Mennyire normális, ha a szülő a gyermek lelkiismeretére játszik?
Utálok anyu előtt takarítani. Főleg azért, mert bármit csinálok, ő kezdi, hogy "itt hagytam ki egy foltot", "ott hagytam ki egy foltot".
Ezért mikor kiossza a munkát, akkor megvárom míg elmegy a munkába, s utána csinálom meg (csak szokásosak: porszívózás, sepregetés, felmosás, virágok öntözése, teregetés stb.).
Szívesen segítek neki, de utálom ha játszmázik.
De sokszor nem elég neki az, ha fél-egy óra múlva csináljuk meg. És ilyenkor kezdi a "mindent megteszek neked", megy "reggel 6 óra óta takarítok, főzök..." stb dumákat. Ez mennyire fair?
És ezt kis dolgoknál is felhozza, pl. ha nem ízlik az egyik főztje.
Más kérdés: egy szülőnek meddig a szintig van joga megzsarolni a gyermekét?
Jogilag nem nagyon van szabályozva a lelkiterror, szóval határ a csillagos ég! De egyik-másik itteni kérdéshez képest a te eseted kb a pince csak 😃
Nagyon jól átlátod a szitut! Jó, hogy tudod mi az a játszma! Olvastál róla?
Viszont ennek a megoldása már nehéz feladat. Asszertív kommunikáció talán?
Meg valahogy őt is rá kéne venni, ne hátbatámadós agresszív módszereket használjon, mert így csak rombolja a kapcsolatotokat. Te is írod, hogy szívesen csinálod, szóval tanuljon meg nyíltan kérni! Vagy tanuld meg lefordítani a játszmáit kérésre!
Huhh, nehéz, mert a játszmák megoldásához nem értek. Én a menekülős/ignorálós típus vagyok, bevallom 😃
Valószínű a házimunka teljesen az ő felelőssége lett, így folyamatosan szabályoz (és szekíroz), mint egy főnök a beosztottját. Neki kéne felismernie, hogy ezzel csak maga alatt vágja a fát, mert nem ösztönözni fog, hanem elrettenteni. Valahogy úgy kellene tekintenie neki is és neked is a házimunkára, hogy közös feladat. Közösen használjátok a lakhelyet, közösen is tartsátok karban. De akkor azt neki is tudomásul kell vennie, hogy az eredmény is olyan lesz, hogy mindenkinek a munkastílusa meglátszik rajta. Tehát amíg meg van csinálva viszonylag normálisan egy munka, akkor nem szőrszálhasogatni kellene. Ő már hatékonyabb, mert régebbóta csinálja, de türelmesnek kéne lennie. Ha ott maradt egy folt, hát na bumm. Legközelebb nem marad ott, mert te is rá fogsz jönni, hogy leszel hatékonyabb. Meg olyanokra gondolok, hogy anyukád mondjuk keresztbe teríti ki a ruhákat száradni, te meg mondjuk hosszában. Ha megszárad, akkor ezen nem érdemes fennakadni.
Itt mindkettőtöknek türelemre van szüksége, de szerintem megéri, mert egyikőtök sem lesz sem megzsarolt, sem túlterhelt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!