Miért mondhatta vajon nekem édesanyám, hogy normális, tisztességes lány nem mosolyog az esküvőjén?
Mert olyankor elvileg illene egy picit sírnia,könnyeznie,mivel akkor szakad el hivatalosan is a szülői háztól.
Én végigmosolyogtam az esküvőmet,a fotózást,mindent,szinte kacagva csináltam végig,szárnyalltam,és ezen édesanyám nagyon megsértődött,utólag megkaptam tőle,hogy ez rosszul esett neki. Tavaly volt,de néha még emlegeti most is,hogy ezt nem illett volna,és a vendégek biztosan megrőkönyödtek rajtam,hogy sehol egy könnyes szomorúság. Vissza persze más vendégtől nem hallottunk ilyet,de mondhattak a hátunk mögött is bármit éppenséggel.
Én sem sírtam, sőt a családomnak is mondtam, hogy ma nincs sírás :) ma öröm van és mosolygás. Persze anyós sírt mindenki helyett, pedig nem túl szoros a kapcsolata a férjemmel. Szóval nem is igazán értettem.
Szóval szerintem ne aggodalmaskodj ezen.
Sok boldogságot.
Nagyon régen volt ilyen szokás, bizonyos vidékeken még őrzik a hatását, valószínűleg édesanyád is.
A szokás értelmében, egy tisztességes lány két okból nem mosolyog az esküvőn:
1, elszakad a szülői háztól, azaz atyai hatalom alól férji hatalom alá kerül, tehát más lesz a -fogalmazzunk így- gazdája, valamint
2, azért használta a tisztességes szót, mert szűz lány nem örülhetett a nászéjszakának, mert az nem tisztességes, nem illő.
Ez egy rémesen archaikus dolog, érezhetted a szóhasználatomból is: több száz évre megy vissza. Arra az időre, amikor a nők nem rendelkezhettek a sorsuk felett, s a legnagyobb értékük valóban a szüzesség volt. Ennek nyomai, mint látod, most is élnek néhol.
Neked beszélned kellene édesanyáddal, hogy a kettőezer-tízes években a nők önrendelkezőek, nem apu házából költöznek a férj házába, plusz nem egyetlen érték a szüzességük. Neki pedig, mint anyának, ILLENE örülnie azért, mert a lánya boldog volt élete egyik nagy napján, és ez neked esett rosszul.
Manapság, amikor önálló, felnőtt emberek, x idő együttélés után házasodnak, nem elvárható, hogy egy nő álszent babaként viselkedjen. Viszont egy szülőtől MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT elvárható, hogy a gyereke boldogságának örüljön, és semmilyen idegenek vélt vagy valós pletykáival ne foglalkozzék a gyereke rovására.
Ráférne édesanyádra egy továbbképzés a dátumból, és priorizálásból.
Anyukád el van tájolva rendesen. Főleg, ha (mint gyanítom) nem a szülői házból mentél férjhez.
Annak idején a bátyám esküvőjén voltak pillanatok, amikor alig tudtam visszatartani a nevetést, mert az anyakönyvvezető rizsázott hosszan a szülői háztól való elszakadásról és könnyes búcsúzkodástól. Egy olyan párnak, aki már évek óta együtt lakott, külön a szüleiktől. És ugye ez nem kirívó eset, hiszen ma leginkább ez a szokás. Gondoltam, ideje volna már rászánnia pár percet az anyakönyvvezetőnek és frissítenie a repertoárt. Ugyanezt javaslom anyukádnak is.
Már akkor elszakadtál tőle, amikor elkezdted élni a felnőtt életedet.
Anyukád határtalanul önző.
Én akkor sírnék, ha a gyerekem sírva menne férjhez, nem pedig teliszájjal mosolyogva!
Ez butaság. Az a normális, ha a menyasszony ragyog és boldog az esküvőjén, nem pedig pityereg "élete legboldogabb napján", amikor összeköti az életét a választottjával, akit szeret.
A szülők, testvérek szoktak ilyenkor pityeregni, de ők sem szomorúságból, inkább mert meghatódnak. Én még olyanról is hallottam, hogy ha a menyasszony sír, az balszerencsét hoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!