A felnőtt gyermek ilyen esetekben is köteles gondoskodni idős szüleiről?
Az eladás oka, hogy vidékről Pest közelébe költözzenek, arrafelé akartak házat venni, de a pénz kevés volt ahhoz, hogy Pest közvetlen közelében élhető ingatlant kapjanak, messzebbről pedig macerás lett volna bejárni dolgozni. Így inkább albérletben laktak, a régi házért kapott pénz pedig szép lassan elfogyott, nem betegségre, nem nélkülözhetetlen dolgokra, csak úgy erre-arra, utazgatásokra.
Nem kell a gyermeknek egyetlen forint sem, nem is kellett soha, csak ő a szüleivel ellentétben minden forintnak megnézte a helyét, kemény munkával egy kisebb lakást is tudott venni hitelre (épp akkortájt, amikor a szülők is eladták a házat, mégsem lett 1 fillér sem felajánlva segítségbe, hogy több legyen az önerő) és most egy hatalmas keserűség van benne, hogy nagy gyermekeivel kell egy szobába költöznie, (neki és a feleségének, tehát 4 embernek) ahhoz, hogy a szülei ne a híd alá menjenek aludni.
Ja, persze. Pótoltak volna az önerődbe, akkor még hamarabb elfogyott volna a pénzük és csak korábban jöttél volna ide sírni.
De megnyugodhatsz, nem fognak törvényileg kötelezni, mert a saját vagy gyermekeid kárára nem ítélnek meg tartást.
De nem lennének csak azért érdemtelenek rá, mert nem rád szórták el a házuk árát.
Erkölcsileg pedig: nekem nem férne bele, hogy magára hagyjam a szüleimet. Akkor sem, ha összébb kell húznunk magunkat miatta.
7-es, engem hiába sértegetsz, mert ez nem az én családom sztorija. Viszont ismerem az ügy minden érintettjét, igaz a helyzetet csak a fiatalok szemszögéből hallottam, ha a szülők is elmesélnék, lehet, hogy kissé másképp hangzana.
Ha kapok válaszokat ítélkezés nélkül, ezt nem is tartottam volna fontosnak közölni. De erre a hangnemre itt semmi szükség.
Miért ilyen kevés a nyugdíjuk?
Ennek nem lehet utánajárni?
Ez talán nem is nyugdíj, csak valami szociális ellátás.
Még nincsenek 65 évesek? Akkor mért nem tudnak dolgozni?
Vissza lehet menni falura, olyan elöregedő falukba talán kapnak egy szobát házimunkáért cserébe.
Szerintem ezt a nyugdíj dolgot kellene először intézni.
Nagyon sajnálom a gyereküket és szégyellje magát az ilyen szülő, aki ilyen helyzetbe képes hozni a gyerekét.
Senki sem felelős egy másik felnőtt ember döntéseiért. Akkor sem, ha azok a szüleink. Vannak hajléktalanszállók is, nappali melegedők, oda is mehetnek, nem kell a híd alatt lenniük.
Törvényileg nem kötelezhető egy olyan ember szülőtartásra, sem arra, hogy magához vegye a szüleit, akinek a saját családjára is alig jut. Az más lenne, ha jómódú lenne a felnőtt gyerek.
Erkölcsileg kb. annyit illik segíteni, hogy zuhanyzási, mosási lehetőséget biztosítani lehet a szülőknek. Van erre lehetőség ugyan a hajléktalanszállókon, de azért egy kis extra segítséget lehet biztosítani ilyen téren.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!