Beleszóljon-e a szülő gyermeke párválasztásába?
Fontos-e a szülői hátteret figyelembe venni, ki, milyen környezetben nőtt fel és milyen szempontok, jellem alapján mondhatunk igent fiúnk vagy lányunk számára segítve őt/őket, hogy józan döntést hozzanak életük során?!
Még egy kérdés, mi alapján tudnának különbséget tenni a tiszta szándékú közeledés és a „mézesmadzag”, hízelkedő csábítás között, mert tapasztalatom az a tinédzserek között, hogy érzéseik alapján hozzák meg döntéseiket és nem távlati célokban gondolkoznak. Hogyan tudnak a legkönnyebben eltájékozódni a sűrű „dzsungelben”, mert sokszor a szülői tanácsot nehezen fogadják ?
Mindenkinek a válaszát előre is köszönöm szépen.
Hát ezen most jót nevettem. =D
Borzalmas hova jutott ez a világ. Érzelmek alapján választanak a fiatalok párt... Botrány! Elmúlt már a régi szép megrendezett házasságok kora.
Egyes: elég szerencsétlen a kérdező megfogalmazása, de annyiból jogos a felvetése, hogy a házasságok stabilabbak lennének, ha nem a vad szerelem inspirálná kizárólag őket, hanem az értékrend, érdeklődési kör, személyiség is, és legalább két lépéssel előrébb gondolkodnának az emberek. Nem, nem érdekházasságokat kell kötni, de pusztán az érzelmekre alapozni szerintem marhaság, még akkor is, ha most mindenhol ezt sulykolják az emberbe...
Kérdező: beleszólni szerintem nem tudsz, pláne nem kamaszoknál, de véleményed lehet. Kényszeríteni senkit nem tudsz semmire, csak imádkozni, hogy relatíve jó döntést hozzon a gyereked. Mert ebben viszont egyesnek igaza van, hogy szülőként minimális ráhatásod van a gyereked választására.
Ne szóljon bele. Bízzon abba, hogy úgy nevelte a gyerekét, hogy tud jó döntéseket hozni.
Bár ennek nem biztos, hogy a tinédzser kor az időszaka. De ezzel semmi baj. Akkor kell tapasztalatot szerezni, hogy később tudjon tanulni ezekből.
Persze ha kérdezik a szülőt, mondja el a véleményét. Normálisan. De annak semmi értelme, hogy a szülő megmondja, hogy ezzel semmiképp se kezdj, stb. Ez inkább ellenállást szül mindig. A gyerek idővel maga is rájön, ha rossz döntést hozott. De ezért nem érdemes elrontani a szülő-gyerek közötti kapcsolatot, hogy ilyeneken pl. összevesznek.
Nézd Kérdező, ha a szülő mindenáron szeretné elrontani a jó viszonyt a gyerekével - vagy tovább rontani a nem jót - akkor érdemes a beleszólással próbálkozni. Egyéb esetekben érdemes megmaradni azon a szinten, hogy a szülő egyszer(!) elmondja a véleményét - ha kérdezi a gyerek.
(az meg már rég rossz, ha a párválasztásban a "távlati célok" játsszák a fő szerepet az érzelmek helyett, azt gondolom)
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Kedvesek vagytok!
"(az meg már rég rossz, ha a párválasztásban a "távlati célok" játsszák a fő szerepet az érzelmek helyett, azt gondolom)"
Miért, minek kéne játszania? Nem azt mondom, hogy az érzelmeket félre kell tenni, de a rózsaszín köd és a szerelem kb. 1-2 év, utána kifullad. A szeretet és vonzalom nagyon fontos, de annak _szerintem_ igenis alapja az, hogy sok közös pont legyen. Mert mégis mit kezdjek a másikkal, ha nincs egy közös témám vele? Ő társasági és folyton bulizna, én meg egyedül szeretek lenni? Ha épp szórja a pénzt, miközben én sóher vagyok? Vagy ő nem akar gyereket, én meg egy rakatot szeretnék?
Nem tudom, hogy átmegy-e, de ezek igenis fontos kérdések, és nem egyszer húzzák keresztbe az érzelmeket. A saját bőrömön tapasztaltam meg én is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!