Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért akarnak irányítani a...

Miért akarnak irányítani a szüleim? Miért nem hagyják, hogy felnőjek?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy a rövid válasz az, hogy azért, mert hagyom, de elég nehéz kijönni ebből a helyzetből úgy, hogy nekem eddig ez volt a természetes. Most leszek 22 és még így is egy 16 éves szintjén kezelnek, talán azon is vagyok. Kb. egy éve kezdett el ez feltűnni és zavarni. Nem engednek meg olyan dolgokat, amit a normális emberek igen (pl. elmenni nyaralni felnőtt kíséret nélkül, új frizurát csináltatni, nem engedik, hogy itt aludjon a barátom, nem lehet jogsim, stb.) Én ezekkel nem tudtam mit csinálni, csak elfogadni. De egy éve elkezdtem suli mellett dolgozni, tehát mindenre van pénzem, amihez eddig az ő pénzük kellett, tehát meg is tehetem azt, hogy elhúzok nyaralni, tetkót csináltatok vagy akármit, de akkor meg sértődés, kiabálás, veszekedés, egy hetes feszült hangulat van, és elérik, hogy gyűlöljem magam, amiért olyan dolgokat csináltam, amit ők nem engedtek meg nekem. Nagyon szégyellem ezeket a dolgokat, próbálok hazudni mindenkinek, pl a barátomnak, hogy ezért meg azért ne aludjon nálam, vagy a barátaimnak, hogy azért nincs jogsim, mert nem szeretnék, vagy azért nem kettesben nyaraltunk a barátnőmmel mert ez ilyen családi nyaralás volt, ilyesmi. Nagyon szomorú vagyok emiatt... És nem tudom, mi a bajuk, nem is vagyok egyke, csak túl nagy a korkülönbség, a nővérem már nem lakik velünk, nincs kit irányítani, csak engem. És a szüleim is jó házasságban élnek, tehát ha elköltöznék sem lennének nyomorultak lelkileg. Én úgy terveztem, hogy minél előbb elköltözöm, érettségi után egy esti okj-t csináltam volna és mellette munka, hogy legalább egy szobát bérelhessek, de megtiltották, muszáj volt egyetemre mennem, tehát nagyon azt akarják, hogy minél többet rohadjak itthon.

Ha nem is az okát tudom meg ezzel a kérdésfeltétellel, de legalább valami tanácsot nem kaphatnék? :( Nagyon el vagyok keseredve...

2017. máj. 27. 17:30
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
4%

"Tudom, hogy a rövid válasz az, hogy azért, mert hagyom, ..."

Dehogy ez a rövid válasz. (kérdező)

A szüleid a jelekre várnak (cselekedeteidben, gondolkozásodban, önsálóságban, jó kreativitásban, probléma megoldó készségben), ezek ha már meg vannak Benned mind arra utalnak, hogy érett ember lettél.

Ekkor elfogadják, hogy már felnőttél.

2017. máj. 27. 17:41
 2/11 anonim ***** válasza:
77%
Miért nem állsz ki magadért?
2017. máj. 27. 17:44
 3/11 anonim ***** válasza:
97%
A tesód nem tud segíteni? Neked is meg kéne beszélned ezt velük, de könnyebb, ha a nagytesó melletted van. Érdekes dolog, nálunk is nagy a korkülönbség (én vagyok az idősebb), engem nem tudtak irányítgatni, mert elmentem 220 km-re egyetemre, mellette melózgattam, havonta egyszer mentem haza. Hál'istennek, a mobil még nem volt elterjedve, úgyhogy nem volt ellenőrző felület.:-) Jó a kapcsolatunk, de kellett a távolság hozzá. A húgomat próbálták szorosabban fogni, ő simulékony természet, ott viszont én léptem közbe, pl. amikor 21 évesen csak este 10-ig akarták elengedni osztálytalálkozóra.:-) Akkor elmondtam, hogy ha azt akarják, hogy az ország túlsó végére vagy külföldre menjen végzés után, akkor csak folytassák így, de ha szeretnének normális kapcsolatot vele, akkor vegyék észre, hogy rég elmúlt 15 éves. Tudom, hogy nem valamiféle rosszindulat ez, ma már nekem is felnőtt gyerekeim vannak, mindig aggódom értük, de akkor is el kell engedni a gyerek kezét, ha eljött az ideje.
2017. máj. 27. 17:46
 4/11 anonim ***** válasza:
58%
19 évesen csomagoltam és elhúztam otthonról.22 évesen már egy gyártósor vezetője voltam és volt 25 beosztottam.Mikor ezt megtudták otthon,senki nem merte megkérdőjelezni a véleményem.Onnantól én lettem a példakép.Nemhogy felnőttként kezdtek kezelni,egyből tanácsokat kértek.:)
2017. máj. 27. 18:02
 5/11 anonim ***** válasza:
17%
Köszi a lepontozást.GYÖKÉR!!!
2017. máj. 27. 18:44
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Most hirtelen jutottál el oda, ami ideális esetben évek alatt, fokozatosan megy végbe. Az egyetlen tanács, ami eszembe jut, hogy ne kérj mindenért engedélyt, és vállald be a veszekedést, ha kell, de minden esetre próbáld meg elmagyarázni nekik, miért butaság pl azon megsértődni, hogy a felnőtt, dolgozó lányuk nem kér engedélyt egy új frizurához. A nővéredet is sokáig próbálták irányítgatni, vagy őt nem? Vagy az is lehet, hogy ő simán fellázadt és lelépett, ezért téged még szigorúbban akarnak tartani?

Ne gyűlöld magad, akárhogyan veszekednek, vagy sértődnek meg, elsősorban magadban kell rendbetenned, hogy mi az, amibe még beleszólhatnak, és mi az, amibe nem. Ha pl még velük laksz, szerintem érthető elvárás, hogy szólj, ha nem alszol otthon, vagy hasonlóak, de abba nemigen szólhatnak bele, hogy 9-re, 11-re, vagy később érsz haza, ha kedvetek szottyan sörözni a barátaiddal.

2017. máj. 27. 18:54
 7/11 anonim ***** válasza:
36%
Ne vedd magadra, nyílván van itt pár nagyon önérzetes szülőcske.
2017. máj. 27. 18:55
 8/11 anonim ***** válasza:
42%
Naugye :D
2017. máj. 27. 19:06
 9/11 anonim ***** válasza:
17%

1. mert 22 vagy es naluk laksz meg

2. mert a novered nem

3. mert hagyod

2017. máj. 27. 19:53
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Én ezt annó nagyon egyszerűen megoldottam.

Keresetem volt, otthon laktam, adtam a rezsibe.

Ha valamit csinálni akartam, vagy venni nem jelentettem be, megvettem vagy megtettem, csak a végeredményt látták.

Ha rám szóltak megkérdeztem, a ti pénzetekből van e. Nyilván nem, tehát vita lezárva. Ha folytatták otthagytam őket, elmentem otthonról pár órára.

Egyszer anyám írt egy cetlit, és az asztalomra tette, hogy szégyelljem magam, ők felneveltek, és ezt kapják vissza.

Válaszoltam rá, hogy önálló szeretnék lenni, tanulni a saját hibáimból.

Onnantól kezdve, nem volt probléma megértették, hogy nem foghatják életük végéig a kezem.

2017. máj. 27. 19:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!