Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit lehet tenni ha a családom...

Mit lehet tenni ha a családom mindig bánt?

Figyelt kérdés
Nem tudom hogy más családban is így van-e, de engem mindig leszólnak valamiért, nem túl szép hangnemben. 21 éves vagyok, de még nincs lehetőségem elköltözni. Anyám és apám szinte mindennap összevesznek egymással, arra is volt példa, hogy tárgyak törtek. Ebben élek azóta hogy megszülettem. Ha nem tettem igazságot kettőjük között, akkor én voltam a szemét, mert nem állok valamelyik oldalára. Arra is volt már példa, hogy apám megütött, mert megkértem, hogy ne bömböltesse a tvt. Nem egyszer fordult már elő. Az az igazság hogy lehet egyeseknek ez hülyeségnek hangozhat, de amikor apám felém közelít, és felemeli még ha nem is ütő szándékkal, már védem is a fejem a kezemmel. Meg ha meg ölel, akkor is még inkább szorítja a testemet. Kifiguráz, ha valamit nem jól csinálok, és különböző becenevekkel illet. Ha anyámmal megyek valahova, megjegyzi hogy hogy nézek ki már, miért lépek olyan nagyokat. Ha csinálok valamit az biztos nem fog neki tetszeni. Még soha nem kaptam dicséretet egyiküktől sem. Anyám van olyan megkér valamire, hogy keressem meg, akkor azt mondja csipkedjem magam, ha nem találom azt a valamit, akkor én egy szemét vagyok. Anyám szerint csak a családomban bízhatok, és szerintem engem a családomon kívül senki sem szeret. Apám már kiskoromtól kezdve azzal fenyegetőzött, hogy itt hagy engem anyámmal, és éhen halok. Veszekedés alatt már engem is fenyegettek azzal, hogy elmegyógyintézetbe záratnak. Anyám szerint soha nem lesz párkapcsolatom. Akármit mondok neki, mindenen kiakadnak veszekednek. Így már azt is elérték, hogy már mondani is félek nekik akármit. Ha valahova megyek, itthon, szinte mindig szorongok.
2017. dec. 8. 14:25
 1/10 anonim válasza:
A szüleid közötti vitát mi szokta kiváltani?
2017. dec. 8. 14:31
 2/10 A kérdező kommentje:
Nem miattam szoktak vitázni. Megcsalásról, ilyenekről. Ebbe nem szeretnék jobban belefolyni. Miért ha miattam lenne akkor megérdemlem a bántást?
2017. dec. 8. 14:40
 3/10 anonim válasza:
Vannak barátaid, akikre számíthatsz? Testvér, rokon bárki. Elég nehéz lehet az életed a szüleiddel, mindennap gyomorgörccsel élni nem túl jó dolog.
2017. dec. 8. 15:07
 4/10 A kérdező kommentje:
Nincsen senki. Már barátaim sincsenek.
2017. dec. 8. 15:09
 5/10 anonim ***** válasza:

ha ok nélkül bántanak téged, akkor ők sincsennek tisztában semmivel! szóval csak magukat minősítik, próbáld ugy csinálni, hogy nem hallod meg hogy bántanak.

tudom hogy nehéz, mert engem is gúnyulnak, kötekednek velem, próbáltam vissza szólni akkor sem lett jobb, inkább csendben maradok.

igaz ez se jó hosszútávon, mert csak felgyülemlik és rossz lesz

ha később lesz rá lehetőséged, költözz el!!! :)

24 N

2017. dec. 8. 15:10
 6/10 anonim válasza:
Lehet a válás segítene rajtuk.
2017. dec. 8. 15:14
 7/10 anonim ***** válasza:
82%
21 éves vagy. Törekedj arra, hogy minél előbb a saját lábadra állj, és költözz el tőlük.
2017. dec. 8. 16:04
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Olvasgass a témában. Pl. Mérgező szülők. Próbáld összeszedni magad lelkileg, ha kell kérj segítséget pszichológustól. Majd amint csak lehet költözz jó messzire. Szerezz barátokat és alakíts ki kapcsolatot.
2017. dec. 8. 16:22
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
A leírtak alapjan, erre csak a mielőbbi költözés jelenthet megoldást.
2017. dec. 8. 20:42
 10/10 Fejér György ***** válasza:

Nálunk összeült (fél)családi kupaktanács, megvitattuk, mit lehetne tenni. A fiammal mindketten egyetértettünk...

Peti fiam (16 éves) csodál Téged, hogy ezt mind kibírtad. Az a véleményünk, hogy ha sikerülne valamikor elköltöznöd, a szüleid valószínűleg olymódon rendezik majd a kapcsolatukat, hogy elválnak, és így külön-külön könnyebb lesz kapcsolatot tartanod velük.

Bennem is tiszteletet ébreszt amit írtál, mert -fiatal fejjel- már rég összeomlottam volna, vagy ilyesmi.

Csúnyán hangzik, de szerintünk az a realitás, hogy a szüleid együttérzésére egyenlőre nem igazán lehet számítani: a kettejük közötti megcsalásokból eredő viták és őrlődések miatt erre most nem képesek. A "viszonylag normális" családi élet felborulását ez a -mindenkit megnyomorító- konfliktus okozza! Jó lenne, ha a saját- vagy a Te érdekedben is elhatároznák, hogy rendbe teszik az egymással kapcsolatos viszonyukat: vagy abbahagyja (abbahagyják) a megcsalásosdit, és azon lesznek, hogy támaszai legyenek egymással, vagy elválnak. Persze, ez nem a Te döntésed, nem a Te felelősséged.

Szerintünk érdemes rövid-, és hosszútávú célokat is kitűznöd.

Rövid távon célszerűnek látszik:

1) A Családsegítőhöz fordulni, hogy mit lehet tenni a szüleid szempontjából, és mit a sajátodéból?

2) Barátot szerezni, olyat, aki elfogadja a nehéz helyzetedet, és azt, hogy Neked ez most központi probléma, és rendszeresen tudsz vele beszélgetni erről.

3) Elgondolkodni azon, vajon tényleg elérhetetlen-e az a cél, hogy valamikor albérletbe költözöl.

Hosszú távon:

4) Hogyan tudod megkeresni a saját eltartásodhoz valót?

5) Hogyan tudod segíteni a szüleidet abban, hogy végre belássák: a mostani kapcsolatuk előbb-utóbb mindenkit felőröl?

6) Van-e esély arra, hogy valahogy segítesz nekik a gondolkodásban, (a döntés felelősségét nem vállald fel)?

7) Van-e esély arra, hogy valamilyen elfogadható viszonyt ápolj velük hosszútávon, ami nem romboló?

Ha jónak látod, írj nekünk privát üzenetet, mindenképpen válaszolunk.

2017. dec. 9. 12:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!