Menjek az "örökségemért"?
Sztori röviden: anyám félrement már házasságban, én családba születtem, úgy nőttem fel, h 17 éves koromig titkolta előlem az igazat. Véletlen derült ki. Apasági igazolja, h anyám férjéhez semmi közöm, azt viszont sajnos igazolni még nem tudom, hogy vér szerinti családtag vagyok a másik családban, egyedül anyám biztos benne. Végülis ő volt ott.
Mostohaapám 13 éves koromtól molesztált, illetve az ő apja is. 17 évesen elköltöztem, nevemet megváltoztattam 20 éves koromban, mert nem bírtam viselni az ő családnevüket. Anyámét vettem fel.
Anyám szerint - mivel már ismerem a szitut, hozzuk ki a legtöbbet a dologból - mennem kéne az igazi apámhoz sorbaállni amikor osztják majd a vagyont. Egy idősebb pasasról van szó, hozzátenném 4 féltestvérem van, mind 15-20 évvel idősebbek nálam. Sajnos személyesen is ismerem kettejüket, bár ők nem tudják, ki vagyok.
Mégis mennyire van rendjén az, ha egy olyan lány menne tartania a markát abba a családba, akihez bár - az állítólagos vér szerinti kapocson kívül - nem köti semmi, de jog szerint örökölhet? A családban, amiben felnőttem, csak a szart kaptam az "apámtól". Ld. fentebb. Az anyai oldalam sem volt egyszerű, de ez nem ide tartozik. Az örökségről csak annyi, hogy bár persze nem látok bele a papírokba, de lenne értelme anyagilag. Vagy hagyjam őket csendben, békében élni? Majd az élet kárpótol engem valamikor?
Fogok én is örökölni nyilván egy ingatlant és pár személyi hitelt ahogy elnézem a mostohaapámtól, hisz papíron értelemszerűen ő az apám.
Üdv.
N 28
Azon nem kell aggódni, hogy megdolgozom-e a pénzemért. Köszöni szépen, jól megvan. Téves feltételezés, h erre az örökségre "várok".
Te talán mindennel rendben vagy az életedben? Tisztában vagy mindennel, mikor mit helyes cselekedni, amikor csupa fos történik veled? A kérdést azért írtam ki, mert nem voltam még ilyen helyzetben, de feltételezem, Te sem...
Olvasd már el, én miket "kaptam". Gondolj már bele, ember.
Ha "papíron" vagy a gyermeke, az azt jelenti, hogy elfogadott, így örökölhetsz a nevelőapádtól. De két apától nem biztos, hogy lehet örökölni.
Bónusz: A nevelőapád méltatlansági alapon simán kitagadhat az örökségből, hiszen megtagadtad a nevét, meg mit tudom én. Persze értem én, hogy miért, és együtt érzek veled.
Szerintem a másik családhoz nem sok közöd van, erkölcsi alapon. Ott is lesz pereskedés, hol voltál akkor, amikor beteg volt? Miért csak a halálakor bukkansz fel? Hogyan értesítene a közjegyző a hagyatéki tárgyalásról?
Azért, mert valahol szart kaptál, nem kéne másoknak is szart adni.
Jogi részről szerintem beszélj egy ügyvéddel, jogi tanácsadóval, ha komolyan gondolod. Ügyvéd nyilván perre buzdítana, mert ő akkor is kap pénzt, ha te veszítesz, és meggyőzően tud beszélni, de lehet,hogy kifogsz egy becsületest.
Viszont el tudod képzelni, hogy micsoda marakodás lesz a közjegyzőnél a hagyatéki tárgyaláson. Ha belevágsz, oda is ügyvéddel kell menni.
KJ határozat bíróságival egyenértékű, fellebbezési idő nem sok, akkor lehet még jelentkezni,mint kihagyott örökös, ha addig nem.
De gyomor kell hozzá. Gondold át!
De az, hogy a "papírapukád" nem a vér szerinti apukád, és az anyukád azt állítja,hogy akkor az a másik, az még nem bizonyíték erejű. Esetleg ha lenne hivatalos dns vizsgálat, ami az egyezőséget megállapítja, az más. Hamvasztás után ez elég necces, exhumálni ezért szintén durva... Szóval ha lépsz, akkor még az életében. És ha nincs egyezőség, akkor meg kegyeletsértés, de szerintem amúgy is. Abban se vagyok biztos, hogy egyezőség esetén lenne bármi jogosultságod.
De vajon mekkora vagyonkáról lehet szó? Özvegyi jog alapján a feleség haláláig élhet a házban, a vagyon az összes gyerek esetén az apa - vagyis tulajdonuk 50%-ának (mert a feleségé a másik 50% általában a tulaj) oszlik el a gyerekek között. Biztos, hogy megéri a perpatvart? És ha van végrendelet, akkor az kb überel mindent,egy minimális köteles rész maradhat, de a perköltség és a stressz miatt nem éri meg sztem megtámadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!