Ha a szülőm, akivel nem tartom a kapcsolatot, éhen hal vagy megfagy télen a fűtetlen lakásban, akkor azért én felelősségre vonható vagyok?
Figyelt kérdés
Pusztán elméleti kérdés. Nem idős szülő, hanem 40-50 év körüli, aki még tudna dolgozni, csak nem akar.2017. júl. 1. 12:16
1/20 A kérdező kommentje:
Úgy értve, hogy törvény előtt.
2017. júl. 1. 12:17
2/20 Költőnő? válasza:
Jövedelme van? Mert van ez a kötelező szülőtartás csoda (agyrém egyébként) és sztem emiatt igen.
3/20 A kérdező kommentje:
nincs, semmit nem csinál, csak alszik, cigit kéreget az utcán, apám heti egyszer szánalomból visz neki kaját tojást meg kenyeret, de én azt sem vinnék...
2017. júl. 1. 12:27
4/20 anonim válasza:
Az én apámmal pl fogalmam sincs, hogy mi van már vagy 15 éve. Lehet hajléktalanként él, de az is lehet, hogy már nem él. A rendőrök még nem jöttek, hogy azonosítsunk holttestet. Idén már 55 éves (lenne?) szóval saját magának köszönhet mindent, mert lusta volt dolgozni.
Egyelőre még senki nem vont miatta felelősségre.
5/20 anonim válasza:
Természetesen nem. Az egy dolog, hogy létezik a szülőtartás, de az nem jár automatikusan, szigorú kritériumai vannak. Ha ezt megállapították a szülőnek, a kötelezett pedig ennek ellenére nem fizeti és bizonyítottan ez miatt került olyan hátrányba a szülő, aminek tragédia a vége, akkor elsőként közigazgatási eljárás keretében kivizsgálják, hogy mulasztott-e valaki. Pusztán azért viszont senki nem vonható felelősségre, mert hozzátartozója (kivéve kiskorú gyermek esete, avagy ha gyámja vagyok valakinek) éhenhal/megfagy, amennyiben nincsen feléje tartási kötelezettsége. Ez utóbbi viszont nem keletkezik automatikusan, bíróság állpítja meg, ha jogos a kérelem.
6/20 anonim válasza:
2-es válaszoló: Ha nem tartja a kapcsolatot a szülővel akkor miért kérhetnék számon ( elméletileg nem is tudja pontosan mi van a szülővel, legalábbis bizonyítható módon nem) ? Ha pert indít és megnyeri ( szülőtartás), akkor annak van hivatalos nyoma, és az x összeget oda kell adni. De mi van ha egyéb dolgokra költi a szülő azt a pénzt amit fára is költhetne. Miért a gyereket kérnék számon? Felnőtt ember,aki nem döntésképtelen.
7/20 Költőnő? válasza:
Nem vagyok pontosan biztos benne én sem. De olyat pl olvastam, hogy a szülő vmiért idősek otthonába került és az intézmény rá akarta terheltetni a gyermekre a gondozás költségeit. Nem tudom, pontosan mi a feltétel és hogy zajlik egy ilyen.
8/20 anonim válasza:
2: Nincs ilyen. Senkinek sem kell automatikusan eltartani a szüleit. A szülő kérhet bírósági eljárást, de ha méltatlan rá. Pl. sose voltak igazi szülő-gyerek kapcsolatban, akkor úgysem kap. És ha megítélik, akkor is csak egy nagyon minimális összeg.
9/20 anonim válasza:
Nemártana neki valami pszichiátriai kezelés, mert ez valami durva depressziónak hangzik.
10/20 anonim válasza:
Ha nyugdijas akkor felelossegre vonhato vagy torvenyileg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!