Te mit gondolsz arról, ha egy fiú az apja keresztnevét örökli?
Én nem adnám a fiamra az apja keresztnevét. Régen, amikor egy házasság egy életre szólt, a férj tartotta el a feleséget, és legalább fél tucat gyermek született a családban, egy gyerek tiszteletből kaphatta az apja nevét. Akkor egy szép hagyománynak számított.
Most azonban rengeteg a vadházasság, a válás, az asszonyát és a gyermekét elhagyó férfi. De ha nem történik olyan, akkor is megutálhatja valaki annyira azt a férfit, akitől gyereket vállal, hogy a nevet is meggyűlölheti, s még akkor is kénytelen a gyermekét azon a néven szólítani. Továbbmegyek: a gyermekben is kialakulhat olyan, hogy annyira nem bírja az apját, hogy még a családnevét is lecserélné. Amúgy is, ha ugyanaz a neve apának és fiának, ha ugyanúgy szólítja az anyuka, rohan mindkettő. De ha van megkülönböztetés, a gyerek miért legyen Pistike, Lacika, Lajoska vagy Ádámka amíg élnek a szülők?
Nem tetszik, eleve nem praktikus, sokkal könnyebb megkülönböztetni az embereket, ha más a nevük. Különben játszani kell, hogy Tibi, Tibike, Tibi bá, öreg Tibi... Teljes névvel még rosszabb, mert lehet ifjabb és idősebb Tóth Tibor, de van, ahol a nagyapa, apa, fiú, esetleg még egy generáció ugyanazzal a teljes névvel bír... Na ne, az én szűk családomban ilyen nem lesz.
De az egyediség is elvész. Én szeretem, hogy az ismerőseim közül csak nekem az a nevem, ami...
Nekem nem tetszik, de párommal még meccselünk ezen... oké, hogy hagyomány meg megvan a szépsége, de nekem is herótom van ettől, hogy az ilyen családokban 60évesen is KisPistikének hívják a kölköt, mert a Pisti a dédpapi, a Pistike a nagypapi, a KisPisti meg apu. Meg picit egósnak is tartom.
(pluszban pároméknál nincs is óriási hagyománya, csak 2 generációra vezethető vissza... és párom nem is szereti a saját nevét :D... pedig nekem a név tetszik, csak az nem, hogy majd KisPistike lesz :D).
En is apam nevet kaptam de csak a gond van ezzel mert a leveleimet felbontogatta, ugyanis nem tudta melyik az ove.
En biztos nem adom az en keresztnevem a gyerekemnek mar csak azert se mert kulfondon elek es nem tudjak az emberek hogy kell helyesen kiejteni es nem akarom hogy a gyerekemnek minden egyes alkalommal kiejtes lecket kelljen adnia.
Az en nagybattyam es a felesegem nagybatyja is az apja nevet kapta de a felesegem csaladjaban ezt ugy oldottak meg hogy ne keverjek oket ossze hogy a masodik neven szolitjak(ami amugy itt egyaltalan nem szokas)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!