Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért nem tudja édesanyám...

Miért nem tudja édesanyám felfogni, hogy nem szeretnék egyetemre menni?

Figyelt kérdés

Végzős gimnazista fiú vagyok.

(Elöljáróban annyit, hogy eléggé problémás agyam van. Bár nincs hivatalos diagnózisom, de évek során eléggé leesett, hogy van valamiféle személyiségzavarom vagy egyéb mentális problémám (nem, nem csak a kamaszkor a bajom, mielőtt valaki erre fogná). Éppen emiatt eléggé nehéz egyáltalán életben maradnom is és minimálisan is tenni a jólétemért. Egyszerűen nem érdekel semmi évek óta, csak szeretnék végre meghalni.

Ez igazából nem kapcsolódik szorosan a témához, de megkönnyíti a nézőpontom megértését.)

Édesanyám egy tipikus régimódi szülő, aki a diploma nélkülieket csak és kizárólag hajléktalanokként, csóró nyomorgókként tudja elképzelni (megjegyzem, neki is csak szakmája + érettségije van).

Őszintén szólva engem k-.vára hidegen hagy a pénz és igazából egy bizonyos kereten belül az is, hogy milyen munkát végzek (rengetegszer dolgoztam már kőműves mellett segédmunkásként, közmunkásként a cigányasszonyokkal, kertészként múzeumban... stb és igazából egyikkel sem volt semmi bajom). Ebből kiindulva számomra tényleg teljesen k.-vára mindegy, hogy mit dolgozok, csak kapjak érte egy minimális fizetést és ne várjanak el embertelen dolgokat.

Ahhoz, hogy egyetemre mehessek kell legalább egy emelt szintű érettségi és sok-sok tanulás minden lényegesebb tantárgyból. Én pedig egyszerűen nem vagyok hajlandó erre. Nem, mert már rohadtul unom és elegem van a matekból, a magyarból, meg igazából mindenből, magát az iskolámat is gyűlölöm. Viszont, ha nem tanulom halálra magam és hozok egy közepes érettségit, akkor is simán-lazán eltudok menni OKJ-s képzésre. Ki is néztem már egyet, utána is érdeklődtem, van rá lehetőség a közelben, ingyen, nappali tagozaton. Ápolónak szeretnék tanulni.

Ápolókat belföldön egyre inkább keresnek, de néhány év itthoni meló után akár külföldre is mehetnék.

Tehát egyszerűen nem értem, hogy miért kellene egyetemre mennem, főleg úgy, hogy nincs is egy konkrét álomszakmám, amit csak egyetemen tanulhatnék..

Miért? Egyre inkább azt érzem, hogy csak azért, hogy anyám elmondhassa magáról, hogy mind a három gyereke egyetemen végzett.

Jogos kérdés, hogy, ha tudtam, hogy nem akarok egyetemre menni, akkor miért mentem gimibe?

Erre megint egyszerű a válasz, azért mert a testvéreim is ebbe a gimibe jártak (ők később egy egyetemre is mentek), és igazából mivel náluk bevált, anyám azt remélte, hogy nálam is befog. Én szakközépbe mentem volna, de anyám erősködött. Én ezt soha nem kértem rajta számon, viszont most ahelyett, hogy támogatná a terveimet, azzal jön, hogy majd emlékezzek 5 év múlva, hogy miért nem mentem egyetemre, nehogy majd őt hibáztassam.

2017. nov. 13. 17:18
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
74%
Felnőtt férfiként majd nem fogsz azzal foglalkozni, hogy mások mit gondolnak (még ha a szüleid is). Most csak tanulj, hogy minél jobban érettségizz, aztán a többit majd meglátod.
2017. nov. 13. 17:25
 2/12 anonim ***** válasza:
46%

Hát nekünk még k.-vára mindegyebb, hogy te nem akarsz tanulni.

