Mit tehet egy szülő, ha a gyerekében semmi felelősségérzet nincs?
Nővérem gyerekeiről van szó.
A lánya mindig jó tanuló volt, sose volt kettes a bizijében, most az orvosin tanul 3-4-5-ös jegyei vannak, másodéves.
A fia most érettségizett, alig tudta a kettest elérni matekből.
A két gyerek között nincs különbség, jó képességűek, de az unokaöcsém annyira lusta, nem lehet semmivel sem motiválni. Pedig sosem volt "bezzeg a nővéred" és ha valami nem ment neki, akkor járatták korrepetálásra stb. Foglalkoztak és szerették mindkét gyereket, sosem volt kivételezés.
A fiú egyetemre sem akar menni, hanem inkább elmegy majd valamilyen szakmát tanulni, mert neki jó a minimálbér is, miközben a képességei tök jók. Ez látszik abból, hogy ami érdekli, abból pillanatok alatt profivá válik. Pl. nagyon jó töriből, érdekli a történelem (az érettségire mégse hajlandó készülni, de az írásbelije nem lett rossz, egyeüdl ebből) vagy videózni is szeret, ügyes kisfilmeket készít.
Mostmár annyira link lett, hogy még azt a nyamvadt 60 db szóbeli tételt sem képes megtanulni legalább minimális szinten. Egész nap semmit sem csinál.
A nővérem már nem tudja, hogy mi legyen. Ő nem érti, hogy miért csinálja ezt az unokaöcsém. nem volt kiny alva a popsija, kellett segítenie mindig, szeretetben, tisztességesen nevelték, de mégsincs SEMMI felelősségtudat a gyerekben. A saját életét rontja el ezzel.
Közben a nővlre meg, aki ugyanolyan környezetből jött, teljesen kiegyensúlyozott és felelősségteljes.
Ilyenkor mit lehet tenni szerintetek?
Nem a diploma volt a lényeg, hanem az, hogy a gyerek kb. semmit nem akar csinálni. Egyébként diplomával - szinte BÁRMILYEN diplomával - kimutathatóan magasabb az átlagkereset, mint anélkül.:-) Az orvosi jövedelmeket meg hagyjuk már, külföldön sem gazdagszik meg egy rezidens, szakorvosként kezd el igazán keresni. Ahogy itthon is.:-)
Kérdező, szerintem ne parázzanak a szülők. Le kell ülni a fiatalemberrel, közölni, hogy meddig lakhat otthon és milyen feltételekkel, beleértve azt is, hogy vagy piacképes szakmát tanul, vagy elmegy melózni, de a fizetése 30%-át letétbe helyezi a szülőknél. Megkapja, amikor lejár a határidő - mindenképp KONKRÉT dátumot adjanak meg ehhez -, azt kezd vele, amit akar, onnantól viszont a saját lábán kell megállnia, lakhatást és minden egyebet magának intéznie. Azért "ambíciótlan", mert el sem tudja képzelni, milyen a szülők által nyújtott körülmények nélkül élni, önmagára utalva. Volt ismerősöm, aki a hasonlóan pihengetni óhajtó fiát berakta a kocsiba egy táskányi ruhával, kivitte és kitette Ausztriában (közel anyanyelvi szinten beszél a gyerek németül.) Két év múlva sikeres vállalkozóként jött haza a csemete.
"Látszik, hogy a sok beképzelt diplomás nem lát magától távolabbra..egy szakmunkás sokszor a diplomás bér többszörösét viszi haza..."
A diplomások pont azt írták hogy lehet jól keresni szakmával is ha valaki talpraesett. Most te indítottad a támadást.
Köszönöm #21, hogy végre valaki felfogta, hogy nem az a lényeg, hogy legyen diplomája. SZerintem érdekes amit írtál, majd megmutatom a nővéremnek.
Tudtommal pedig sehol sem írtam, hogy a szakmunkás rosszul keres, hanem csupán csak azt, hogy az unokaöcsém azt mondta, neki elég a minimálbér.
Szövegértés itt egyeseknél nulla.
"A fiú egyetemre sem akar menni, hanem inkább elmegy majd valamilyen szakmát tanulni, mert neki jó a minimálbér is, "
Te miből gondolod, hogy csak diplomával lehet jól keresni, és akinek "csak" egy jó szakmája az minimál bért keres??
Nézz már utána, hogy mennyit keres egy CNC-s, egy hegesztő, egy villanyszerelő, egy asztalos...persze csak ha jó...Én inkább örülnék hogy határozott elképzelései vannak a jövőről.
Most ha elvégez egy ilyen bulizós héderezős szakot a fősulin és lesz egy semmire nem jó diplomája az mitől jobb? Ne legyél már ilyen sznob :)
"Egészségügyis vagyok, tudom a béreket a biológustól az orvosig."
Ebben erősen kételkedem, mivel meglehetősen nagy a szórás az állami kórházban dolgozó szakorvosok bérében is, a magánklinikákon vállalkozóként dolgozókról nem is beszélve.:-) Lehetsz te "egészségügyben dolgozó", egy orvos sem fogja az orrodra kötni, mennyit keres valójában.
#27, te tudsz szövegkörnyezetben szöveget értelmezni? Vagy csak kiragadsz egy mondatot és osztod az észt.
Komolyan, kb. 4 normális válasz érkezett, a többieknek nem sikerült értelmezni az írást. Már bánom, hogy feltettem a kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!