Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ha a szülőm, akivel nem...

Ha a szülőm, akivel nem tartom a kapcsolatot, éhen hal vagy megfagy télen a fűtetlen lakásban, akkor azért én felelősségre vonható vagyok?

Figyelt kérdés
Pusztán elméleti kérdés. Nem idős szülő, hanem 40-50 év körüli, aki még tudna dolgozni, csak nem akar.
2017. júl. 1. 12:16
1 2
 1/20 A kérdező kommentje:
Úgy értve, hogy törvény előtt.
2017. júl. 1. 12:17
 2/20 Költőnő? ***** válasza:
9%
Jövedelme van? Mert van ez a kötelező szülőtartás csoda (agyrém egyébként) és sztem emiatt igen.
2017. júl. 1. 12:23
 3/20 A kérdező kommentje:
nincs, semmit nem csinál, csak alszik, cigit kéreget az utcán, apám heti egyszer szánalomból visz neki kaját tojást meg kenyeret, de én azt sem vinnék...
2017. júl. 1. 12:27
 4/20 anonim ***** válasza:
95%

Az én apámmal pl fogalmam sincs, hogy mi van már vagy 15 éve. Lehet hajléktalanként él, de az is lehet, hogy már nem él. A rendőrök még nem jöttek, hogy azonosítsunk holttestet. Idén már 55 éves (lenne?) szóval saját magának köszönhet mindent, mert lusta volt dolgozni.

Egyelőre még senki nem vont miatta felelősségre.

2017. júl. 1. 12:28
 5/20 anonim ***** válasza:
100%
Természetesen nem. Az egy dolog, hogy létezik a szülőtartás, de az nem jár automatikusan, szigorú kritériumai vannak. Ha ezt megállapították a szülőnek, a kötelezett pedig ennek ellenére nem fizeti és bizonyítottan ez miatt került olyan hátrányba a szülő, aminek tragédia a vége, akkor elsőként közigazgatási eljárás keretében kivizsgálják, hogy mulasztott-e valaki. Pusztán azért viszont senki nem vonható felelősségre, mert hozzátartozója (kivéve kiskorú gyermek esete, avagy ha gyámja vagyok valakinek) éhenhal/megfagy, amennyiben nincsen feléje tartási kötelezettsége. Ez utóbbi viszont nem keletkezik automatikusan, bíróság állpítja meg, ha jogos a kérelem.
2017. júl. 1. 12:31
 6/20 anonim ***** válasza:
100%
2-es válaszoló: Ha nem tartja a kapcsolatot a szülővel akkor miért kérhetnék számon ( elméletileg nem is tudja pontosan mi van a szülővel, legalábbis bizonyítható módon nem) ? Ha pert indít és megnyeri ( szülőtartás), akkor annak van hivatalos nyoma, és az x összeget oda kell adni. De mi van ha egyéb dolgokra költi a szülő azt a pénzt amit fára is költhetne. Miért a gyereket kérnék számon? Felnőtt ember,aki nem döntésképtelen.
2017. júl. 1. 12:31
 7/20 Költőnő? ***** válasza:
26%
Nem vagyok pontosan biztos benne én sem. De olyat pl olvastam, hogy a szülő vmiért idősek otthonába került és az intézmény rá akarta terheltetni a gyermekre a gondozás költségeit. Nem tudom, pontosan mi a feltétel és hogy zajlik egy ilyen.
2017. júl. 1. 12:37
 8/20 anonim ***** válasza:
88%
2: Nincs ilyen. Senkinek sem kell automatikusan eltartani a szüleit. A szülő kérhet bírósági eljárást, de ha méltatlan rá. Pl. sose voltak igazi szülő-gyerek kapcsolatban, akkor úgysem kap. És ha megítélik, akkor is csak egy nagyon minimális összeg.
2017. júl. 1. 12:56
 9/20 anonim ***** válasza:
76%
Nemártana neki valami pszichiátriai kezelés, mert ez valami durva depressziónak hangzik.
2017. júl. 1. 13:10
 10/20 anonim ***** válasza:
4%
Ha nyugdijas akkor felelossegre vonhato vagy torvenyileg.
2017. júl. 1. 13:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!