elég problémás a helyzet idehaza, és nekem alapból érdeke hogy a gyerekemnek jó legyen simán kiengedném. Persze félteném, meg idegeskednék miatta de mégis azért ez lehetőség a számára.
2018. jan. 14. 13:24
 28/33 anonim ***** válasza:
94%
Sokan irjàk, hogy felelőtlen, éretlen tinik, biztos nem engednék ki stb. Akkor elárulom nektek, hogy egy ilyen ösztöndíjra nem jelentkezhet akárki, és nem engednek ki az iskolák sem a szélrózsa minden irányába éretlen, önállótlan kis tiniket a buli kedvéért. Akik ilyen ösztöndíjat nyernek, maximàlisan megbízható, jó tanuló, önálló diákok. Az iskola vagy a pályàzat kiírója sem kockáztatná meg, hogy olyan valakit küld ki aki tanulás helyett bulizni akar csak, és 1 év után züllötten hazatér, vagy kint bajba keveredik stb. A befogadó családok nagyon le vannak informálva, nem randnom családokhoz dobják be a gyereket. Folyamatos a kapcsolattartás stb. Tehát ha a 15-16 èves gyermekem hazajönne, hogy nagyon jó eselye van kimenni, ráadásul teljesen ingyen, baromi büszke lennék rá, természetesen félteném mint minden szülő a gyermekét, de nem venném el tőle a lehetőséget, hogy meg sem próbálhatja, vagy hogy rajtam múljon a sikere, esetleg a későbbi megalapozott jövöje egy ilyen út után.
2018. jan. 14. 13:59
 29/33 anonim ***** válasza:
100%

Persze, menjen. Nekem relatíve kevés lehetőségem volt utazni, mert szegény családban nőttem fel, de ha adódik egy ilyen lehetőség azzal élni kell. Legalább eggyel több olyan magyar fiatal lenne, aki tisztességesen tud angolul és messzebbre lát Budapestnél meg a szomszéd falunál.

Egy 15 éves már nem csecsemő, hogy ne tudjon túlélni egy évig magyar szó meg a mama főztje nélkül, semmi baja nem lesz. Ezerszer inkább ez, mint a 25 évesen még anyuval lakó, maguknak egy rántottát elkészíteni is képtelen emberek, akik csak élősködnek otthon, de ennek anyu még örül is, mert nevelgetheti a 25 éves csecsemőjét. Ha rám hallgatsz, irány Amerika, jó lesz az. Bár én személy szerint nem szeretem New Yorkot :D

2018. jan. 14. 14:03
 30/33 anonim ***** válasza:
100%

Igen. Ilyen lehetőséget nem szabad kihagynia.

Skypone tudjátok a kapcsolatot tartani.

2018. jan. 14. 14:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!