Jobb lett volna egy szakközép, de az most már mindegy. Tanuld azt az OK-t, amit szeretnél, anyukádnak meg mondd el, hogy nem akarsz erőn felül teljesíteni, ez meg érdekel.

2017. nov. 13. 17:28
 3/12 anonim ***** válasza:
28%
Talán mert anyukád kicsit bölcsebb mint te vagy. Egyetem helyett mit tervezel? Gondolom már megvan a munkahely ahova menni akarsz helyette. Ha igen, anyukád majd csak megnyugszik hogy nem céltalanul tengsz-lengsz, megvan merre akarsz tartani. A közmunka, meg a segédmunka nem igazán életcél, normálisan megélni nem fogsz belőle. Szóval ne más kontójára hagyjon hidegen a pénz, ugyanis anyád nem köteles élete végéig eltartani téged. (a közmunkás fizetés még a rezsire sem elég, tudom, benne voltam jó ideig.) Ja: Az OKJ-s ápolói szart sem ér, tudom, én letettem. Elhelyezkedni nem lehet vele.
2017. nov. 13. 17:29
 4/12 anonim ***** válasza:
90%

Nem egészen érthetö a problémád.

Nem akarsz egyetemre menni, hanem ápolónak tanulni - akkor nem adod be az egyetemre a jelentkezésedet, hanem a OKJ-re.

Anyád nem hurcolhat el az egyetemre és nem tilthatja meg az ápolói képzést sem.

2017. nov. 13. 17:29
 5/12 anonim ***** válasza:
48%
Édesanyád felfogta, hogy nem szeretnél egyetemre menni. Ugyanúgy fogta fel, mint mikor 5 évesen nem szerettél volna óvodába menni. Attól még mentél és kész. Nem az a baj, hogy anyád értetlen lenne (nem az), hanem az, hogy te az ő jóváhagyását várod.
2017. nov. 13. 17:31
 6/12 A kérdező kommentje:

Terveim szerint nyáron, érettségi után keresek valami éjszakai munkát, akár gyárban vagy ilyesmi, és ősszel már szeretnék elköltözni itthonról, szóval emiatt nem kell aggódnotok.

Legelső gondolatom az volt, hogy katonának megyek és akkor fizetés mellett "szállás" is adva van, viszont azt az ötletet elvetettem.

2017. nov. 13. 17:33
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
katonának.. jó hogy elvetetted, mert nem wellness szálló az, néha szarrá kövik egymást. Elég fontos, hogy olyat tanulj, ami ÉRDEKEL! Lehet valaki jó asztalos, mert szereti, és lehet rossz, valami felsőfokú végzettséggel, mert utálja - ezt beszéd meg anyukáddal.
2017. nov. 13. 17:38
 8/12 anonim ***** válasza:
81%
Undorító milyen ostoba, sztereópiákban élő emberek vannak. Mintha szakközépből nem lehetne egyetemet végezni és hülyék járnának oda. Pl. életem egyik legjobb orvosa (summa cum laude) is szakközépből ment orvosira.
2017. nov. 13. 17:42
 9/12 anonim ***** válasza:
83%
3- Csak úgy megsúgom, hogy manapság a diplomák többségével sem fogsz valami eszméletlenül jól fizető munkát kapni. Nyilván mérnök, orvos, IT és egyéb hasonló felsőfokú végzettségek kivételt képeznek, de az emberek többsége nem egészen ilyennel rendelkezik.
2017. nov. 13. 17:44
 10/12 anonim ***** válasza:
64%

Biztosan jót akar anyukád, nem nem biztos, hogy jól teszi.

Ha az ápolás érdekel, akkor tanuld azt, két év után gyakorló ápolóként el tudsz helyezkedni, még egy ráépülő évvel, szakápolóként pedig csak a hülye nem talál munkát (a harmadik válaszolóra ne hallgass, szinte tutira veszem, hogy csak dumál). De ez egy kemény, embert próbáló szakma, amit hivatásból kell űzni.

2017. nov. 13. 18:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!