Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tehet egy szülő, ha a...

Mit tehet egy szülő, ha a gyerekében semmi felelősségérzet nincs?

Figyelt kérdés

Nővérem gyerekeiről van szó.

A lánya mindig jó tanuló volt, sose volt kettes a bizijében, most az orvosin tanul 3-4-5-ös jegyei vannak, másodéves.

A fia most érettségizett, alig tudta a kettest elérni matekből.

A két gyerek között nincs különbség, jó képességűek, de az unokaöcsém annyira lusta, nem lehet semmivel sem motiválni. Pedig sosem volt "bezzeg a nővéred" és ha valami nem ment neki, akkor járatták korrepetálásra stb. Foglalkoztak és szerették mindkét gyereket, sosem volt kivételezés.

A fiú egyetemre sem akar menni, hanem inkább elmegy majd valamilyen szakmát tanulni, mert neki jó a minimálbér is, miközben a képességei tök jók. Ez látszik abból, hogy ami érdekli, abból pillanatok alatt profivá válik. Pl. nagyon jó töriből, érdekli a történelem (az érettségire mégse hajlandó készülni, de az írásbelije nem lett rossz, egyeüdl ebből) vagy videózni is szeret, ügyes kisfilmeket készít.

Mostmár annyira link lett, hogy még azt a nyamvadt 60 db szóbeli tételt sem képes megtanulni legalább minimális szinten. Egész nap semmit sem csinál.

A nővérem már nem tudja, hogy mi legyen. Ő nem érti, hogy miért csinálja ezt az unokaöcsém. nem volt kiny alva a popsija, kellett segítenie mindig, szeretetben, tisztességesen nevelték, de mégsincs SEMMI felelősségtudat a gyerekben. A saját életét rontja el ezzel.

Közben a nővlre meg, aki ugyanolyan környezetből jött, teljesen kiegyensúlyozott és felelősségteljes.

Ilyenkor mit lehet tenni szerintetek?

2017. jún. 6. 13:48
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
63%

Miért baj az, hogy szakmát akar tanulni?

Nincs szükség ennyi diplomásra. Egy csomó diplomás munkanélküli van.

Szakmával egyáltalán nem biztos, hogy minimálbéres lesz valaki. Van egy csomó nagyon jó szakma.

Az orvosi meg eléggé speciális terület, az nem való mindenkinek, és tök érhető, hogy nem is érdekel mindenkit. Én nem tudnám csinálni, akkor sem, ha magát az egyetemet el tudnám végezni.

2017. jún. 6. 14:35
 12/31 A kérdező kommentje:

Nem olyan szakmára megy ami érdekli, ahnem a legkönnyebbre. Ezt ő mondta. És a minimálbéres megszólalás is tőle ered. Szerinte abból ki lehet jönni.

De a szakmára is csak azért megy, mert a nővérem megmondta neki, hogy vagy elmegy tanulni vagy dolgozik, ugyanis unokaöcsém először azt jelentette ki, hogy ő most pihen egy évet, mert el van fáradva.

Egyébként viszonylag erős gimnáziumba járt.

A nővérem nem erőltetett semmit, a gyereket nem érdekli semmi, csak a lustálkodás. Inkább ül egy helyben, csak ne kelljen tanulni. Ha valamit kitalált (csillagász szakkör, lovaglás, úszás) járhatott mindenre, de mindent félbe hagyott az első kudarc után.

És igen, tudom, hogy egyesek szerint ezen az oldalon szégyen ha van diplomád, de a kérdés lényege nem ez volt...

Ha érdekelné valamilyen szakma tényleg, és rendesen kitanulná, azzal semmi baj nem lenne, de leírtam, hogy nem így van.

A kioktatásomat arról, hogy mennyire semmi értelme a diplomának, légyszi mellőzétek..

És ők az én családom is. Nem beleszólni akarok, csak elgondolkodtam ezen. Miért baj ez? Feltettem egy teljesen ártalmatlan kérdést..

13/31 anonim ***** válasza:
33%

mi közöd hozzá?

én is elmentem tovább tanulni főiskolára, de rájöttem, hogy kidobott pénz és nem is érdekel. egy év után ott hagytam- szakmám van, és többet keresek vele, mint sok egyetemet végzett ember, ráadásul nem kellett felesleges sz**rságokat megtanulnom. azt meg, hogy hogyan sikerült az érettségim a kutyát nem érdekelte soha... kemény kötetes wc papír

14/31 anonim ***** válasza:
85%

Szerintem nem szégyen a diploma, nekem is van. Ettől függetlenül látom, hogy sokszor egy szakma sokkal többet ér.

Egyébként ha ilyen a hozzáállása, akkor felesleges a diploma is neki, mert valószínűleg abból sem használhatót választana. Akkor inkább legyen egy konkrét szakmája, aztán talán időközben rájön, hogy mit akar, és akkor még folytathatja akárhol a tanulmányait. Lehet, hogy csak nem tudja, hogy mit akar.

Én sem igazán tudtam 18 évesen, hogy mit is akarok. Ezért is van olyan diplomám, aminek semmi hasznát nem veszem, mert közben teljesen mással kezdtem el dolgozni, semmi köze a munkámhoz. Igazából csak 30 felé jöttem rá, hogy konkrétan mit szeretnék :)

2017. jún. 6. 15:31
 15/31 anonim válasza:
41%
De hát mi van abban ha valaki eldönti hogy mit szeretne! Nem mindenki lehet maximalista!
2017. jún. 6. 15:58
 16/31 anonim ***** válasza:
83%
Most érettségizett, gyakorlatilag még kamasz, szerintem még az iskolával szemben érzett dac dolgozik benne, azért van elege egyelőre mindenféle erőfeszítésből. Én most nem erőltetnék semmit, hagynám, hogy legalább egy fél évig kipihenje magát, és tényleg azt csináljon, amit akar, és megfigyelném, hogy milyen dolgok érdeklik, mivel tölti legszívesebben az idejét. Arra aztán már lehet alapozni, hogy milyen irányban érdemes keresgélni.
2017. jún. 6. 16:02
 17/31 anonim ***** válasza:
46%
Mert szerinted a kezdőorvos mennyit fog keresni? Az sem lesz sokkal több mint a minimálbér. A nővéred fia meg had döntse már el maga milyen munkát szeretne végezni.
2017. jún. 6. 16:05
 18/31 anonim ***** válasza:
20%
Csak én nem látom ebben a történetben az apát? Itt lesz az eb elhantolva.. Nincs apakép ,nincs jó értelembe vett apai szigor . Egy lánynak elég az anyai babusgatás ,szorgalmasan güzül a könyvek mellett ,de egy fiúnak ez édeskevés motiváció.
2017. jún. 6. 16:06
 19/31 anonim ***** válasza:
17%

Itt van tanmesének pl. az egyik ismerős, aki már az általánost is végig bukdácsolta.

Még érettségije sincsen nem, hogy diplomája.

Most viszont jóval többet keres, mint a helyi körzeti orvos.

Ja, hogy mivel?

Hát vissza tologatja a bevásárlókocsikat a teszkónál...

:)

2017. jún. 6. 16:23
 20/31 anonim ***** válasza:
45%
Látszik, hogy a sok beképzelt diplomás nem lát magától távolabbra..egy szakmunkás sokszor a diplomás bér többszörösét viszi haza...
2017. jún. 6. 16:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!