Pszichológiai kérdés! Ártok ezzel a fiamnak?

19 éves könyörgöm. Egy normális családban szerintem már egy 16 éves is bőven van elég érett ahhoz, hogy bevonják a családi dolgokba. Én már 12 évesen bőven tudtam a banki tartozásainkról, meg kb. mindenről, mégsem lettem emiatt idegroncs. Miért hiszi azt mindenki, hogy a gyereket burokban kell nevelni? Ezzel csak azt érik el, hogy totál életképtelen és idióta lesz, mert nem lát, érzékel, tapasztal semmit a valódi élet problémáiból...
Kérdező! Nem ártasz ezzel a fiadnak. Van joga hozzá, hogy tudja mi folyik a családban. Ezért család a család. Ha Ő nem szívesen hallgatna meg, akkor mondjuk mondanám, hogy hagyjad néha egy kicsit békén, de ha ő szívesen meghallgat, és szeretne segíteni, az senkinek sem árt.

A fiadnak ehhez épp semmi köze. A kettőtök bajád a férjeddel közösen kell megbeszélnetek. Mégis mit vársz a gyerektől - attól, mert nagykorú 1 éve, még az -, mit mondjon?
Ha pedig csak panaszkodni akarsz, akkor tedd azt egy barátnődnek.
Nagynéném ugyanilyen volt, míg együtt laktunk. Minden nap a pénzügyi, élettársi gondjaival jött. Nem érdekelt, oldja meg, nekem is van épp elég problémám (szar munkahely, párkapcsolati ez-az), nem akarok naphosszat az övéivel foglalkozni.
Tudom, bunkóságnak tűnik, de másoknak miért alap, hogy nem a velük élőkre zúdítanak olyan dolgokat, amihez az lletőnek épp nincs köze, sem beleszólása, ahelyett, hogy a problémás féllel beszélnének?!

Kérdező.
Itt mindenki adott egy jó gondolatot.
(szerintem)
Ossz, szorozz, adj össze, és vond ki.
Hajrá.

Gyerek szemszöge:
19 voltam, mikor apámnak tönkrement a (második) házassága. Nem ápoltunk olyan szoros kapcsolatot korábban, de akkoriban - talán mert nem volt kihez fordulnia - nagyon sokat beszélgettünk, néhány hónap alatt többször voltam nála, mint előtte évekig.
Néha hatalmas teher volt a dolog (ő depressziós volt, jöttek hirtelen hívások, hogy ő most megöli magát), pszichiátriára is került, remélem, nálad ez nem kerül a képbe, mert nem kívánom senkinek.
De ettől a részétől eltekintve... Számomra hatalmas kincs volt ez a bizalom, az őszinte beszélgetések, főleg, hogy azért ez kölcsönössé vált. Évek távlatából is szép emlékként tekintek vissza arra az időszakra. Különlegesnek éreztem magam, és nagyon megerősítette a viszonyunkat - azóta van egy többé-kevésbé normális apa-lánya viszonyunk, ami előtte nem volt. Bizonyára szégyelli magát, főleg férfiként, de a kapcsolatunk nagyon jó lett.
Én nem érzem úgy, hogy ártott volna a dolog, sőt.
Nyilván vannak határok - szexuális dolgokról és hasonlókról nyilván nem fogsz neki beszélni -, de bizonyos határok között nem feltétlenül rossz.
Hosszú távon inkább neked nem egészséges az, hogy a fiad a legjobb barátod. Figyelj rá, hogy ne legyen a szoros kapcsolatból függőség, hiszen a fiad felnőtt, nemsokára "kirepül a fészekből", és neked ezt támogatnod kell majd, ha itt az ideje, nem hátráltatni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!